Haberler

Bakan Zeybekci, Aydın 1. Ekonomi Zirvesine Başkanlık Etti

Güncelleme:

Aydın Valiliği ve meslek örgütlerinin işbirliğiyle düzenlenen Aydın 1. Ekonomi Zirvesi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin katılımı ile gerçekleştirildi.

Aydın Valiliği, Aydın Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Odası, Aydın Sanayi Odası, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ile Efeler Ziraat Odası'nın katkılarıyla düzenlenen Aydın 1. Ekonomi Zirvesine zirvede konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, ARTIK Gümrük Birliği Antlaşması'nın yenilenmesi gerektiğini belirterek "Tarlada beraber isek sofrada da beraber olmalıyız. ABD ile pek çok konuda beraberiz ama ticari konuda beraber değiliz. Gümrük Birliği anlaşması artık revize edilerek yenilenmelidir" dedi.

Aydın Ticaret Borsası Salonu'nda öğlen saatlerinde başlayan Aydın 1. Ekonomi Zirvesi akşam saatlerine kadar devam etti. Zirvenin sonunda yaklaşık bir saat 10 dakika konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Aydın, Denizli ve İzmir ilinin mutlaka birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek "Hiçbir planlamayı Aydın kendi başına yapamaz. Otoyol, hızlı tren vesaire talepler İzmir, Aydın, Denizli birlikte olursa bu talepler ancak o zaman bir anlam ifade eder. Zeybek tek başına oynar ama ritim tutturulup hareketler birlikte yapılırsa dünyanın en güzel oyunu meydana çıkar. Ege'nin zeybekleri olarak ayrı ayrı oynasak da birlikte oynarsak bu oyunumuz anlam kazanır" dedi.

"GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI YENİLENMELİDİR"

Konuşmasında uzun uzun ekonomik değerlendirmelerde bulunan Bakan Zeybekçi, anlaşmalardan doğan bazı sıkıntıları da değinerek "Gümrük birliği anlaşması artık yenilenmelidir. ABD ile her şey olduk hiç ticaret ortaklığımız olamadı. Artık tarlada birlikte olduklarımız ile sofrada da birlikte olmak isteriz" diye konuştu.

Zirveye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan yıldırım, Teşvik Uygulama Yabancı Sermaye Genel Müdürü İbrahim Uslu, İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, Serbest Bölgeler ve Yurtdışı Yatırım Hizmetleri Genel Müdürü Uğur Öztürk ile birlikte katıldı.

Aydın Valisi Erol Ayyıldız ile Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun açılış konuşması yaptığı Aydın 1. Ekonomi Zirvesi'nde Aydın'ın Tarım Odaklı Beklentileri ile ile ilgili Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın'ın Sanayi Odaklı beklentileri ile ilgili ise Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Aydın'ın Ticaret Odaklı beklentileri ilegili ise Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken ve Zeytin ve Zeytinyağı İhracaatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ konuştu.

"AYDIN SUUDİ ARABİSTAN'DAN DAHA ZENGİN"

Zirvenin açılışında ilk konuşmayı yapan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın'ın ekonomisi, yer altı ve yer üstü zenginliklerinden söz ederek özellikle ilin sahip olduğu jeotermal kaynak zenginliğine dikkat çekti. Çerçioğlu, "Aydın ilinin ekonomisinin yüzde 55'i tarıma dayalıdır. 395 bin hektar tarım arazisinin 173 bin hektarında sulu tarım yapılabilmekte 65 milyon incir ağacı varlığı ile incir ihracatının yüzde 65'ini gerçekleştirmektedir. 21 milyon verim yapan zeytin ağacı varlığı ile de Türkiye'de ilk sıradadır. Ancak örtü altı üreticiliğinde Aydın istenilen seviyede değildir. En önemli zenginliklerimizden biri jeotermal enerjidir. Bunun yanında Aydın yılın 365 gününün 300 günü güneşli havaya sahiptir. Bana göre jeotermal enerji ve güneş enerjisi kullanılırsa Aydın, dünyanın en önemli petrol rezervine sahip Suudi Arabistan'dan daha zengindir. Bazı kanun ve yönetmelik ve mevzuatta düzenleme yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

