Haberler

Aşure'nin 'Yemek' Kısmındayız!

Güncelleme:

Şanlıurfa'da Muharrem ayının anlam ve öneminden daha çok aşure dağıtmak ve yemek kısmı ile ilgilenildi.

Şanlıurfa'da, her yıl olduğu gibi bu yılda Aşure Günü sebebiyle aşure dağıtımı yapıldı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin cumartesi günü başlattığı aşure ikramı dün de Haliliye Belediyesi ile Gönüllü Kuruluşlar Aşevi'nin ikramı ile devam etti. Büyükşehir belediyesi, cumartesi merkezde dağıtımını yaptığı aşure ikramına dün Suruç'u da ekledi. Onbinlerce insana yönelik yapılan ikram, dağıtımının yapıldığı her yerde büyük ilgi ile karşılandı. Aşure yemek için gelen vatandaşlar metrelerce uzun kuyruklar oluşturdu. Müftülük de dahil resmi kurumlar içerisinde bir tek Haliliye Belediyesi, Aşure Günü'ne ilişkin bir panel düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Nikah ve Konferans Salonu'nda dün akşam saatlerinde başlayan etkinlik kapmasında, Muharrem Ayı ve Aşure Günü'nün anlam ve önemi ile Kur'an Tilaveti ve ilahiler okundu.

Peki Aşure Günü ve Muharrem Ayı'nda neler oldu?
- Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61'de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbelâ'da Yezid'in ordusunca katledilmesi,
- Hz. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,
- Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,
- Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması,
- Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması,
- Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması,
- Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi,
- Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması,
- Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması,
- Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi.

HALİLİYE'DE AŞURE İZDİHAMI

Haliliye Belediyesi, Muharrem Ayı'nın 10. gününe denk gelen, yani yeni bir hicri yılın 10. günü olan Aşure Günü'nde, düzenlenen programa katılım sağlayan tüm Şanlıurfalılara aşure ikramında bulundu. Dualarla başlayan 'Aşure Günü İkramı'nda semaya açılan eller, birlik, beraberlik, sağlık, ağız tadı ve huzur dileğinde bulundu.

İl Müftüsü İhsan Açık ve Haliliye Müftüsü İbrahim Halil Okulu'nun yaptığı duaya eşlik eden binlerce kişi, hep beraber dualara âmin diyerek, aşure ikramı için sıraya girdi. 10 bin kişiye yapılan aşure ikramı kısa sürede tamamlandı. Aşure dağıtımına Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol'un yanı sıra, Haliliye Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Faik Demir ve Osman Uludağ, Belediye Encümeni, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Eyyübiye Belediye Başkan Yardımcısı Necmeddin Sağlam ile ildeki yönetici ve bürokratlar da katıldı.

Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, aşure ikramı öncesinde yaptığı konuşmada Muharrem Ayı'nın önemine değinerek, "Muharrem Ayı, Hz. Adem'in tövbesinin kabulünden itibaren, 10 peygamberin daha sıkıntıdan feraha kavuştuğu gün. Aynı zamanda Kerbela'da Hz. Hüseyin'in şehit olduğu gün. O nedenle, biz de bir gelenek olarak, eski bir Urfa geleneğini de yaşatmak adına aşure ikramında bulunduk. Bugün oruçlu olan vatandaşlarımızın ise buradan aldıkları aşureleri iftardan sonra tatma fırsatı olacak. İftarlara da ulaşmış olacağız." dedi.

Rabia Meydanı'nın ardından, Sabancı Kız Yetiştirme Yurdu'na da geçerek burada da aşure ikramına devam eden Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, yurdun ve çocukların isteklerini not aldırdı. İkramın ardından çocuklarla zaman geçiren ve onların taleplerini dinleyen Demirkol, buradaki bir kız çocuğunun doğum günü olduğunu öğrenince mini bir kutlamada bulundu.

SURUÇ'TAKİ KOBANİLİLER UNUTULMADI

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Muharrem ayı dolayısıyla Şanlıurfa merkezden sonra, Suruç'taki misafirler için 7 bin adet aşure ikram etti.

Önceki gün Büyükşehir Belediyesi önünde Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığıca Düzenlenen Aşure ikramına Başkan Güvenç'in katılımıyla 7 bin kişiye aşure ikram edilmişti.

Suruç'ta Yatılı Bölge Okulunda Suriyeli misafirlere yapılan ikram ile bu rakam toplam 14 bin kişiye ulaştı. Devam edecek olan "Aşure Kardeşliktir" etkinliği kapsamında Ömer Döngeloğlu'nun seminerinde dağıtılacak olan bin adet aşureyle 15 bin kişiye aşure ikram edilmiş olacak.

Suruç Yatılı Bölge Okulu bahçesinde, Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ekrem Ayaz, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Nihat Kılıç Kobanili misafirlere Aşure ikram etti.

Öte yandan Suruç YİBO (Yatılı Bölge İmam Hatip Okulu) bahçesinde ve diğer misafir kamplarında aşure ikramı yapıldı.

