Haberler

Bir devrin sonu! ABD, Afganistan'dan tamamen çekildi

Güncelleme:

ABD, 2001'deki 11 Eylül saldırılarının ardından girdiği Afganistan'dan tamamen çekildi. Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, çekilmenin bittiğini, "Son C-17 uçağı 30 Ağustos'ta ABD Doğu Yakası saatiyle 15.29'da Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndan havalandı" ifadeleriyle duyurdu. Çekilme sonrası Taliban, başkent Kabil'de havaya ateş ederek kutlamalara başladı.

ABD son tahliye uçağını Kabil Havalimanı'ndan kaldırarak tahliye işlemini tamamladı. Bu gelişme sonrası ABD'nin Afganistan'da 20 yıl süren en uzun savaşı sona erdi.

SON UÇAK KALKTI

Çekilme sonrası açıklama yapan ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, "Amerikan vatandaşlarını ve savunmasız Afganları tahliye etmeye yönelik askeri misyonun sonunda, Afganistan'dan çekilmemizin tamamlandığını duyurmak için buradayım. Son C-17 uçağı 30 Ağustos'ta ABD Doğu Yakası saatiyle 15.29'da Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndan havalandı ve ülkede kalan son insanlı uçaklar şu anda Afganistan'ın üzerindeki hava sahasından çekiliyor." ifadesini kullandı.

Bir devrin sonu! ABD, Afganistan'dan tamamen çekildi

20 YILLIK SÜREÇ VURGUSU

Amerikalı komutan, Afganistan misyonunun ucuz bir görev olmadığını belirterek, 20 yıllık süreçte 2 bin 461 Amerikalı ve sivilin hayatını kaybettiğini, 20 binden fazla kişinin yaralandığını ifade etti. McKenzie, "Muhtemelen benden gelecek hiçbir söz hizmet edenlerin fedakârlıklarının ve başarılarının tam anlamıyla ölçüsünü yansıtır, ne de şimdi onların hisssettiklerini... Fakat oğlum ve ben bunun bir parçası olduğumuzdan ötürü gurur duyduğumu söyleyeceğim" ifadelerini kullandı.

TALİBAN: KABİL HAVALİMANI KONTROLÜMÜZ ALTINDA

Al Jazeera kanalına konuşan Taliban kaynağı, " Kabil Havaalanı, ABD güçlerinin buradan çekilmesinin ardından tamamen kontrolümüz altında" dedi. Böylelikle ABD'nin Afganistan'da 20 yıldır devam eden askeri varlığı tamamen sona ermiş oldu.

TALİBAN KUTLAMALARA BAŞLADI

Öte yandan Rusya merkezli Russia Today muhabiri Murad Gazdiev, bu haberin ardından Taliban'ın başkent Kabil'de havaya ateş ederek ve havai fişeklerle kutlamalara başladığını aktardı.

Bir devrin sonu! ABD, Afganistan'dan tamamen çekildi

ABD'NİN ÇEKİLME SÜRECİ

29 Şubat 2020'de ABD yönetimi Katar'ın başkenti Doha'da Taliban ile yaptığı anlaşma kapsamında 1 Mayıs 2021 itibarıyla tüm askerlerini Afganistan'dan çekmeyi taahhüt etmişti.

Ancak 20 Ocak 2021'de ABD Başkanı olarak göreve başlayan Joe Biden, çekilmenin 1 Mayıs tarihine yetişmeyeceğini duyurmuş daha sonra ise 11 Eylül'ün yıl dönümüne kadar çekilmenin tamamlanacağını açıklamıştı.

Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne almıştı.

Bir devrin sonu! ABD, Afganistan'dan tamamen çekildi

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Kabil Havaalanı Afganistan Haberler

Bakmadan Geçme

29-30 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Miami Heat Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Denver Nuggets LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! 30 Nisan okullar tatil mi? Yarın okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kızıl Goncalar final mi yapıyor? Kızıl Goncalar bitiyor mu 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ömer final mi yapıyor? Ömer bitiyor mu 2024? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi final mi yapıyor? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi bitiyor mu 2024? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçında şike mi yapıldı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500

Yorumlar (3)

songül zeybekgil:

Başlık yanlış, "ABD , Afganistan'dan Tamamen Kaçtı." olacaktı.

1
2
yanıtYanıtla
pentakill lol:

demokrasi getiriyoruz diye müslüman ülkeler çöken işgalci amerikanın ülkeden çıkması sevindirici. yeterince yer altı zenginliklerinden faydalandılar sanırım. ırak suriye ye de götürdüler demokrasiyi şimdi bölgede insan kalmadı.

2
0
yanıtYanıtla
Halil çağrı Çevik:

taliban 2004 de biti bunlar deaş çok ülkenin başına bela olacaklar

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title