Haberler

Azerbaycan'da "Yunus Emre Yolunda" Ortak Tasavvuf Kültürünü Araştırma Projesi Hayata Geçiriliyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Yunus Emre'nin Azerbaycan toplumunda tanıtılması amacıyla, bir birini tamamlayacak çeşitli faaliyetler hayata geçiriliyor.

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok önemli bir boyutunu teşkil eden ortak kültür değerlerine ilişkin bilinci besleyecek çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Hem dil ve edebiyat açısından hem de iki ülkede de önemli izleri olan tasavvuf kültürü bakımından büyük önemi olan Yunus Emre'nin Azerbaycan toplumunda tanıtılması amacıyla, bir birini tamamlayacak çeşitli faaliyetler hayata geçiriliyor. Bu kapsamda, Yunus Emre'nin gönüllere hitap eden mısralarının Azerbaycan'da okullara, evlere ve ortak mekanlara ulaşması ve bu yolla hafızalara nakış nakış işlenmesi hedeflenerek Yunus Emre'yi anlatan kitap ayraçları ve Yunus Emre şiirlerinin yer aldığı levhalar özel tasarımlarla basılarak dağıtımına başlandı.

Şiirler, Türkiye'de eğitim almış Azerbaycan'lı ebru sanatçısı Zaur Orucov'un ebru ve minyatür çalışmaları kullanılarak özel olarak tasarlandı. Bastırılan levhalardan bir kısmı çerçevelenerek önemli makamlara hediye edildi. Büyük bir kısmı ise çeşitli etkinliklerde katılımcılara dağıtıldı. Daha çok öğrencilere dağıtılması öngörülen ve arka yüzünde Yunus Emre hakkında kısa bilgiler de bulunan kitap ayraçları, yetişkinlerden de ilgi görüyor. Popüler kültür öğelerinin daha çok yabancı kültür unsurlarından oluştuğu ve bu olgunun dejenere edici etkisi dikkate alınarak, Yunus Emre şiirlerinin sadece akademisyenler düzeyinde etüd edilen mevcut konumunu aşması ve Azerbaycan'da da ülkemizdekine benzer biçimde halk kültürüne ait yaygın bilinen birer edebi eser haline getirilmesi, TİKA tarafından başlatılan çalışmanın önemli bir boyutu olarak dikkat çekiyor.

Bilindiği gibi Yunus Emre şiirleri, diğer pek çok tasavvufi eserden farklı olarak halk dilinin geçmiş dönemlerdeki en arı örneklerinden birini temsil ediyor. Bu yönüyle, geniş halk kitlelerine ulaşıyor. İlahi, şiir veya deyim gibi çeşitli formlarda halk kültürünün yaşayan bir değeri olarak günümüzde de dilden dile dolaşan Yunus Emre şiirlerleri aynı zamanda, Türkiye ile Azerbaycan arasında zaman içinde farklılaşan dil özelliklerinin esasında aynı kaynaktan neşet ettiğini göstermek suretiyle de özgün bir katkı oluşturuyor. Yunus Emre'nin eserleri, tüm bunların ötesinde, savunuculuğunu yaptığı ahlaki öğretiler yoluyla iki ülkenin ortak değerler dünyasına katıda bulunabilecek özellikler taşıyor.

TİKA Bakü Koordinatörlüğü tarafından başlatılan bir diğer çalışma ise, Yunus Emre Yolunda sloganıyla sürdürülen ve kısaca Yunus Emre mirasının Azerbaycan'la ilgili boyutlarının keşfedilmesini amaçlayan çalışma oldu. Azerbaycan'ın Gah bölgesindeki Yunus Emre ve hocası Tapduk Emre'nin mezarı olarak bilinen ve 2010 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da ziyaret edilen mekanın mezarlıktaki yapılması öngörülen kazılar ve kitabe okumaları ile akademik anlamda etüt edilmesi için başlatılan çalışmalar çerçevesinde Gazi Üniversitesi Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatçı ve beraberindeki heyet mahallinde incelemelerde bulunuldu.

Ayrıca Azerbaycan Milli İlimler Akademisi, Türkiye Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ve TİKA işbirliği ile düzenlenen "Yaşayan Yunus Emre" konulu uluslararası sempozyum yoğun ilgi gördü. Sempozyum vesilesiyle TİKA Bakü Koordinatörlüğü tarafından dile getirilen "Modern hayat koşullarında ihmale konu olan iç dünyamızın ve bu dünyaya ilişkin değerlerin, Yunus Emre'nin hatırasıyla birlikte tekrar tekrar hatırlanması" yönündeki temenniler ve bu amaçla dağıtımı yapılan levhalar ve ayraçlar, katılımcılardan takdir ve ilgi gördü. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Azerbaycan Yunus Emre Türkiye Bakü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title