BAŞKAN EKİNCİ AŞEVİNDE AŞURE DAĞITTI

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci ise, Muharrem ayı nedeniyle Haşimiye Meydanında bulunan ve 13 yıldan bu yana fakir ve yoksul ailelere gıda ve yemek yardımını sürdüren Şanlıurfa Gönüllü Kuruluşlar Aşevi'ni ziyaret ederek, aşure ve ekmek dağıtımında bulundu.

13 Yıldan bu yana hayırseverler tarafından yapılan yardımlar sayesinde faaliyetlerini sürdüren Gönüllü Kuruluşlar Aşevi, ilçe belediyesi statüsü kazanmasının ardından Eyyübiye Belediyesi sınırlarına dâhil olmuştu. Belediye sınırları içerisinde faaliyetlerini sürdüren Aşevine, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci'nin yardımları da devam ediyor. Başkan Ekinci'nin muharrem ayı nedeniyle ziyaret ettiği Gönüllü Kuruluşlar Aşevi'nde bugün yoksul ve fakir ailelere yemek ve aşure dağıtımı yapıldı. Aşure ve yemek dağıtımına katılmak için aşevine giden Başkan Ekinci, sevgi gösterileriyle karşılandı.

Gönüllü Kuruluşlar Aşevi'nde Muharrem ayı nedeniyle yapılan yemek ve aşure dağıtım törenine Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Hz. İbrahim Halilullah Kültür ve Eğitim Vakfı Başkanı Av. Halit Şevki Kaplama, Şanlıurfa Gönüllü Kuruluşlar Aşevi sorumluları Ali Topal ve Abdülaziz Kutluay katıldı.

"BÜTÜN İSLAM ÂLEMİNİN MUHARREM AYINI KUTLARIM"

Aşure ve yemek dağıtım töreninde vatandaşlara hitap eden Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci bütün Müslüman âleminin muharrem ayını kutladı. Başkan Ekinci, "Bütün insan âleminin ve bütün Müslüman kardeşlerimizin Muharrem Ayı ve Hicri Yılı kutlu olsun. Her Muharrem Ayı geldiğinde haliyle geçmişte yaşanan acılar dile getiriliyor, acılar bir kez daha yaşanıyor. Umarım bundan sonra bu tarz Hicri Yılbaşılar'dan sonra güzel ve mübarek şeyler konuşulur. Özellikle Ortadoğu Coğrafyası Kerbela'dan bu yana hep sıkıntı içersinde ve maalesef bu sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor. Bu sıkıntıların Müslümanların uyanışına vesile olması diklerimizi her zaman ifade etmek istiyoruz. Şuanda Suriye'de, Irak'ta ve Mescidi Aksa'ya girişler yasaklanmış, buralar Siyonist rejimler tarafından kapatılmış durumda. Mısır'da, Libya'da kısacası İslam Coğrafyasında yaşanan sıkıntıların aşılması için gece gündüz dualarımızı eksik etmemeliyiz. Sıkıntıların yaşanmadığı bir İslam coğrafyası tek temennimizdir" dedi.

"HAYIRLI İŞ YAPANLARIN DUASINA DÂHİL OLUYORUZ"

Gönüllü Kuruluşlar Aşevi'nin her zaman hayırlı işlere vesile olduğunun altını çizen Eyyübiye Belediye Başkan'ı Mehmet Ekinci aşevi yetkililerine teşekkür etti. Başkan Ekinci, "Bu mübarek ayda Şanlıurfa Gönüllü Kuruluşlar Aşevini ziyaret ettik. Burada çalışan duayen ağabeylerimizi saygıyla selamlıyoruz. Burada iş yapan insanlarımız gönüllük esasına dayanan bir iş olarak bu işe kendilerini vermişler. İnşallah bu kadar hayırlı iş yapan insanlarımızın duasına dâhil oluruz. Son olarak yine bütün Müslümanların uyanışına vesile olması dileğiyle, bütün Müslümanların Muharrem Ayını ve Hicri Yılbaşının hayırlar getirmesini temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

"BAŞKAN EKİNCİ'YE TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Hz. İbrahim Halilullah Kültür ve Eğitim Vakfı Başkanı Av. Halit Şevki Kaplama ise Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci'ye, kendilerini bu anlamlı günde yalnız bırakmadığı için teşekkürlerini iletti.

Kaplama "Başkanımız Sayın Ekinci'ye ziyaretlerinden dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bu anlamlı günde hem bizleri ziyaret etti hem de aşevine olan desteğini bir kez daha gösterdi. Başkanımızın yapmış olduğu yardımlar inşallah diğer işadamlarımıza örnek teşkil eder" dedi.

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, daha sonra Şanlıurfa Gönüllü Kuruluşlar Aşevi Yöneticileri ile birlikte aşevini gezerek fakir ve yoksul olan ailelere yemek, ekmek ve Muharrem Ayına özgü yapılan Aşure ikramında bulundu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Fevzi Demirkol Hz İbrahim Yerel Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
title