Haberler

Biontech aşısı olunca duş alınır mı, alınabilir mi? Covid 19 aşı sonrası duş alınır mı?

Koronavirüs aşı olma hakkının ülkemizde geniş bir kesime açılmasının ardından pek çok sorunun yanıtı araştırıldı. "Biontech (Covid 19 aşısı) aşısı olunca duş alınır mı, alınabilir mi? ?" bu sorular arasında yer aldı. Ülkemizde her geçen gün rekorların kırıldığı koronavirüs aşılaması sonrası en çok merak edilen konulardan olan Covid aşısından sonra duş alınır mı? Biontech aşısından sonra duş alınabilir mı? sorularının yanıtları...

Biontech aşı sonrası duş alınır mı? sorusunun yanıtı büyük merak topluyor. Aşılama çalışmalarına son haftalarda hız verilirken, aşı yaşının inmesi ve aşı olacaklar listesine eklenen meslek grupları ile birlikte kapsamlı bir aşılama programı uygulanıyor. Pek çok kişi aşı için akın akın hastanelere geliyor. Randevular hızla dolarken, aşılama gece gündüz devam ediyor. "Covid aşısından sonra duş alınır mı? Korona aşısından sonra duş alınır mı?" sorularının yanıtları da cevaplandı! İşte, Biontech aşı sonrası duş yapılır mı? sorusunun yanıtı...

BIONTECH AŞI SONRASI DUŞ ALNIR MI?

Aşı olacaklara alerji geçmişlerinin olup olmadığı soruluyor ve aşı sonrası da 15 ila 30 dakika süre ile hastaneden ayrılmamaları isteniyor. Aşı sonrası duş alma sorunu da uzmanlar şu şekilde açıklıyor; "Duş alınabilir ancak aşırı sıcak su ile duş almak önerilmez.

"Konuya ilişkin açıklama yapan uzmanlar yalnızca bir durum üzerine odaklanıyor. Uzmanlar, sıcak su ile duş almak lokal reaksiyona yol açabileceğini ifade ediyor. Koronavirüs aşısının ardından duşun ılık su ile alınması gerektiği söyleniyor.

Yukarıda belirtilen durumun dışında, aşı sonrası duş alma durumu hakkında herhangi bir sorunun ortaya çıkmayacağı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Öte yandan, enfeksiyon probleminin duş almak ile ilişkili olmadığı söyleniyor.

AŞI OLDUKTAN KAÇ SAAT SONRA ALMALI?

İstediğiniz zaman duş alabilirsiniz, saat kısıtlaması bulunmaz. "Aşıdan sonra 24 saat duş almayın" uyarısı, artık hastalık tarihe karıştığı için uygulanmayan çiçek aşısı zamanlarından kalma. Ancak içiniz rahat etsin istiyorsanız, banyoyu bir gün erteleyebilirsiniz. Hiçbir zararı olmaz.

AŞI SONRASI NEDEN DUŞ ALINMAZ?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman da covid aşısından sonra duş alınması konusunda yaptığı açıklamada, "Aşıdan sonra duş alınmaması, kişilerin mantık yolu ile oluşturdukları bir önlem olsa gerek. Aşı sonrasında aşırı sıcak duş almak, sadece lokal reaksiyon riskini artırabilir. Ancak bunun dışında, "Herhangi bir aşı sonrası duş alınmaz" diye bilimsel bir bilgi yok. Çünkü aşı uygulaması sonrasında cilt açıklığı hızla kapanıyor, buradan vücuda mikrop girmesini beklemiyoruz" ifadelerini kullandı.

KORONA AŞISINDAN SONRA BANYO YAPILAMAZ MI?

Korona aşısı yapılırken bilgi veren sağlık çalışanları, aşıdan sonra banyo yapılmaması yönünde tavsiyede bulunuyor. Eğer illaki aşıdan sonra banyo yapılması gerekiyorsa, aşı bölgesinin korunmasını ve enfeksiyon riskine karşı çok sıcak sudan sakınılması gerektiğini dile getiriyor.

Doğru Bilinen Yanlışlar

  • Alkol veya kimyasal temizleyicilerin (arapsabunu, çamaşır suyu, amonyak, kolonya vs.) doğrudan içilmesi ve/veya yiyecek ya da içeceklere eklenmesi ciddi hayati riskler oluşturduğu gibi ölüme dahi neden olabilir.
  • Aşırı sıcak içecekler içmenin Koronavirüsü öldürdüğüne dair bilgi doğru değildir. Aksine ağız ve boğaz bölgesini tahriş ettiğinden faydadan çok zarar verebilir.
  • Kaynar su ile yıkanarak Koronavirüsten kurtulabileceğinize dair bilgi doğru değildir.
  • Burnunuza ya da ağzınıza fön makinesi tutarak Koronavirüsten kurtuIabiIeceğinize ilişkin bilgi doğru değildir.
  • Nefesinizi 10 saniye boyunca tuttuğunuzda eğer öksürmüyorsanız ve zorlanmıyorsanız sizde Koronavirüs yoktur bilgisi doğru değildir Koronavirüs testi sadece sağlık kuruluşları tarafından yapılmaktadır.
  • Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır! Antibiyotikler bakterileri öldürür, virüsleri değil! Doktorunuz tarafından önerilmeyen ilaç kullanımından kaçınınız .
  • Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu ya da Sağlık Kurulundan geldiğini söyleyerek evinize girmek isteyen ya da kişisel bilgilerinizi almaya çalışan kişilere karşı dikkatli olunuz. Siz veya son 14 gün içinde temas ettiğiniz bir kişinin Kovid-19 tanısı alması durumunda İl, İlçe Sağlık Müdürlükleri veya aile hekimleri sizinle telefon üzerinden iletişime geçebilir ve düzenli olarak sağlık durumunuzu kontrol etmek isteyebilirler. Ancak bu kişiler kişisel bilgilerinizi paylaşmanızı ve hizmetin karşılığı ücret ödemenizi talep etmezler.
  • Size gıda, erzak ve maske gibi yardımlar getiren ya da 65 yaş üzerinde olan ve kronik hastalıklara sahip kişilerin ihtiyaçları için aradıkları kurumlardan gelen kişiler evinize girmek istemeyeceklerdir. Bu nedenle kontrollü olunuz! Size yardım getirdiğini söyleyen kişilerden kimlik sorunuz ve evinize girmelerine izin vermeyiniz.
  • Koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede kişisel hijyen kurallarına uymanın yanı sıra dengeli beslenme, yeterli uyku ve düzenli fiziksel egzersiz de önemlidir.
Kaynak: Haberler.com / Gündem

Biontech Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title