Haberler

Çamur havuzlarına geleneksel yöntemlerle pirinç ekiyorlar

Güncelleme:

Hizan'ın Karbastı köyü ve mezralarının verimli topraklarında geleneksel yöntemlerle pirinç ekimi devam ediyor.

Hizan'ın Karbastı köyü ve mezralarının verimli topraklarında geleneksel yöntemlerle pirinç ekimi devam ediyor.

Yüksek rakımlı dağların dik yamaçlarındaki yerleşim yerlerinde her yıl mayıs ayında büyük emek harcanarak imece usulüyle çeltik ekiliyor.

İlçeye 30 kilometre uzaklıkta bulunan Avlak mezrasındaki çiftçiler, köyün eski adını taşıyan iri taneli "Kursunç" pirincini üretiyor.

Sabahın erken saatlerinde tarlaya giden çiftçiler, dizlerine kadar battıkları çamur havuzların içini su doldurarak çeltik tohumlarını toprakla buluşturuyor.

"Üretimimizin ilimize katma değeri 10 milyon lira civarındadır"

Tarım ve Orman İl Müdürü Rıfat Çelik, AA muhabirine, önemli bir tarım ve hayvancılık kenti olan Bitlis'te her türlü bağ ve bahçe ürünü yetiştirildiğini söyledi.

Bitlis'e has katma değeri olan ürünlerin de yetiştirildiğini anlatan Çelik, şöyle konuştu:

"Örneğin ilimizde yaklaşık 150-200 yıldan beri çeltik üretiliyor. Nadide bir üretim çeşidimizdir. İlimizin güney köyleri ile Hizan'ın Karbastı köyü ve bağlı 6 mezrasında çeltik tarımı yapılıyor. Yaklaşık 150 hanenin bulunduğu Karbastı köyü ve 6 mezrasında bin dekardan fazla alanda çeltik üretimimiz mevcuttur. Kullandığımız tohumlar 200 yıllık ata tohumlarıdır. Üretilen çeltikleri köydeki eski taş değirmende öğüterek piyasaya arz etmekteyiz. Dekarda yaklaşık 350-400 kilogram verimimiz mevcut. 2021'de Karbastı köyü ve mezralarında 350 ile 400 ton arasında çeltik elde ettik. Üretimimizin tamamının ilimize katma değeri 10 milyon lira civarındadır."

Avlak mezrasında pirinç eken 65 yaşındaki Abdulmecit Üge ise "Kursunç" pirincinin çok lezzetli olduğunu ve talep gördüğünü dile getirerek, "Dedelerimizden bu yana pirinç ekiyoruz. Pirinçle gelir elde edilir ancak arazi az olduğu için fazla ekemiyoruz. Pirinç ekmenin zorlukları var. Pirincimiz çok lezzetli ve diğer pirinçlerden daha iyidir. Ekimi zor, çamurla uğraşıyorsunuz. 50 yıldır pirinç ektiğimizi hatırlıyorum ama bizden önce de ekiliyordu. Fazla ekenler pirinçleri satıyor." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Bitlis Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu? ZTK Ankaragücü- Beşiktaş maçı kaç kaç bitti? Maçı kim kazandı? Rövanş maçı ne zaman oynanacak? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? Açıklama yaptılar mı? Kameralara yakalanan çiftten açıklama geldi mi? DEM Parti kapatılacak mı? Bakan Tunç konu ile ilgili ne söyledi? İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri kim oldu? Fikri Doğan kimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title