Haberler
BBC

Çin'de Televizyon Dizisi Bekaret Tartışmasını Tetikledi

Güncelleme:

Çin'in muhafazakar "Sex and the City"sinde erkek karakterin, kız arkadaşından bakire olmadığı için ayrılması üzerine ülkede bekaret tartışması alevlendi.

Gözyaşları içindeki Çiu Yingying: "Bana bakire olup olmadığımı sordu." Yingying'in bakire olmadığını öğrenen erkek arkadaşı Ying Çin, bunu kabul edemeyip ilişkilerini sonlandırmaya karar vermişti.

Çin'in en popüler dizilerinden olan Neşeye Övgü'nün son bölümündeki bu sahne, modern Çin'de "bekaret kadınlar için önemli mi?" tartışmasını alevlendirdi.

İkinci sezonunda olan Neşeye Övgü dizisi, aynı apartmanda yaşamalarına rağmen hayatı farklı yönlere savrulan beş güzel kadının hikayesini anlatıyor.

Ünlü Amrikan dizisi "Sex and the City"nin biraz daha muhafazakarlaştırılmış bir uyarlaması olan dizi karakterlerinin iş ve aşk hayatlarında yaşadıkları zorlukları anlatırken, şehirde bir kadın olarak yaşamanın zorluklarına değiniyor.

"ONA NASIL İNANABİLİRİM?"

Dizinin başrol karakterlerinden olan Çiu Yingying erkek arkadaşı ile ilişkisini her şeyin üstünde tutan genç ve saf ve bir kadın.

Tartışmayı alevlendiren sahnede, genç kadın erkek arkadaşını kendi çevresi ile tanıştırmak için evinde bir parti düzenliyor, ancak komşusunun farkında olmadan geçmişine ait bazı detayları erkek arkadaşı ile paylaşması üzerine gecenin seyri birden değişiyor.

Kız arkadaşının bakire olmadığını öğrenen Ying Çin, bir hışımla partiyi terkediyor. Yingying'in ev arkadaşı Fan Sengmei'in Ying'in yanına gitmesi üzerine ise aralarında şu diyalog yaşanıyor:

Ying Çin: Bunu inkar etmiyor. Buna başkalarının vereceği tepkiyi inkar edemez.

Fan Shengmei: Sevdiğin ve seni seven kadına karşı biraz hoşgörülü olamaz mısın?

Ying Qin: Bu kadar aşağılık bir şey yapabilen bir kadının beni sevebileceğine nasıl inanabilirim '

Fan Shengmei: Sence birinin bekaretini evlenmeden önce kaybetmesi aşağılık bir şey mi'

DİZİLER TOPLUMUN BEKLENTİLERİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Çin'de cinsellik eğitimine çok önem verilmiyor. Örneğin ülkede erkek biyoloji öğretmenlerinin müfredatın kadın üreme sistemine ait kısmını atlayarak öğrencilerden bu bölümü kendi kendilerine öğrenmelerini istediklerine ait söylentiler var.

Aileler de bu konuda çocuklarına nadiren bilgi veriyorlar.

Ailelerin cinsel eğitim uygulamaları da genellikle kız çocuklarının duygusal olarak incinmelerinden ve hamile kalmalarından korktukları için, onlara üniversiteden mezun olana kadar erkeklerle çıkmamalarını tembihlemekle kısıtlı kalıyor.

Çin kültürünün bu konudaki sosyal beklentisi de çiftlerin ilk cinsel deneyimlerini nihaklı eşleri ile yaşaması yönünde.

Ülkede diziler izleyicilerinin hayata dair değerlerini ve görüşlerini değiştirebiliyorlar. Bu yüzden özellikle genç kadınların hayata ve cinselliğe ait görüşleri toplumun mevcut yapısından farklı olarak şekillenmeye başladı.

"BU KONUNUN TARTIŞILMASI ANLAMSIZ"

Şangay'da film endüstrisinde yardımcı prodüktör olarak çalışan Zi Yin 21. Yüzyılda hala bu konunun tartışılmasına anlam veremiyor. BBC'ye konuşan Yin, Çin'de şehirlerde yaşayan kadınların bağımsız ve özgür olduklarını ve bir televizyon dizisinin bu konudan bahsetmesinin "mide bulandırıcı" olduğunu söyledi.

Yin'e göre, "Çin'de özgür ve akıllı olan kadınlar oldukça eğitimliler. Bu kadınların gelecek hedefleri arasında kariyer basamaklarını tırmanmak ve belki de Çin'in bir sonraki başkanı olmak bulunuyor."

BEKARET TARTIŞMASI SONUÇLANMIŞA BENZEMİYOR

Dizinin kadın takipçilerinden BBC'ye konuşan Ziye Pei, eğer bir ilişkide erkek bakireyse, kız arkadaşının da bakire olmasını istemekte haklı olduğunu düşünüyor.

Pei, bu konudaki en büyük sorunun bekaretini kaybetmiş bir erkeğin kız arkadaşından bakire olmasını beklemesi gibi bir çifte standart uygulamalar olduğunu söylüyor.

Pei ve onun üniversite arkadaşları bu konuyu Çin'in sosyal medya sitesi WeChat'de de tartışmışlar. Tartışmalarda Pei'nin bir arkadaşı bekaret konusunda neden kadın erkek eşitliği bulunmadığını sorgulamış. Başka bir arkadaşı ise Ying Çin'in evlenmeden önce bekaretini kaybeden kadınlara "aşağılık" demesinin kabul edilemez olduğunu söylemiş.

Dizi'de bakire olmadığı için terkedilen Çiu Yingying'in çevresini saran arkadaşları ona henüz ilişkisinin tam olarak bitmediğini ve ilişkisinden umudunu kesmemesi gerektiğini tembihliyorlardı.

Henüz Ying Çin'in fikrini değiştirip terk ettiği kız arkadaşına geri dönüp dönmeyeceği bilinmiyor.

İnternetteki 'Neşeye Övgü' forumlarında iki sevgilinin tekrar bir araya gelmesi için kampanya başlatan dizinin takipçileri ise, paylaştıkları videolarda çiftin nasıl tekrar bir araya gelebileceğine dair fikir önerilerinde bulunuyorlar.

BBC

Çin Halk Cumhuriyeti Yaşam Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title