Haberler
BBC

Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger hayatını kaybetti

Güncelleme:

Amerika Birleşik Devletleri eski dışişleri bakanlarından Henry Kissinger, 100 yaşında hayatını kaybetti. Kissinger, Kamboçya'da gizli bombardımanlar ve Güney Amerika'daki ölüm saçan askeri rejimlere destek vermek gibi ABD dış politikasının en eleştirilen hamlelerinden bazılarına dahil olmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri eski dışişleri bakanlarından Henry Kissinger, 100 yaşında hayatını kaybetti.Kissinger, Kamboçya'da gizli bombardımanlar ve Güney Amerika'daki ölüm saçan askeri rejimlere destek vermek gibi ABD dış politikasının en eleştirilen hamlelerinden bazılarına dahil olmuştu. Kissinger, 1973'te Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştı.

1974'TE DIŞİŞLERİ BAKANIYDI

Kissenger Eylül 1973-Ocak 1977 arasında, Gerald Ford ve Richard Nixon'ın başkanlıkları döneminde ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı. Ayrıca 1969-1975 yılları arasında Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevini de yürütmüştü. Kissinger, Türkiye'nin 1974'deki Kıbrıs Harekatı sırasında ABD Dışişleri Bakanı'ydı.

TARTIŞMALI NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ

Kissinger 1973'te Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştı ancak bu ödül Nobel tarihindeki en tartışmalı ödüller arasında yerini aldı. Kamboçya'da gizli bombardımanlar ve Güney Amerika'daki ölüm saçan askeri rejimlere destek vermek gibi ABD dış politikasının en eleştirilen hamlelerinden bazılarına dahil olmuş bu kişiye ödül verilmesi, epey eleştiri topladı.

Kissinger ödüle, Vietnam Savaşı'nda ateşkes anlaşmasının imzalanmasındaki rolü nedeniyle Kuzey Vietnamlı lider Le Duc Tho ile birlikte layık görülmüştü.

Vietnamlı lider ödülü reddederken Nobel Ödül Komitesi'nden iki kişi de Kissinger'a ödül verilmesini protesto etmek için istifa etti. New York Times ise ödüle Nobel Savaş Ödülü adını verdi.

Henry Kissinger hiç kuşkusuz ABD'nin en tanınan dışişleri bakanlarındandı. Onu eleştirenler de taktir edenler de aynı noktada birleşiyor. İzlediği politikalarla uluslararası düzenin mimarı olarak tanımlanıyor.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri Henry Kissinger Güney Amerika Kamboçya Dış Politika Uluslararası İlişkiler Dünya Haberler

500

Yorumlar (2)

sami ugur ekmek:

cehennemin bol olsun şeytanın yawrusu...

0
0
yanıtYanıtla
sade vatandaş:

kimse durmadı tutunamadı bu alemde vadesi geleni hiç beklemeden ensesinden kapıp günahlarıyla varsa sevaplarıyla götürüyorlar ve daha sonra illaki şahit olanınız vardır kimler gelip geçmedi ki bu dünyadan o, sabah akşam haberlere magazinlere konu olan arkasından koşulanlar konuşulanlar iki günde unutulup gidiyor ALLAHIN kuvveti kudreti karşısında hiç bir şey duramaz alemlerin efendisi ebedi olan yalnız odur

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title