Haberler

BBVA Araştırma Büyük Veri Bölüm Başkanı Ortiz: "Türk lirasının değerlenmesi sürpriz değil, doğal bir sonuç"

Güncelleme:

BBVA Araştırma Büyük Veri Bölüm Başkanı Ortiz'in açıklaması - "Eğer risk primi mevcut yolu takip etmeye devam ederse, Türk lirasında halen değerlenme payı var" GÖKHAN KURTARAN – BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) Araştırma Büyük Veri Bölüm Başkanı Alvaro Ortiz, Türkiye'nin 2021...

BBVA Araştırma Büyük Veri Bölüm Başkanı Ortiz'in açıklaması - "Eğer risk primi mevcut yolu takip etmeye devam ederse, Türk lirasında halen değerlenme payı var"

GÖKHAN KURTARAN – BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) Araştırma Büyük Veri Bölüm Başkanı Alvaro Ortiz, Türkiye'nin 2021 yılında beklentilerin üzerinde bir büyüme gösterebileceğini belirterek, Türk lirasında ise risk priminin düşmesiyle değerlenme eğiliminin devam edebileceğini söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ortiz, "Politika yönündeki değişiklikler göz önüne alındığında Türk lirasının değerlenmesi sürpriz değil, doğal bir sonuçtur. Teknik olarak ve değişimden önce, faiz oranı farkı çok düşük ve risk primi çok yüksekti. Türk lirasının buna doğal tepkisi değer kaybı şeklinde olmuştu. Faiz farkı ayarlandıktan sonra ve daha da önemlisi risk priminin düzelmesiyle, Türk lirası da değer kazanmaya başladı." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki döviz kuru dengesinin risk primi ile ilişkili olduğunun altını çizen Ortiz, risk priminin de makro, siyasi ve jeopolitik istikrara bağlı olduğunu belirterek, "Eğer risk primi mevcut yolu takip etmeye devam ederse, Türk lirasında halen değerlenme payı var." değerlendirmesinde bulundu.

Ortiz, Türkiye'nin politika adımlarına dış yatırımlar açısında da olumlu tepki alındığını belirterek, "Yetkililer (politikalarına) devam ederse, bu eğilim yerel yatırımcılar tarafından takip edilecek, dolarizasyon seviyesi daha fazla uyum gösterecektir." ifadelerini kullandı.

Ekonomi yönetiminin performansı "sağlam"

Türkiye'de yeni ekonomi yönetiminin performansını da yorumlayan Alvaro Ortiz, "Dürüst olmak gerekirse, çok sağlam. Sadece dört ay içerisinde, birkaç zafiyeti ele aldılar. Önce, ekonominin yeni koşullarına uyum sağlaması için para politikasını sıkılaştırdılar. Tek oran sistemine dönerek ve yabancı yatırımcılara yönelik miktar kısıtlamalarını kademeli olarak kaldırarak, ekonomiye parasal aktarım mekanizmasını karmaşıklaştıran çeşitli bozulmaları ortadan kaldırdılar." değerlendirmesinde bulundu.

Ortiz, ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın iletişimin parasal politika kararlarına ilişkin iletişiminin çok daha net olduğunu, bankanın son enflasyon raporunun son derece anlaşılır ve iyi bir dille hazırlanmış olduğunu söyledi.

2021 yılının ilk yarısında yüzde 10'luk büyüme öngörüsü

Türkiye'nin ekonomik büyüme görünümüne ilişkin de değerlendirmede bulunan BBVA Araştırma Büyük Veri Bölüm Başkanı Ortiz, "Bu yıl yüksek büyümeyi destekleyecek özel nedenler olduğu için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesinin 2021 yılında yine beklentileri geride bırakacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Ortiz değerlendirmesine şöyle devam etti:

"Öncelikle büyük verilere göre GSYH büyümesi ılımlı olsa da halen yüksek. İkincisi, 2020 yılının ikinci çeyreğinin baz etkisiyle, 2021 yılının ikinci çeyreğinde büyüme olağanüstü yüksek olacak. Bir sonraki çeyrekte (2.çeyrek) yüzde 15-20 aralığında bir büyüme görürseniz şaşırmayın. Türkiye ekonomisi yılın ilk yarısında ortalama yüzde 10'a yakın büyüyecek."

Türkiye'nin 2021 yılında Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) da tahminleri ile uyumlu şekilde yüzde 5 ile 6 seviyesinde bir büyümeye rahatlıkla ulaşabileceğini işaret eden Ortiz, 2022 yılında yaklaşık yüzde 4 seviyesinde bir büyümenin Türkiye'nin dengeli bir şekilde büyüyebilmesi için yeterli olduğunu belirtti.

Ortiz, Türkiye'de enflasyonun 2021 yıl sonunda yaklaşık yüzde 10,5 seviyesinde olmasını beklendiğini söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title