"AYDIN TÜRKİYE'NİN 2023 HEDEFİNE EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR"

Türkiye'nin 2023 hedefi doğrultusunda Aydın'ın emin adımlarla yoluna devam ettiğini ve kalkınmasını sürdürdüğünü belirten Vali Erol Ayyıldız ise, birlikteliği öneminden söz ederek bu yıl ilki yapılan ekonomi zirvesinin hayırlı olmasını diledi. Vali Ayyıldız, Aydın'da yatırım yapan herkese gerekli desteği vermeye hazır olduklarını belirterek "Aydın ilimiz Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda emin adımlarla kalkınmasını sürdürmektedir. Gerek üniversite gerekse sivil toplum kuruluşları oda ve borsalarla ilin kalkınması için iş birliği içerisinde hedeflere ulaşmak için çabalarımız devam ediyor" diyerek zirvenin Aydın'a hayırlı olmasını dileyip katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Beklentilerle ilgili ilk konuşmayı yapan Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı da, Aydın ilinin tarım odaklı beklentilerinden söz ederek incir, zeytin, pamuk ve Aydın'da yetişen sebze ve meyvelerle ilgili ilin beklentilerini dile getirdi. Önemli bir istihdam kaynağı ve stratejik ürün olan pamuk üreticisinin desteklenmesini isteyen Posacı, özellikle çiftçinin ürünlerini satışta hakkının korunması için tarımda müdahale kurumlarının olması şart olduğunu belirtti.

"AB'NİN VERDİĞİ DESTEĞİN BARİ YARISINI VERİN"

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı ise, Aydın'ın en önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytin ve zeytinyağı ile ilgili sorun ve talepleri dile getirdi. Zeytin ve zeytinyağı üretiminde yaşanan gerek rekolte gerekse fiyat dalgalanmaları ile rakip ülkelerdeki üreticilere verilen desteklerden söz eden Bosanlı, "AB üyesi ülkelerde zeytin ve zeytinyağı üreticisine zeytinyağında kilogramda TL bazında 4 TL, sofralık zeytinde ise 50 kuruş destek veriliyor. Biz bunun yarısını teklif ediyoruz. Üreticiye bunun yarısı bile verilse çiftçimiz ciddi ölçüde rahatlar. Bunun yanında zeytin karasuyu ile ilgili de desteğe ihtiyacımız var" diyerek Aydın'ın beklentilerini Bakan Zeybekçi'ye aktardı.

Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin ise sanayide jeotermal enerji ile maliyetin düşürülmesi için girişimlerde bulunulmasını talep etti.

"YATIRIMCIYA ARTIK 23 AYRI KAPI DOLAŞTIRILMASIN"

Aydın Ticaret Odası olarak, 4 Ağustos'ta Ekonomi Zirvesi yapılması için aldıkları bir kararın bugün Daha geniş bir katılımla yapılmasının kendilerine mutluluk verdiğini belirten Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken ise zirvede Aydın'ın Ticaret Odaklı beklentilerini dile getirdi. Ülkenin değişen şartlarının göz önünde bulundurularak teşvik sıralamasında değişiklik yapılacağına umut ettiklerini belirten AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, "Bugün Aydın'da yatırım yapmak isteyen bir kişi 23 ayrı kurum ve kuruluşu kapı kapı dolaşarak ruhsat ya da izin almak durumunda kalıyor. Kurumlar arası bilgi eksikliğini yok etmeliyiz. Aydın'da Valiliğin nezaretinde de olabilir bir 'Yatırım destek ofisi veya merkezi gibi bir oluşum sağlayıp bu sıkıntının çözülmesini talep ediyorum" dedi.

ZİRVEYE KATILANLAR

Aydın 1. Ekonomi zirvesine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Ali Gültekin Kılınç, CHP Aydın Milletvekilleri Metin Lütfi Baydar, Osman Aydın, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken ve Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Ercan Çerçioğlu, Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Şahin, Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, İlçe Kaymakamları, ADÜ Rektörü Prof Dr. Mustafa Birincioğlu, sanayiciler, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Erol Ayyıldız Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title