Haberler

Cumhuriyet Gazetesi'ne Destek Eylemleri

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarının da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarının da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gün içinde gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Kitap eki yöneticisi Turhan Günay, yazarlar Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Güray Tekin Öz ve Hakan Kara, Kadri Gürsel, Karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı yöneticilerinden Önder Çelik ve Bülent Yener ile avukatlar Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör'ün emniyetteki işlemleri sürüyor.

Akşam saatlerinde Şişli'de bulunan Cumhuriyet Gazetesi önünde toplanan DİSK Basın İş Sendikası, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Haziran Hareketi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Gençlik Kolları üyeleri, basın açıklaması yaparak Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarlarının gözaltına alınmasını protesto etti. Açıklamalar sırasında 'Özgür basın susturulamaz' sloganları atıldı.

"FARKLI SES ÇIKMASIN İSTİYORLAR

DİSK Basın İş Sendikası adına açıklama yapan Faruk Eren, yüzlerce gazetecinin hapishanede, yüzlercesinin de kapatılan kurumlar nedeniyle işsiz durumda olduğunu hatırlatarak, "Farklı ses çıkmasın istiyorlar. İktidarın söylediğinin dışında hiçbir şey söylenmesin istiyorlar. Haber yayınlanmasın istiyorlar. Biz haberciler haber yapmaya devam edeceğiz. İstedikleri kadar kurumlarımızı kapatsınlar, baskı uygulasınlar haberlerimizi kamuoyuna ulaştırmanın yollarını bulacağız. Okurları, izleyicileri, halkı haber alma hakkına sahip çıkmaya davet ediyorum. ifadelerini kullandı.

"GAZETECİ MESLEKTAŞLARIMIZIN BAŞI DİK, ALNI AK

Türkiye Gazeteciler Sendikası adına açıklama yapan İstanbul şube yöneticisi Vural Nasuhbeyoğlu ise, "Bugün Cumhuriyet Gazetesi'nin yazarları gözaltına alındı, evlerinde aramalar yapıldı. Peki ne buldular bu evlerde Silah mı buldular, bomba mı buldular Gazetecilik faaliyetinden başka hiçbir şey bulamazlar. Buradaki insanların, ya da gözaltında olanların, ya da cezaevindeki gazeteci meslektaşlarımızın başı dik, alnı ak. Buna karşı durmamız gerekiyor. Bugün cumhuriyet, yarın başka bir gazete. Bundan sonra hiçbir gazetecinin tutuklanmasına, gözaltına alınmasına sessiz kalmamız mümkün değildir. Gazetecilik suç değildir; bunu her yerde daha güçlü bir şekilde bağırmak durumundayız. dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye adına açıklama yapan Erol Önderoğlu, "Sınır Tanımayan Gazeteciler olarak Türkiye'nin tek sesliliğe mahkum edilmeye çalışıldığına uzun zamandır tanığız. Bu dayanışmamızı siyasi görüşü ne olursa olsun, sadece görevini yapan gazeteciler olduğu sürece biz onların yanlarında olmaya devam edeceğiz ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından cezaevindeki bazı gazetecilerin gönderdiği mektuplar okundu.

Daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Gençlik Kolları üyesi kalabalık grup gazete önüne gelerek slogan atıp pankart açtı. CHP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Kenan Otlu Fethullaçılar ile, cemaatlerle, tarikatlarla asıl mücadele veren Cumhuriyettir. Kurulduğu günden bu yana aslanlar gibi mücadele etmiştir. Cumhuriyet savaş meydanlarında kuruldu. Bu halk demokrasiyi, laikliği, Cumhuriyetin kazanımlarını savaş meydanlarında kazandı. Buraya gelip nöbet tutan 7 arkadaşımız attığı sloganlar nedeniyle gözaltına alınmıştır. Gerekirse ellerimizdeki telefonları alıp, bilgisayarlarımızı açıp gazeteyi basarız.' açıklamasında bulundu.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Cumhuriyet Gazetesi İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title