Haberler

    Berlin 'Kriz Çözen' Büyükelçiyi Bekliyor

    ALİ Kemal Aydın, Türkiye'nin, kriz tecrübeli yeni genç kuşak diplomatlarından. 2005-2009 yılları arasında Halep Başkonsolosu olarak görev yapan Aydın, Suriye iç savaşına götüren sürece bizzat tanık oldu.

    ALİ Kemal Aydın, Türkiye'nin, kriz tecrübeli yeni genç kuşak diplomatlarından. 2005-2009 yılları arasında Halep Başkonsolosu olarak görev yapan Aydın, Suriye iç savaşına götüren sürece bizzat tanık oldu. Ama adı ilk kez 2011'de Libya'da duyuldu. Libya'da patlayan isyana tüm ülkeler hazırlıksız yakalandı. Çatışmanın ilk günlerinde ABD, İngiltere gibi ülkeler vatandaşlarını tahliye etmekte büyük sıkıntı ve zorluklar yaşadı. ABD Büyükelçisi Bingazi'de hayatını kaybetti. Bu isyanın içinde Ali Kemal Aydın, Türk vatandaşlarının ülkeden burnu kanamadan tahliyesini başarıyla yöneten ekibin başında yer aldı. Aydın ve ekibi sadece Türk vatandaşlarını değil, yüzlerce yabancıyı da kurtardı. 21 ülke, vatandaşlarını kurtarmak için Türkiye'den yardım istedi. Libya'da çatışmalar başlamadan önce Amman'a Büyükelçisi atanan Ali Kemal Aydın, görevine başlamadan ikinci bir kararla Libya Büyükelçiliğine atandı. Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu atama haberini kendisine bizzat telefonla haber verdi.

    İKİNCİ ARAMA

    2013 yılına kadar Trablus Büyükelçisi olarak görev yapan Ali Kemal Aydın son olarak Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nda Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Alman Parlamentosu'nun 2 Haziran'da, Osmanlı devletinde yaşanana1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak tanıyınca Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu Ankara'ya çağrıldı. Karslıoğlu'nun yerine, krizi çözecek yeni bir isim arandı. Ankara hiç zorlanmadan Ali Kemal Aydın'ı buldu. Bu sefer Aydın'a atama haberini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bizzat telefonla bildirdi. Fakat Türkiye, Ermeni tasarısı konusunda Merkel hükümetinin tavrını bekledi. Berlin bu beklentiye geçen hafta yanıt verdi. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Meclis'in onayladığı soykırım kararının yasal bağlayıcılığı bulunmadığını açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer, Türkiye'nin yeni Büyükelçisi'ni yakında Berlin'de görmekten büyük memnuniyet duyacaklarını vurguladı. Yeni Büyükelçi Ali Kemal Aydın bavullarını hazırladı. Şimdi Berlin, Büyükelçi Ali Kemal Aydın'ın her an gelmesini bekliyor. Ancak Türkiye birkaç gün daha gelişmeleri takip etmek istiyor.

    ERZİNCAN DOĞUMLU

    Ali Kemal Aydın 1965'te Erzincan'ın Tercan ilçesine bağlı Kargın beldesinde doğdu. İlkokulu Kargın'da, ortaokul ve liseyi Erzincan'da bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu ve Dışişleri Bakanlığı'nda göreve başladı. Ali Kemal Aydın'ın Berlin Büyükelçiliği'ne atanmasını Erzincan yerel gazeteleri "Almanya ilişkileri bir Erzincanlıya emanet" diye kutladı. Ali Kemal Aydın, Kargın Belediye Başkanı Ramiz Aydın, Ulaştırma Bakanlığı müsteşarı Talat Aydın ve Erzincan TCDD İşletme Müdürü Kenan Aydın ile kardeş.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Ali Kemal Aydın Talat Aydın Türkiye Berlin Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title