Haberler

Davutoğlu-Bahçeli Zirvesi Sona Erdi! MHP'den 'Başkanlık' Mesajı Geldi

Güncelleme:

Başbakan Davutoğlu ve MHP lideri Bahçeli'nin kritik görüşmesinin ardından MHP heyetinden yapılan açıklamada "Başkanlık sistemine karşıyız" mesajı verildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yeni Anayasa, TBMM İçtüzük değişikliği ve Avrupa Birliği (AB) ile vize serbestisi için çıkartılacak yasalar konusunda MHP lideri Devlet Bahçeli ile yaptığı kritik görüşme sona erdi.

1 SAAT 40 DAKİKALIK GÖRÜŞME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ederek görüşlerini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle saat 14.08'de bir araya geldi. Görüşme 1 saat 40 dakika sürdü.

Görüşmenin ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, açıklamalarda bulundu. Öztürk, yaptığı açıklamada "Biz her konuyu tartışmaya hazırız. Getirdikleri taktirde her konuyu tartışırız, başkanlığı zinhar kabul etmeyiz dedik" dedi.

"ANAYASA KONUSUNDA HEMFİKİRİZ"

İşte Öztürk'ün açıklamalarından satır başları:

"Türkiye'nin içerisinde bulunduğu hassasiyetler Sayın Başbakan tarafından iletildi. Ama asıl konu anayasa değişikliği ve buna bağlı olarak 31 Mart'ta gerçekleşmesi gereken AB ile uyum yasalarının konuşulması konusu görüşüldü. Anayasa konusunda kendilerine 2011 yılından itibaren, MHP'nin de öncülük yaparak teklif ettiği Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu. Şimdi bizim teklifimiz şimdi süreç devam ediyormuşçasına anayasada değişiklik süreci başlatılması. 60 madde anlaşılmış. 61'inci madde üzerinde konuşulmalı. Bu Başbakan tarafından kabul gördü. 21. yüzyılda Türk devleti, milletinin önünde engel teşkil edecek maddelerden arınması gerekiyor. Öncelikle sivil bir anayasa olması gerektiğinde hemfikiriz.

İçtüzük ile ilgili komisyon çalışmasının da kaldığı yerden devam etmesi yönünde teklifler oldu.

"BAŞKANLIĞI ZİNHAR KABUL ETMEYİZ"

Biz MHP olarak 93 yıllık bir parlamenter tecrübemiz var. Parlamenter sistemimizin aksayan yönleri varsa gözden geçirilmeli ve öyle devam etmeliyiz düşüncemizi ortaya koyduk. Sayın Başbakan "hayır parlamenter sistem olmaz" demedi ama başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini ifade etti. Biz her konuyu tartışmaya hazırız. Getirdikleri taktirde 'her konuyu tartışırız, başkanlığı zinhar kabul etmeyiz' dedik. Başkanlık sisteminden yana olmadığımızı, hatta böyle bir konuyu tartışmanın bile lüks olduğunu ifade ettik.
Parlamentoda bulunan tüm partilerin eşit bir şekilde temsil edilmesi kararlaştırıldı. Daha önceki tecrübelerden de hareketle 6 ayda bitirilmesi konusunu ifade ettiler. Toplumun en geniş katmanlarının katılımıyla, her STK'nın katkı vermesi imkan dahilinde olacak bir anayasa değişikliği üzerinde duruldu. Hassasiyetimizin olduğu noktalar da gündeme getirildi. Sayın Başbakan bu konuda sıkıntılarının olmadığını dile getirdi.
Biz "flu bakıyoruz" dedik ama başbakan ve partisi şaşı bakıyor. Anayasa görüşmelerinde eşit sayıda milletvekili olması gerektiği konuşuldu.

Terörle mücadelede kararlı olmaları gerektiğini, bize ihtiyaçları olması durumunda Meclis'te her türlü üzerimize düşen görevi yapacağımızı ifade ettik."

ÖMER ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de görüşmenin ardından açıklama yaptı. Çelik şunları söyledi:

"Sayın Bahçeli de Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacı olduğunu söyledi. Geçmişte olduğu çalışmalara devam edilmesi uzlaşılan maddelerin artırılması yönünde. Bu süre geçmişte çok uzundu. Çok tartışmalar yapıldı. Pek çok taslak var. TBMM sitesinde bunların çoğu yayınlandı. Müktesebat hazır sadece eyleme geçmek gerek. Yeni anayasa gündemiyle çalışmalara başlanması konusunda uzlaşma var.

"BAHÇELİ PARLAMENTER SİSTEMDEN YANA"

Sayın Bahçeli, başkanlık sistemine karşı parlamenter sistemden yana olduklarını söyledi. Bizim için yeni anayasa tartışmalarında esas olan şey, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, ileri demokrasinin nasıl teminat alınacağı şeklindeki başlıklardır. Mekanizmaların etiket düzeyinde çarpıştırılması Türkiye'yi ileri götürmez.

"BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR EDERİZ"

Terörle mücadele konusunda kararlılığımız vazgeçmeyeceğimiz bir alandır. Sayın Bahçeli'ye terörle mücadele verdiği destek konusunda teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki mart ayına kadar AB üyeliği konusunda destek istedik, değerlendireceklerini söylediler.

