Haberler

Aydınlılar Bunaltıcı Sıcaklarda Kar Helvası ile Serinliyor

Türklerin Geleneksel Tatlarından Bir Tanesi Olan "Kar Helvasını" Ülkenin Birçok Bölgesi Tanımıyor. Nasrettin Hoca Pekmezi Kara Bulayarak Mucidi Olduğu Kar Helvası İçin Soranlara, "İcadı Bana Ait Ama Tadını Pek Beğenmedim." Demiş. Aydın'da Yüz Yılardır Babadan Oğulla Miras Şeklinde Devam Eden "Karcılık ve Kar Helvacılığı" Mesleği Halen Yaz Mevsimlerinin Gözde Uğraşları Arasındaki Yerini Koruyor.

Türklerin geleneksel tatlarından bir tanesi olan "kar helvasını" ülkenin birçok bölgesi tanımıyor. Nasrettin Hoca pekmezi kara bulayarak mucidi olduğu Kar Helvası için soranlara, "İcadı bana ait ama tadını pek beğenmedim." demiş. Aydın'da yüz yılardır babadan oğulla miras şeklinde devam eden "karcılık ve kar helvacılığı" mesleği halen yaz mevsimlerinin gözde uğraşları arasındaki yerini koruyor.

Aydın ili sınırları içerisinde bulunan Aydın, Madran, Bozdağ ve Beydağ Dağları'nın yüksek kesimlerine açılan derin kuyular içerisine kış aylarında doldurulan karlar yaz aylarında yerleşim merkezlerine getirilerek sade kar veya kar helvası şeklinde vatandaşlarının beğenisine sunuluyor. Aydınlıların doğal bir serinletici olarak tercih ettikleri kar helvasının en büyük özelliği dondurma, meşrubat vb. diğer yapay serinleticiler gibi rahatsızlığa yol açmaması. Sade karın ise halk arasında yaz aylarının sıkça görülen ve bazen tehlikeleri olabilen rahatsızlıklarından ishali tamamen tedavi ettiği biliniyor. Ancak Avrupa Birliği'ne girme sürecindeki ülkemizde satışı yasaklanan ürünlerden bir tanesi olan sade kar son bir kaç yıldır yapılan düzenlemeler nedeni ile piyasalardaki yerini alamıyor. Getirilen yasaktan ötürü Kuşadası ve Didim gibi önemli turizm merkezlerine kar götürerek yabancı turistlere bu tatla tanıştıran esnaflar da, artık bu işi yapamıyor.

Aydın merkeze bağlı Yaylalı Köyü'nde aynı işi 20 yıldır yapan Celil Yumrutaş, Paşa Yaylası'nda bulunan kar kuyularına sadece at ve eşekler ile ulaşabildiklerini vurguladı.

Aydın Dağları'nın zirvelerinde dedelerinden kalma beş metre derinliğinde kuyuların bulunduğunu söyleyen Yumrutaş, bu kuyuların miras yöntemi ile babadan oğulla devir olduğuna kaydetti. Kuyulardan çıkarılan karların ilçeye ulaşıncaya kadar 20 kilo metre mesafe taşındığını vurgulayan Yumrutaş, erimeden oluşacak kaybı en aza indirmek için karın koyun yününden yapılmış keçelerin içerisine sardıklarını açıkladı. Yumrutaş, "Köyümüzdeki karcılar üç aylık sezon boyunca gece yarısı 01.00 sıralarında evlerinden ayrılarak altı saatlik bir yolculuğun ardından kar çuvallarını hayvanlarına yüklemiş vaziyette sabah saatlerinde geri dönerler. Köy meydanında arabalara yüklenen kar çuvalları yerleşim merkezlerine getirilerek, kar helvacılarına satarız. Böylece vatandaşların serinlemesini sağlarız" dedi.

İl merkezindeki bir parkta 25 yıldır kar helvası yapıp satan Salim Akçakoca, Aydınlıların geleneği olduğu için yaz mevsimlerinde bu işi yapmayı sürdürdüğünü açıkladı. Karın çuvalını 20 YTL'ye satın aldığı kaydeden Akçakoca, bir çuval kardan sürüme göre 50 ile 100 bardak arası Kar Helvası çıkardığını kaydetti. Akçokoca, kar helvasının bardağını 1,5 YTL'ye satışa sunduklarını açıkladı. Eşi Hürriyet Hanım'ın evlerinde yaptığı vişne veya karadut pekmezini kar helvası yapımında kullandığına değinen Akçakoca, "Eskiden Kar Helvası üzüm pekmezi ile yapılırdı. Ancak gerek bu pekmezin pahalı olması gerekse kolay kolay bulunmaması nedeni ile şimdilerde kullanılmıyor. Kar helvasının en büyük özelliği ne kadar yenirse yensin alternatifleri olan diğer serinleticiler gibi insanı hasta etmemesidir. Kar katkısız yendiği zaman ishal rahatsızlığını da tedavi eder. Kar Helvası sadece Aydınlılar tarafından biliniyor. Bazen işleri icabı buraya gelerek bizi görenler bunun ne olduğunu soruyorlar. Biz bu geleneksel tadın ülkenin diğer bölgelerinde de tanınmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

(DAK- Mİ-

(DAK-Mİ-)

11.08.2007 14:50 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title