Haberler

Cumhurbaşkanı Gül'den Hasan Nail Canat'a Vefa

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2004 yılında vefat eden merhum şair, yazar ve tiyatrocu Hasan Nail Canat'ın adını yaşatmak amacıyla kurulan sitedeki şeref defterine duygu ve düşüncelerini yazdı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2004 yılında vefat eden merhum şair, yazar ve tiyatrocu Hasan Nail Canat'ın adını yaşatmak amacıyla kurulan sitedeki şeref defterine duygu ve düşüncelerini yazdı.

www.hasannailcanat.com sitesindeki şeref defterinde yayınlanan yazıda, Hasan Nail Canat ile muhabbetinin lise yıllarında başladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Değerli dostum ve hemşehrim Hasan Nail Canat ile muhabbetimiz lise yıllarından başlar. Kendisi daha o yıllarda bir tiyatro ve edebiyat sevdalısı idi ve hep birlikte Büyük Doğu Fikir Kulübü'nde bir araya gelirdik. İlerleyen yıllarda bu ilgisi bir tutkuya dönüştü ve kendisini tiyatroya ve edebiyata adadı. Bir tiyatro sevdalısı olarak tüm Anadolu'yu dolaşmaya başladı. Benim üniversite için İstanbul'a geldiğim yıllarda Hasan Nail Canat da ilk şiir kitabını çıkarmış, hemen ardından da çok ses getiren ilk tiyatro oyunu yayınlanmıştı. Bu eserlerle Canat'ın tiyatro ve edebiyat alanındaki yetkinliği artık geniş bir kitlenin takdirini kazanmıştı. Hasan Nail Canat, Kayseri'den, Anadolu'nun kalbinden çıkmış değerli bir sanatçıydı ama bir sanatçı olduğu kadar, kaygıları, hassasiyetleri olan bir dava adamıydı. Çok çile çekti. Hayatının pek çok evresinde maddi ve manevi pek çok sıkıntıyı cesaretle göğüsledi. Değerli Hasan Nail Canat maalesef erken ayrıldı aramızdan. Kendisini dualarda anıyorum, Allah'tan rahmet ve mağfiretini esirgememesini diliyorum. İsmi, alanında ilkler arasında anılmaya devam edecektir" dedi.

Hasan Nail Canat resmi web sitesinden yapılan açıklamada ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e göstermiş olduğu vefadan dolayı Hasan Nail Canat'ın ailesi, sevenleri ve dostları adına teşekkür edildi.

HASAN NAİL CANAT KİMDİR?

25 Ekim 1943 tarihinde Kayseri'de doğan ve bu ilde başladığı sanat yaşamını İstanbul'da sürdüren Hasan Nail Canat, 1994 yılından vefat ettiği 2004 yılına kadar Altunizade Kültür Merkezi'nde Üsküdar Belediyesi Tiyatrosu'nda oyunlarını sahneliyordu. Geleneksel tiyatronun örneklerini sunan Canat, 'Keloğlan', 'Sokak Kızı Elif', 'Mindrella', 'Süper Bekçi' gibi çocuk oyunları ile 'Bir Avuç Ateş', 'Demedim mi?', 'Metropol ve Kadın' adlı oyunlarını da yetişkinler için sahnelemişti. Altunizade Kültür Merkezi'nde çocuk ve yetişkinlere tiyatro eğitimi de veren Canat, 'Bize Nasıl Kıydınız?', 'Beşinci Boyut', 'Sürgün', 'Çizme', 'Hasret', 'Siyah Pelerinli Adam' adlı sinema filmleri ile 'Camgöz', 'Deli Yürek', 'Ekmek Teknesi', 'Kalp Gözü', 'Müslüman'ın 365 Günü', 'Müslüman'ın 24 Saati' adlı TV dizilerinde rol almıştı. 'Bir Küçük Osmancık Vardı', 'Gül Yarası', 'Yaralı Serçe', 'Yasemen', 'Nur Dağındaki Çocuk', 'Günahkar Baba', 'Kırımlı Murat Destanı' adlı kitapları da bulunan Hasan Nail Canat, evli ve 4 çocuk babasıydı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Hasan Nail Canat Abdullah Gül İstanbul Kayseri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title