Haberler

Bodrum Paramedikler Bodrum'da Yarıştı-1

Paramedikler Bodrum'da yarıştı

MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Paramedik Kongresi, Ambulans Rallisi ve Alanda Kritik Hastada Girişimsel Müdahaleler Eğitimi'nde 7 ayrı senaryoya göre tasarlanan vakalara müdahale eden acil yardım ekipleri yarıştı. Senaryolar ve yaralılara yapılan makyajlarsa gerçeğini aratmadı.

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü, Paramedik Derneği ve Başkent Üniversitesi işbirliği ile 8-11 Aralık tarihlerinde 4'üncü Uluslararası Paramedik Kongresi, Ambulans Rallisi ve Alanda Kritik Hastada Girişimsel Müdahaleler Eğitimi başladı. Etkinliğe Muğla İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Paramedik Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Alpakan, Ralli Organizasyon Komisyonu üyesi Sinan Nuraş ve Ralli Koordinatörü Seran Atila katıldı. Etkinliğe 6 ülke ve Türkiye'deki 30 ilden 600'ü aşkın acil sağlık ekibi katıldı. Ambulans rallisi ile başlayan programa ise 6'sı yabancı 25 ekip katıldı. Senaryolara göre oluşturulan vakalara müdahale eden acil sağlık ekipleri, hakem heyeti tarafından değerlendirildi. Yurt dışından katılan Kanada, Almanya, KKTC, İrlanda, Avusturalya ve Yeni Zelenda acil sağlık ekipleri de yaralılara müdahale ederek, performanslarını sergiledi. Yarışmacılar, travma, otobüs kazası, ileri yaş kalp durması vakası, bebek vakası, medikal acil vakası, çevresel acil vakası, zorlu alanda yaralı taşıma vakalarında bilgilerini yarıştırdı. Yarışmada acil sağlık ekipleri, yaralıları önemine göre derecelendirmesine, nasıl müdahale ettiklerine, taşıma şekillerine, olay yeri incelemesi ve güvenli bölge gibi birçok konuda ayrıntılı incelemeye alındı. Ekiplerin müdahaleleri gerçeği aratmazken, üniversite ve lise öğrencileri de, vakalara müdahaleleri sessizce izledi. En başarılı müdahaleyi yapıp en yüksek puanı alan ekipler belirlenerek, yarın düzenlenecek törenle ödüllendirilecek.

Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, insanları yarıştırarak birini ön plana çıkarmayı amaçlamadıklarını söyleyerek uluslararası katılımcılarla beraber işbirliği içerisinde bilgilerin ve tecrübeleri paylaşıp daha donanımlı bir sağlık hizmeti verilmesini istediklerini kaydetti. Paramedik, acil tıp teknisyeni, sağlık memuru, doktor ve sağlık çalışanları için birçok konu ve konuk belirlediklerini anlatan Tekin, "Acil sağlık hizmetleri camiası olarak bu konuda bir adım daha fark yaratmak, bir adım daha öne çıkmak, sağlık hizmetlerini bir adım daha ileriye götürmenin gayreti içerisinde olacağız" dedi.

25 EKİP 7 FARKLI VAKAYA MÜDAHALE EDECEK

Ralli organizasyonu ve devamında da bilimsel programla 4 gün boyunca birlikte olacaklarını söyleyen Paramedik Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Alpakan, hasta taşıma etabı, küçük hastaya müdahale, travma hastasına müdahale ve toplu yaralıların bulunduğu farklı etaplar bulunduğunu belirtti. Kanada'nın Renfreas Şehri, Acil Sağlık Hizmetleri Direktörü Michael Nolan, "Paramedik Derneği böyle bir organizasyon düzenlediği için çok iyi bir iş yaptı. Aynı zamanda uluslararası takımların da gelip yarışması için oldukça güzel bir ortam yarattı. Dünyada benim gördüğüm en iyi yarışmaların içerisinde, hatta en iyisi olduğunu görüyorum. Etaplar, verilen senaryolar, gerçekten zorlayıcı. Aynı zamanda paramediklere tüm klinik bilgilerini kullanmaları için ciddi bir ortam yaratıyor" dedi.

Ralli etabı bugün tüm ekiplerin yarışması ile sona erecek. 11 Aralık'a kadar ise kongre programı devam edecek. Acil sağlık hizmetlerindeki yeni gelişmeler ve yöntemler hakkında katılımcılara bilgi verilecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Uluslararası Paramedik Kongresi Bodrum Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title