"MUTABAKATA VARILDI"

Şu anda içtüzük çatışmaya yol açan bir model. Dünyada komisyonlara dayalı bir model var. Bunun çok aksaklıklara yol açtığı herkesin malumu. Bu düzenleme için de bir mutabakata varıldı.

"PARTİ KAPATMALARA KARŞIYIZ"

Parti kapatmalara karşıyız ama teröre destek verenlerin bedel ödemesinden yanayız. Genel ilke budur."

KIRMIZI ÇİZGİLER

Öte yandan Başbakan ile görüşmeye hazırlanan MHP Lideri Bahçeli, öncelikle "kamera" eşliğinde görüşme talebinden vazgeçti. Bahçeli, geçen sefer Davutoğlu ile görüşmeye girerken yanında bulunan çantada hükümet programı ve bakanlıkların dağılımına ilişkin dosyaların yer aldığını, sonradan açıklamıştı.

Bahçeli'nin bu kez çantasında Anayasa ve İçtüzük konusunda "olmazsa olmaz"ların vurgulanacağı kırmızı çizgileri yer alacak. Bunların başında da Anayasa'nın ilk dört maddesi ve bağlı maddelere dokunulmaması olacak. Bu kez MHP tarafının, görüşmelere ilişkin bilgilendirici açıklamalar yapması bekleniyor.

Bahçeli'nin ortaya koyması beklenen kırmızı çizgilerin başında Anayasa değişikliği için kurulacak komisyonda partilerin eşit üye ile temsil edilmesi ve kararların da "oybirliği" ile alınması geliyor. Bu arada Bahçeli'nin görüşmede Davutoğlu'na HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda kritik bir destek vermesi bekleniyor. Dokunulmazlıkları kaldırmak için AK Parti'nin sayısal desteğe ihtiyacı bulunmuyor. Ancak, MHP'nin desteği siyasi açıdan önem taşıyacak.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Avrupa Birliği Devlet Bahçeli Oktay Öztürk Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500

Yorumlar (199)

ORHAN:

Akp Bop projesini hayata koymak için yoğun çaba sarfediyor akplide olsanız başkanlığa karşı cıkmalısınız başkanlık demek özerklik demektir

73
20
yanıtYanıtla
bilal:

BAŞKANLIK SİSTEMİNİN GÜCÜNÜ GÖRECEKSİNİZZZZ!!!!!!!!GÜCÜNÜ GÖRECEKSİNİZZZZZ!!!!!!!!!!GÖRECEKSİNİZ!!!!!!!BAŞKANLIK SİSTEMİNİN GÜCÜNÜ GÖRECEKSİNİZZZZZZ!!!!!!!!!!GÖRECEKSİNİZZZZZZZ

3
85
yanıtYanıtla
kdr:

HİNDİ gene culukladı

yanıt6
yanıt0
HACI:

BABANIN GÜCÜNDENMI BAHSEDIYON, FINDIK OGLAN ITALYAYA KARMI YAGDI

yanıt9
yanıt0
bilal:

BAŞKANLIK SİSTEMİNİN GÜCÜNÜ GÖRECEKSİNİZZZZ!!!!!!!!GÜCÜNÜ GÖRECEKSİNİZZZZZ!!!!!!!!!!GÖRECEKSİNİZ!!!!!!!BAŞKANLIK SİSTEMİNİN GÜCÜNÜ GÖRECEKSİNİZZZZZZ!!!!!!!!!!!!BAŞKANLIK SİSTEMİNİN GÜCÜNÜ GÖRECEKSİNZZZZZZZZZ!!!!!!!!!!GÖRECEKSİNİZZZZZZZZZ

3
74
yanıtYanıtla
HACI:

SÜLALENDENMI BAHSEDIYON. BILAL OGLAN.

yanıt11
yanıt1
Sorti:

Senin Cho li olduğun her halinden belli. Dalavera yapma istersen :-)

yanıt0
yanıt1
Aslan Polatli:

AKP en basarili partidir. Diger partiler luzumsuz, beceriksiz mahluklardir. Ebediyen AKP.

18
43
yanıtYanıtla
DEWRİM:

AMAC HDP LİLERİN DOKUNMAZLIKLARINI KALDIRIP HAPSE ATMAK. SONRA DA BAŞKANLIK İCİN REFERANDUMA GİTMEK. BU YAPILDIGI GÜN ÜLKE PARCALANMIŞ OLACAK VE BİR DAHA DA GERİYE DÖNÜŞ OLMAYACAK. BÜTÜN KÜRTLER SİLAHLANACAK. HA OLSUN KOLAYDIR BASTIRIRIZ DA DÜŞÜNEN SALAKLAR VAR. BÜTÜN TÜRKÜYE Yİ SARACAK. İNSANLAR EVİNDEN CIKAMAYACAK HALE GELECEK. MİLLET ARTIK DARBEDEN MEMNUN HALE GELECEK. 12 EYLÜL COK SÖNÜK KALACAK

19
28
yanıtYanıtla
kral çıplak:

akp mahp chp hepsi yalancı bir gerçekçi var hdp0 ondada yandaş yok

19
28
yanıtYanıtla
Tüm 199 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title