Haberler

Avukatların Yargılanmasına Başlandı

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Taylan Tanay'ın da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu 22 avukat hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı.

Terörle Mücadele Kanunu (TMK)'nun 10. Maddesi'yle görevli İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davada, yaklaşık 1 yıldır tutuklu bulunan avukatlar ilk kez hakim karşısına çıktı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısında yeni yapılan binada görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Selçuk Kozaçlı, Taylan Tanay, Barkın Timtik, Ebru Timtik, Günay Dağ, Naciye Demir, Şükriye Erden, Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı ve Avni Güçlü Sevimli katıldı. 12 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu.

SANIKLAR "KAHROLSUN FAŞİZM, YAŞASIN MÜCADELEMİZ"

Tutuklu sanıklar saat 10.00'da duruşma salonuna alındı. Sanıklar salona girdiği sırada, "Kahrolsun Faşizm, yaşasın mücadelemiz" şeklinde slogan attı. Duruşmaya katılan 500 avukatta, tutuklu sanıkları ayakta alkışladı. Sanık avukatlarda el sallayarak meslektaşlarına karşılık verdi. Duruşma ise Mahkeme heyetinin 10: 20'de salona girmesinin ardından başladı.

CHP'Lİ VEKİLLERDE İZLEYİCİ OLARAK KATILDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP milletvekilleri İlhan Cihaner, Süleyman Çelebi, Kadir Gökmen Öğüt, Musa Çam, Candan Yüceer, Veli Ağababa, HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve sanıkların yakınları duruşmayı izledi.

500 AVUKAT DURUŞMA SALONUNDA

Sanık avukatları savunmak için yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda avukat hazır bulundu. Aralarında Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 avukat duruşmada hazır bulundu. Avukat yoklaması sırasında tek tek söz alan avukatlar "Tüm tutuklu meslektaşların müdafisiyim ve sanık konumuna getirilen avukatların müdafisiyim" şeklinde beyanda bulunarak isimlerini söyledi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da duruşmaya gözlemci sıfatıyla katıldıklarını belirtti.

MAHKEME BAŞKANI UYARIDA BULUNDU

Mahkeme Başkanı Mustafa Bağarkası, duruşmada görüntü kaydının yasak olduğunu hatırlattı. Mahkeme Başkanı Bağarkası tutuksuz sanıkların da tutuklu sanıkların bulunduğu ön tarafa gelebileceklerini söyledi. Bunun üzerine 12 tutuksuz sanık da tutuklu sanıkların olduğu bölüme geçti.

SANIK EFKAN BOLAÇ: "TESADÜFEN DIŞARIDAYIM"

Bir saat süren avukat yoklamasının ardından sanıkların kimlik tespitlerine geçildi. Kimlik tespiti yapılan Avni Güçlü Sevimli anne baba ve doğum tarihi hakkında bilgi verdikten sonra Mahkeme Başkanı, "Özel durumunuz hakkında bilgi vermek ister misiniz,maddi geliriniz,evli, bekar, kaç çocuk gibi...' diye sorunca, Sevimli, "Çok önemli değil bekarım" dedi ve salonda gülüşmeler yaşandı. Kadın tutuklu sanıklar ise "Bakırköy kadın tutuk evinde tutsağım' şeklinde adresleri hakkında beyanda bulundu. Sanık Efkan Bolaç ise kimlik tespiti sırasında "Tesadüfen dışarıdayım" demesi salonda gülüşmelere neden oldu.

İDDİANAMENİN ÖZETİ OKUNDU

Söz alan tutuklu sanık Selçuk Kozağaçlı, "İddianame bize hem dijital hem de basılı olarak verildi. Yeterli bilgimiz vardır okunmasına ihtiyaç duymuyoruz" dedi. Mahkeme iddianamenin özetinin okunmasına karar verdi. Duruşma Mahkeme başkanı tarafından İddianamenin özetinin okunmasıyla devam ediyor.

İDDİANAME

Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adem Özcan tarafından hazırlanan 622 sayfalık iddianamede, ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı ile derneğin İstanbul Şube Başkanı Tanay'ın "DHKP-C terör örgütü yöneticisi olmak", diğer avukatların ise "örgüt üyeliği" suçundan yargılanması talep edildi. İddianamede, avukatlardan Ebru Timtik hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış mübbet hapis cezası istendi. İddianamede, Selçuk Kozağaçlı'nın, "terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 15 ile 22,5 yıl, "terör örgütü propagandası yapmak"tan da 1,5 ile 7,5 yıl olmak üzere toplam 16,5 ile 30 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması talep edildi. Tutuklu sanıklardan Taylan Tanay'ın "terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 15 ile 22,5 yıl, 5 kez "terör örgütü propagandası yapmak"tan 7,5 ile 37,5 yıl ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçundan da 1 yıl 2 ay ile 6 yıl olmak üzere toplam 23 yıl 8 ay ile 66 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, sanıklardan Ebru Timtik'in de "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, diğer suçlardan ise toplam 35 yıl 8 aydan 88 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. İddianamede, diğer sanıklardan Barkın Timtik'in 17 yıl 8 ay ile 66 yıl, Oya Aslan'ın 16,5 ile 60 yıl, Günay Dağ'ın 17 yıl 8 ay ile 66 yıl, Naciye Demir'in 15 ile 52,5 yıl, Şükriye Erden'in 13,5 ile 45 yıl, Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı'nın 10,5 ile 30 yıl, Özgür Yılmaz, Avni Güçlü Sevimli ve Gülvin Aydın'ın 9 ile 22,5'ar yıl, Güray Dağ, Efkan Bolaç, Serkan Arıkanoğlu, Zeki Rüzgar, Mümin Özgür Gider, Metin Narin, Sevgi Sönmez, Alper Tunga Saral, Rahim Yılmaz ve Selda Yılmaz'ın da "terör örgütü üyeliği" suçundan 7,5 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

SK(HE) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kadir Gökmen Öğüt İlhan Cihaner Silivri Çelebi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title