Haberler

Başbakan Davutoğlu'nun Akil İnsanlar Heyeti ile Toplantısı

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grup Sekreteri Mehmet Emin Ekmen, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Akil İnsanlar Heyeti ile yaptığı toplantıya ilişkin, "Çok farklı fikirlerin dile getirildiği toplantı sonunda yaşanan bunca olaydan sonra çözüm sürecine dair iradenin devam ediyor olmasının önemi vurgulandı" dedi.

Akil İnsanlar Heyeti olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları görüşmeye ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Ekmen, toplantıda bir gözlem heyeti kurulması, Öcalan'ın iletişim imkanlarının artırılması ve en önemlisi PKK'nın kamusal alanda oluşturmaya çalıştığı baskının ortadan kalkması gerektiği konusunda görüşlerini açıkladıklarını söyledi.

"Çok farklı fikirlerin dile getirildiği toplantı sonunda yaşanan bunca olaydan sonra çözüm sürecine dair iradenin devam ediyor olmasının önemi vurgulandı" diyen Ekmen, toplantının, katılımcıların sürecin yönetimine olan güveninin arttığı bir görüşme olduğunu vurguladı.

"Bir gözlem heyeti teklifine açığız"

Ekmen, IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere değinerek, şunları dile getirdi:

"Olaylarla ortaya çıkan krizin de aşılmakta olduğu yönünde genel bir kanaat oluştu. Sayın Davutoğlu, '3. bir göz olacak, bir gözlem heyeti teklifine açığız ancak PKK kamusal alanda yol kesme, çadır kurma, adam kaçırma, vergi alma gibi uygulamalarına son vermedikçe hiçbir adım atmayacağız. Bunlar sona ererse heyetin kurulmasına onay vereceğiz' dedi."

"Hükümet Kobani'ye yönelik her türlü insani yardım ve kolaylığı göstermişken, bu olayların patlamasının tesadüf olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullanan Ekmen, çözüm süreçlerinin dünyadaki örneklerine de bakıldığında benzer sorunların yaşandığını ve bunların üstesinden gelindiğinin görüldüğünü kaydetti.

"Toplantı çözüm sürecini sonuna kadar desteklediğinin göstergesidir"

Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, toplantının son derece verimli geçtiğini söyledi.

Coşkun, Başbakan Davutoğlu'nun toplantıda, çözüm süreci ile ilgili yürütülen tüm görüşmeler ve uluslararası gelişmelerle ilgili kendilerine detaylı bilgi verdiğini belirtti.

"Bu toplantı hükümetin çözüm sürecini sonuna kadar desteklediğinin göstergesidir" diyen Coşkun, şunları dile getirdi:

"Sayın Başbakan, bizlere bir yol haritası hazırladıklarını ve yol haritasının gerçekleşmesi için PKK'nın bölgedeki hukuk dışı, illegal eylemlerine son vermesinin şart olduğunu, bu konuda hem Kandil hem de İmralı ile mutabık kaldıklarını ancak 6-7 Ekim'de bu mutabakatın gereklerinin yerine getirilmediğini söyledi. Sayın Davutoğlu tüm bunlara rağmen nehrin yarısını geçtiklerini, 6-7 Ekim'de büyük bir dalga ile karşılaştıklarını ama bu dalganın aşıldığını ve çözüm sürecinin devam edeceğini bize ifade etti."

Coşkun, toplantıda Başbakan Davutoğlu'nun çözüm sürecinin konjonktürel değil tarihi ve stratejik bir karar olduğunu işaret ederek, bu süreci sonuna kadar devam ettireceklerini vurgulamasının önemli olduğunu kaydetti. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mehmet Emin Ekmen Ahmet Davutoğlu Vahap Coşkun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title