Haberler

Birinci Dünya Savaşı'nın 100. Yılı Konferans Dizisi II

Güncelleme:

İBB Kültür Daire Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü gerçekleştirdiği organizasyonlarla tarihimize ışık tutarak İstanbulluları bilgilendirmeye devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğünce düzenlenen "Birinci Dünya Savaşı'nın 100. Yılı Konferans Dizisi II" programının mart ayında, Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk I. Dünya Savaşı ile alakalı dönemin yayınlarında yer alan çizgi ve kartpostalların hangi amaçla kullanıldığı hakkında konuşacak.

Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğünün altıncısını düzenleyeceği "Birinci Dünya Savaşı'nın 100. Yılı Konferans Dizisi II" programının mart ayı konuğu, Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk olacak.

Osmanlı dönemindeki gündelik hayat ve İstanbul başta olmak üzere edebiyat, kültür, basın ve yayın tarihi ile ilgili akademik çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, 22 Mart Salı günü Atatürk Kitaplığı'nda "Çizgilerle I. Dünya Savaşı" adlı tebliğini sunacak. Prof. Dr. Çoruk, dönemin yerli ve yabancı süreli yayın ve eserlerinde yer alan çizgilerin yanı sıra kartpostalların analizi hakkında katılımcıları bilgilendirecek. Bu kapsamda konferansta; I. Dünya Savaşı'na giriş, savaşın gelişimi, cephelerdeki durumu, çizimlerin devrin gazete, dergi ve kitaplarında yergi unsuru olarak kullanılıp yayımlanması irdelenecek. Program, 18.00'de başlayacak.

"Birinci Dünya Savaşı'nın 100. Yılı Konferans Dizisi II" programı, her ay başka bir konuk ile dönemin olaylarına açıklık getirmeye devam edecek.

Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk kimdir?

Ali Şükrü Çoruk, 1969 yılında Giresun'un Tirebolu ilçesinde doğdu. İlk ve ortaokulu aynı ilçede, liseyi Gümüşhane Öğretmen Lisesi'nde okudu. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne girdi. Lisans öğrenimini 1990 yılında tamamlayan Çoruk, aynı yıl öğretmenliğe başladı. 1990-1994 yılları arasında Beykoz Denizcilik ve Su Ürünleri Meslek Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptı. Bu arada 1990 yılında başladığı yüksek lisans programını, Prof. Dr. Kâzım Yetiş'in danışmanlığında hazırladığı "Cumhuriyet Devri Türk Romanında Beyoğlu" adlı teziyle tamamladı. 1994 yılında Milli Eğitimdeki görevinden ayrılarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı'na araştırma görevlisi olarak naklen tayin oldu. Aynı yıl başladığı doktora programını 1999'da tamamlayan Çoruk, 2001 yılında yardımcı doçent, 2009 yılında doçent, 2014 yılında profesör oldu.

Ali Şükrü Çoruk'un yazdığı belli başlı eserleri şunlardır: Cumhuriyet Devri Türk Romanında Beyoğlu (1995), İstanbul'da Ramazan Mevsimi (1998), Mizah Penceresinden Millî Mücadele –Ya İstiklâl Ya Ölüm (2008), Mizah Şairi Fazıl Ahmet Aykaç (2008), İstanbul'un 100 Romanı (2010), İstanbul'un 100 Lâtifesi (2012), Abdülhamit Döneminde Kitap ve Dergi Sansürü (2014) ve Eskişehir'de Bir Dönemin Aynası Hakikat Gazetesi (2014). Ayrıca yazarın yayıma hazırladığı ve editörlüğünü yaptığı birçok eseri mevcuttur.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ali Şükrü Çoruk 22 Mart Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title