Haberler

Demirtaş:Sincar ,Devletin Organize Cinayeti Sonucu Öldürüldü

Güncelleme:

Batman'da 1993 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren HEP Milletvekili Mehmet Sincar, mezarı başında anıldı.

Batman'da 1993 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren HEP Milletvekili Mehmet Sincar, ölümünün 20'nci yıldönümünde Mardin'in Kızıltepe İlçesi'ndeki mezarı başında anıldı. Anma töreninde konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Sincar'ın katillerinin 20 yıldan beri bulunamadığını belirterek, Sincar, devletin organize cinayeti sonucu öldürüldü dedi.

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'ndeki HEP Milletvekili Mehmet Sincar'ın mezarı başında düzenlenen anma törenine, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Siirt Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak, Mehmet Sincar'ın eşi Ayşe Sincar, bölgedeki il ve ilçe belediye başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

BDP Kızıltepe ilçe binası önünde toplanan ve aralarında toplanan BDP'liler, Abdullah Öcalan ve Mehmet Sincar'ın posterleri ve PKK'yı temsil eden bayraklarla yaklaşık 3 kilometrelik yolu sloganlar eşliğinde yürüyerek Mehmet Sincar'ın mezarına geldi.

MEHMET'İN TEK HEDEFİ KÜRDİSTAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜYDÜ

Eşinin ölümünün 20'nci yıldönümü nedeniyle mezarı başında toplandıklarını belirten Mehmet Sincar'ın eşi Ayşe Sincar, eşi ve yoldaşlarının tek amacının Kürt Halkı'nın özgürlüğü olduğunu belirterek, Mehmet'in tek umudu ve hedefi Kürdistan'ın özgürlüğü ve Kürt halkının kendi topraklarında, tüm dünya halkları gibi yaşama arzusu ile mücadele ediyordu. Ancak 20 yıldır katilleri ortaya çıkartılmamış ve yargılanmamıştır. Biz de burdan her anmada söylediğimiz gibi onların mücadelesi mücadelemizdir, onların hayalleri olan özgür Kürdistan'da, ya yaşam, ya uğruna ölüm diyorum dedi.

Daha sonra konuşan Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, Türkçe başladığı ve Kürtçe bitirdiği konuşmasında, Kürt halkının geldiği aşamayı, Mehmet Sincar ve onun gibi canını feda edenlerin sayesinde olduğunu ifade ederek, Bugün şehit Mehmet Sincar için binlerce kişi alanlara döküldü. Çünkü onlar büyük emek ve bedeller ödeyen bir ailenin ferdidir. Onunla kısa bir süre de olsa mücadele alanında birlikte olabildik. O ve canını veren değerli arkadaşlarının emeği ve fedakarlığı, hayat bulmuş Kürt halkının kazanımları, bu seviyeye gelmiştir. Kendisini saygı ve minnetle anıyorum. Bu halk kendi davası için can verenleri hiç bir zaman unutmadı. Mehmet Sincar davası için yaşamını yitiren binlerce arkadaşımızdan biridir. Halkımız bugüne kadar mücadelelerinde bu arkadaşlarımızı yaşattı, bundan sonra da yaşatmaya devam edecektir diye konuştu.

DEVLET ELİ, KONTROLÜ VE TETİKÇİLERİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Son olarak konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise devletin, Ergenekon ve uzantılarından Mehmet Sincar'ın katledilişine dair tek bir soru dahi sormadığına dikkat çekerek, Mehmet Sincar, devletin organize cinayeti sonucu öldürüldü. Uzun zamandan sonra katilleri bulunamayanlardan biridir Mehmet Sincar cinayeti. Mezarı başında bulunduğumuz bu halk temsilcisinin katilleri gizli değildir. Örtülü bir cinayet değildir. Bizzat devlet eliyle, devlet kontrolü ile devlet tetikçileri tarafından katledilmiş bir halk vekilinin mezarı başındayız. Maalesef bunca zamana rağmen halen devlet bunun hesabını vermemiş, halen devlet partimizden ve ailesinden özür dilememiştir. İşte Ergenekon davalarında yargılananlar ve dışarıda dolaşanlara bu cinayeti kendilerine sorulması gerekmekteydi. Fakat bugüne kadar AKP dahil hiç bir hüümet, bu cinayetlerin üzerine gidemedi. Ancak devlete şunu söylemek istiyorum; Mehmet Sincar'ı katlettiklerinde bu halk nasıldı Şimdi nasıldır Bu halkı yıldırmak ve teslim almak için mehmet Sincar ve arkadaşlarını katlettiler, bir o güne baksın devlet, bir de bugüne baksın devlet. Mehmet Sincar'ı öldürebilmiş mi Mehmet Sincar'ın yoldaşlarını ve siyasi düşüncelerini öldürebilmiş mi aradan geçen bunca zamanda kaybeden kim olmuş Bir dönüp baksınlar. Halkın şehitleri ölmez, halk davasına sahip çıktığı sürece şehitlerimiz ölmez şeklinde konuştu.

VALİ'Yİ VE İÇİŞLERİ BAKANINI GÖREVE ÇAĞIRIYORUM

Nusaybin İlçesi yakınlarındaki Bagok Dağı'nda bulunan PKK mezarlığının tahrip edilmesini de değerlendiren Demirtaş, bunu yapanlar hakkında soruşturma başlatılması gerektiğini savunarak, şöyle konuştu

Tekrar söylüyorum; bugün Bagok'ta PKK gerillalarının mezarını yıkıp, bir cenazenin de mezardan çıkartılıp götürüldüğü söyleniyor. Bir halk kendi cenazesine sahip çıkamazsa, o halk onurunu yitirir. O nedenle cenaze ve mezar hassas bir konudur. Devlet sokakta, halkımıza gazla copla saldırıyor, bunun belki bir yere kadar anlaşılır bir yanı vardır. 'Devlettir' denilebilir ama devlet mezarlara saldıracak kadar küçülmüşse, o devletin devletliği biter. Tarih boyunca devletler arasında, aşiretler ve aileler arasında yaşanan kavga ve savaşlarda, birbirlerinin ölülerine saygı duymuşlardır. Mezara saldırmak, insanlığın bittiği yerdir. Bu halk mezarlarına cenazelerine, şehitlerine, ölümüne sahip çıkar. Devlet bunu aklından çıkartmasın. Bu hassas konuyla daha fazla oynamasınlar. Burdan Mardin Valiliği'ne ve Mardin Milletvekili olan İçişleri Bakanı'na sesleniyorum; bu çok hasas bir konudur. O mezarlara saldıran her kim ise, o kişiler hakkında derhal soruşturma açmalıdır. Böyle es geçilecek bir konu değil. Halkımız her yerde cenazesine, mezarına sahip çıkmalıdır. Cenazesine sahip çıkmayan halkın, onuru olmaz. Onu yapanların niyeti de budur. Oysa bu halk onuru için en büyük bedeli ödemiş bir halktır. Bunu yaptıkları seviyesizliktir, alçaklıktır.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Selahattin Demirtaş Mehmet Sincar Mardin Batman Politika Güncel Haberler

title