Haberler

Bodrum'un 100 yıllık organik bakkalı, zamana direniyor -

Çanakkale Gazisi Mehmet Durmaz'ın Bodrum ilçesinde 1915 yılında kurduğu bakkal, kurulduğu günden bu yana aynı binada müşterilerine hizmet veriyor.

ALİ BALLI - Çanakkale Gazisi Mehmet Durmaz'ın Bodrum ilçesinde 1915 yılında kurduğu bakkal, kurulduğu günden bu yana aynı binada müşterilerine hizmet veriyor.

Çanakkale Savaşı'nda şarapnel parçasının isabet etmesi sonucu bacağını kaybeden Gazi Mehmet Durmaz, memleketi Bodrum'da 1915 yılında geçimini sürdürebilmek için Turgutreis Caddesi'ndeki eski bir Bodrum evinde bakkal açtı. Organik ve yöresel ürünlerinin yer aldığı bakkalı 1957 yılına kadar işleten Durmaz'ın hayatını kaybetmesinin ardından işletmeyi oğlu Nail Durmaz devraldı.

Nail Durmaz'ın da hayatını kaybetmesiyle bakkal, Durmaz'ın torunu Ali Durmaz tarafından işletilmeye başlandı. 1983 yılında binanın bazı bölümleri yenilendi. O yıllardan bu yana açık olan bakkal 2013 yılında tekrar restore edilerek modern bir görünüm kazandı.

Bakkalın işletmecisi Ali Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dördüncü kuşak olarak bakkalı yaşatmanın kendisine büyük mutluluk verdiğini söyledi.

Örf ve adetleri kaybetmeden hizmete devam ettiklerini belirten Durmaz, "Çanakkale Savaşı'nda gazi olan dedem Mehmet Durmaz hayatını kaybettikten sonra bakkal oğluna, sonra babama ve daha sonra da bana kaldı" dedi.

Bakkalda 100 yıldan bu yana organik ürünlere yer verdiklerini belirten Durmaz, "Ürünlerimizin hepsi yüzde 100 yerli. Bodrum zeytinyağı, reçel, köy yumurtası, köy yoğurdu, çökelek peynir eski lezzetleri burada bulundurmaya çalışıyoruz. Bizden alışveriş yapan Bodrumlular, buradan eski lezzetleri bulduğu için çok mutlular" diye konuştu.

- "Eskiden bakkala kilit vurmazdık"-

Eskiden bakkala kilit vurmadıklarını ifade eden Durmaz, bir yere giderken dükkanın kapısına kilit vurmak yerine bir sandalye koyduklarını, eski geleneği şimdi de yaşatmaya çalıştıklarını anlattı.

Durmaz, "Bu bakkal ile kentimizin hafızasını yerinde tutmaya çalışıyoruz. Eskiyi anımsatmaya ve eskiyi geleceğe taşımaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Bodrumlu Mustafa Acar ise bakkaldan 48 yıldır alışveriş yaptığını belirterek, "O zamandan bu yana bu bakkalı bilirim ve buradan alışveriş yaparım. Dükkanda durmazlar kapıya sandalye koyarlardı. İsteyen malını alır parasını koyar giderdi. O günden bu yana geleneği sürdürüyorlar" dedi.

Bakkaldan alışveriş yapan Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Halil Özyurt, ilçede bakkalcılık kültürünü halen yaşatan işletmecileri tebrik etti.

Özyurt, önceki yıllarda kendisinin de bakkalcılık yaptığını kaydederek, "1970'ten 1985 yılına kadar bakkallık yaptım. Buranın sahibiyle çalışmak nasip oldu. Bu mesleği yürüttüğü için Ali Durmaz'a teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

mehmet durmaz ali durmaz Çanakkale Bodrum Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title