Haberler
BBC

Dağlık Karabağ'da Ermenilerin sayısı 30 bine yaklaştı

Güncelleme:

Azerbaycan'ın geçen haftaki askeri operasyonu sonrası Dağlık Karabağ'da kontrolü yeniden ele geçirmesi sonrası bölgeyi terk ederek Ermenistan'a geçen Ermenilerin sayısı 30 bine yaklaştı. Bu sayı Dağlık Karabağ'da yaşayan Ermenilerin neredeyse dörtte birine denk geliyor.

Azerbaycan'ın geçen haftaki askeri operasyonu sonrası Dağlık Karabağ'da kontrolü yeniden ele geçirmesi sonrası bölgeyi terk ederek Ermenistan'a geçen Ermenilerin sayısı 30 bine yaklaştı.

Bu sayı Dağlık Karabağ'da yaşayan Ermenilerin neredeyse dörtte birine denk geliyor.

Bölgeyi Ermenistan'a bağlayan yollarda araçların uzun konvoylar oluşturdukları görülüyor.

Azerbaycan bölgede yaşayanlara güvende olduklarını söylese de, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan "etnik temizlik" uyarısı yaptı.

Azerbaycan, bölgedeki Ermenileri “eşit yurttaşlar” olarak entegre etmek istediğini de söylüyor ancak Erivan'ın uyarısı sonrası bölgedeki Ermeniler kaçarak Ermenistan'a gitmeye başladı.

Uluslararası alanda Azerbaycan toprağı olarak tanınan Dağlık Karabağ'ın geniş kesimleri, 30 yıldır fiili olarak Ermeni güçlerinin kontrolü altındaydı.

2020 yılındaki 2. Dağlık Karabağ Savaşı, Rusya’nın arabuluculuğunda imzalanan bir ateşkes anlaşmasıyla sona ermişti.

Ancak Azerbaycan'ın 19 Eylül'de başlattığı ve yaklaşık 24 saat süren askeri operasyon sonrası bölgedeki Ermeni güçleri ateşkesi ve silahlarını teslim etmeyi kabul etti.

Son operasyonda en az 200 Ermeni'nin ve onlarca Azeri askerin öldüğü belirtiliyor.

Sınırda sıkı kimlik kontrolü

Azeri yetkililer, bölgeyi terk etmek isteyen Ermenilere sıkı bir kimlik kontrolünden sonra izin veriyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir Azeri yetkili bu kontrollerin "savaş suçu şüphelilerinin" bulunması için yapıldığını; silahlarını teslim eden Ermenilerin affedilmesinin planlandığını ancak " Karabağ savaşları sırasında suç işlemiş olanların kendilerine teslim edilmesi gerektiğini" belirtti.

Bölgedeki BBC ekibi yüzlerce araç ve otobüsün Ermenistan'ın güneyindeki Goris kentine ulaşmaya çalıştığını aktardı.

Kente ulaşabilenlerin çoğuysa BBC'ye bundan sonra ne yapacaklarını bilmediklerini söyledi.

BBC'ye konuşan Malina adlı bir kadın, Azerbaycan operasyonu sırasında ailesiyle birlikte kilere saklandıklarını, ateşkesin ardındansa yerel yetkililerin herkese "güvenlikleri için Ermenistan'a gitmelerini" söylediğini belirtti.

Malina'nın Martakert (Azerice Ağdere) bölgesindeki köyü şu an tamamen boşalmış durumda. Malina, verilen güvencelere rağmen, Azeri yönetimi altında güvende hissetmedikleri için evlerini terk ettiklerini söylüyor.

Erivan yönetimi çatışma yüzünden evsiz kalanlara barınma sağlayacaklarını açıklamıştı ancak bir mülteci akınıyla nasıl başa çıkacaklarına dair net bir plan sunmadı. Hükümet yüzlerce mültecinin hükümetin sağladığı konutlara yerleştirildiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün (26 Eylül) Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e "sivillere koşulsuz güvenlik ve hareket özgürlüğü sağlanması ve Dağlık Karabağ'a gönderilen insanı yardımların engellenmemesi" çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de taraflara insan haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Ateşkesten bu yana bölgeye sadece bir kez 70 tonluk bir insani yardımın girişine izin verildiği aktarılıyor. Azerbaycan un ve hijyen malzemelerinden oluşan 40 tonluk bir yardımın daha yolda olduğunu aktardı. Bölgedeki Ermenilerin liderleriyse binlerce kişinin gısaya erişimi olmadan barınaklarda, okul binalarında ya da açık alanlarda uyuduğunu söylüyor.

Azeri ve Ermeni heyetler dün (26 Eylül) Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği tarafından desteklenen görüşmelerde bir araya geldi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de 5 Ekim'de İspanya'da bir araya gelmesi planlanıyor.

BBC

Dağlık Karabağ Ermenistan Azerbaycan Karabağ Göçmenler Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title