Haberler

Dil Köküne Takılan Pil, Uyku Apnesine Çare Oldu

Uyurken nefesi 38 kez duran Yaşar Güzel, 20 yıldır yaşadığı uyku apnesi sorununa Türkiye'de ilk kez yapılan dil kökü pili ameliyatıyla çözüm buldu Güzel, Prof. Dr. Ömür, Prof. Dr. Gerek ve Op...

HANİFE SEVİNÇ - Uyurken nefesi saatte 38 kez duran iş adamı Yaşar Güzel, 20 yıldır yaşadığı uyku apnesi sorununa, Türkiye'de ilk kez yapılan dil kökü pili ameliyatıyla çözüm buldu. Güzel, Gayrettepe Florance Nightingale Hastanesi'nde Prof. Dr. Mehmet Ömür, Tuğgeneral Prof. Dr. Mustafa Gerek ve Op. Dr. Celal Ünver tarafından 1,5 saat süren operasyonla takılan dil kökü pili sayesinde kesintisiz solunum, horlamasız ve sağlıklı bir uykuya kavuşmanın ilk adımını attı.

Ameliyatına ilişkin AA muhabirine bilgi veren Yaşar Güzel, 20 yıldır ileri derecede uyku apnesi hastası olduğunu belirterek, denediği çeşitli tedavi yöntemlerinden sonuç alamadığını söyledi. Uyurken nefesi saatte 38 kez duran Güzel, komşu apartmanlardan duyulacak seviyede aşırı horlama, uykudan yorgun kalkma, konsantrasyon güçlüğü, gün içinde olur olmaz yerde uyuma, unutkanlık, bunlara bağlı olarak aşırı yorgun hissetme ve performans düşüklüğü gibi şikayetleri bulunduğunu belirterek, rahatsızlığının kariyeri açısından da sıkıntılar yaratmaya başladığını dile getirdi.

Bir uyku merkezine yattığını ve kendisine halk arasında solunum cihazı adı verilen CPAP'ı kullanmasının önerildiğini, ancak iş nedeniyle sık sık seyahate çıkması ve uyurken sağa sola dönmesinden dolayı bunu kullanamadığını ifade eden Güzel, horlamanın cerrahi yolunu araştırdığını ve bu tedavi yöntemiyle karşılaştığını aktardı.

Türkiye'de ilk defa yapılacağı için dil kökü pili ameliyatının cazip geldiğini ve ilk kurtulan kişi olması düşüncesiyle ameliyata girdiğini ifade eden Güzel, cihazın uzaktan kumandasını eşine vereceğini söyledi.

Sinire yerleştirilen pil hava yolunu açıyor

Tedavi yöntemine ilişkin Belçika'da eğitimlere katılıp, kadavra üzerinde çalışmalar ve araştırmalar yapan Prof. Dr. Ömür, Prof. Dr. Gerek ve Op. Dr. Ünver tarafından oluşan ameliyat ekibi tarafından ilk kez Gayrettepe Florance Nightingale Hastanesi'nde gerçekleştirilen 1,5 saatlik operasyonla Güzel'in dil köküne giden sinire pil yerleştirildi.

Prof. Dr. Mehmet Ömür, hipertansiyon, kalp enfaktüsü, beyin damarları tıkanması veya kanama riskinin uyku apnesi olan hastalarda 3 kat daha fazla olduğunu belirterek, hastayı tedavi etmek için maske yöntemini kullanamaması nedeniyle cerrahi müdahaleye başvurduklarını, ancak diğer klasik ameliyatların ağrılı olduğunu söyledi.

Türkiye'de ilk kez kullanılan yeni bir yöntemle Güzel'in dil köküne dil pilini taktıklarını ifade eden Ömür, "Dil sinirinin üzerine koyulan elektrotlarla hasta, geceleyin hava yolu açılarak uyku apnesinden kurtuldu" dedi.

Pilin ömrü 10 yıl

Dr. Celal Ünver de yöntemin oksijen maskesi kullanamayan hastalar için dil kökükünü uyarması açısından tedavide en olumlu sonuçları verdiğini belirterek, "10 yıl boyunca aktif çalışan cihazın pilinin sonrasında değiştirilmesi gerekir. Bu pili takan hastalar spor yapabilir, yüzebilir. Kişinin günlük yaşamını etkileyen bir hareket kısıtlığı oluşturmaz" diye konuştu.

Nefesin kesilmesinin önüne geçilerek kesintisiz solunum, horlamasız ve sağlıklı uyku sağlayan yöntemin yurt dışındaki sonuçlarının verimli olduğunu belirten Ünver, dil kökü pili takılan hastaların MR cihazından geçme dışında istediği herşeyi yapabildiğini kaydetti.

Türkiye'de yaklaşık 2 milyon kişide görülen uyku apnesiyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Gerek ise uykuda solunumun 10 saniyeden daha fazla olması durumunda uyku apnesi teşhisi konulduğunu ifade ederek, "Kalp ritminde bozulmaya neden olan uyku apnesi süresinin 30 saniye ve üzerinde olduğunda kalp ritminde yavaşlama meydana gelir. Bu yavaşlama kişinin ölümüne yol açabilir. Gece uykuda ölümlerle karşılaşabiliriz. Genelde kalp krizinden olduğu söylenir ama bakıldığında uyku apnesinin neden olduğu görülüyor" bilgisini verdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title