Haberler

SİVAS 700 DOLARLIK GİYOTİN MAKASINI 250 TL'YE KENDİSİ YAPTI

Güncelleme:

SİVAS'ta torna ustası Hubuyar Bağca(69), emekli olduktan sonra açtığı anahtarcı dükkanında kullandığı makine ve teçhizatları da kendisi üretti. Piyasada 700 dolara satılan giyotin makasını kendi imkanlarıyla 250 TL'ye mal eden Bağca, "Böylece dövizimiz başka ülkelere gitmemiş oldu" dedi.

Eski adı TÜDEMSAŞ olan şimdiki Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) Bölge Müdürlüğü'nde, 27 yıl tornacı olarak çalışan evli ve 5 çocuk babası olan Hubuyar Bağca, mesleki geçmişinin verdiği tecrübeyle yerli üretime destek oluyor. 1997 yılında fabrikadan emekli olduktan sonra kent merkezinde Hikmet Işık Caddesi üzerinde açtığı 5 metrekarelik dükkanında anahtarcılık yapan Bağca, 'Ülkemin parası, ülkem de kalmalı' düşüncesiyle yurt dışından ithal olarak getirilen tezgah ve aletleri kendisi Sivas'ta üretmeye başladı. Bağca, ayrıca işlevini yitirip hurdaya atılmış makineleri de tamir ederek yeniden kullanıma sundu.

'KULLANDIĞIM MAKİNELERİ KENDİM YAPTIM'

Çalışma isteği ve üretme heyecanını hiçbir zaman kaybetmediğini belirten Hubuyar Bağca, "Emekli olduktan sonra küçük bir anahtarcı dükkanı açtım. 24 senedir de bu işle uğraşıyorum. Asıl mesleğim tornacılık olduğu için ilk olarak bir torna tezgahı ve gerekli malzemeleri edinerek, anahtar üretiminde kullanılan makineleri kendim yaptım. Sonra hurda bir makine alarak tamir ettim ve daha verimli hale getirdim. Bu ithal olarak gelen bir makineydi. Ardından kapı isimliği talebini karşılayabilmek için sıcak baskı makinası edinmem gerekiyordu. Hazır makinelerin hem dükkanıma sığmaması hem de pahalı oluşundan dolayı sıcak baskı makinesini minyatür hale getirerek kendim imal ettim" dedi.

'700 DOLARA SATILAN GİYOTİN MAKASINI 250 TL'YE ÜRETTİM'

Metal kesmekte kullanılan giyotin makasını da kendisinin imal ettiğini ifade eden Bağca, "Bu alet 700 dolar gibi bir rakamla piyasada satılıyor. Ben giyotin makasının parçalarını kendim temin ederek 250 TL'ye ürettim. Bu ürünleri kendi dükkanımın kısıtlı imkanlarıyla ortaya çıkarabildim ve gayet de güzel çalışıyorlar. Ülke ekonomisine fayda sağlamış oldum. Böylece dövizimiz başka ülkelere gitmemiş oldu. En büyük hayalim ülkemizde imal edilecek malzemelerin araştırılıp dışardan alınmaması. İnanıyorum ki ithal edilen ürünlerin yüzde 90'ını kendi imkanlarımızla ve el birliğiyle ülkemizde üretebiliriz. Ayrıca bazı ürünler ufak parçalarının bozulması sebebiyle çöpe gidiyor. Bunları tamir edip yeniden ekonomimize kazandırmalıyız. Önceleri yerli malı kullanmalı diye öğütler verilirdi. Gönül istiyor ki birçok şey üretilsin. Memleketimiz diğer ülkelere muhtaç olmasın" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sivas Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title