Haberler

Alanya'nın Öteki Yüzü 'Susuz' Mahalle

Güncelleme:

Alanya'ya 35 kilometre uzaklıktaki Deretürbelinas Köyü'nün Susuz Mahallesi'nde oturan 400 kişi, elektrik, telefon ve sudan mahrum yaşıyor.

Elektrik olmadığı için gazla çalışan lüks lambalarıyla evlerini aydınlatan köylüler, içme suyunu ise 90 yıllık sarnıçlara dolan yağmur suyundan elde ediyor.

Denizi, kumu, güneşi, tarihi zenginlikleri ve eğlence hayatıyla insanları cezbeden Alanya'da emniyet verilerine göre 43 ülkeden 12 bin 393 yerleşik yabancı yaşıyor. Her yıl yaklaşık 4 milyon turist ağırlayan turistik ilçe Alanya'da halen yolu, suyu, telefonu ve elektriği olmayan bir mahalle var.

İlçe merkezine 35 kilometre mesafedeki 2400 nüfuslu Deretürbelinas Köyü'nün 80 haneli Susuz Mahallesi'nde oturanlar, yaşam için gerekli bu temel ihtiyaçlardan mahrum hayatlarını sürdürüyor. Dağlık alanda kurulan köyün tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Köyün geçim kaynağı olan tarım arazileri ise 15 kilometre mesafedeki elektrik, su ve yolu olmayan Susuz Mahallesi'nde. Köylüler, Susuz Mahallesi'ne, 13 yıl önce kendi imkanlarıyla açtığı tehlikeli dağ yolunu kullanarak gidip geliyor. Kış aylarında 150 kişi, yaz aylarında ise yaklaşık 400 kişinin oturduğu mahallede, elektrik olmadığı için evler halen gazla çalışan lüks lambalarıyla aydınlatılıyor. Evlerde, telefon, buzdolabı ve televizyon gibi elektrikle çalışan ev aleti bulunmuyor. Şebeke suyundan da yoksun olan mahallede, bölge sakinleri içme suyunu yağmur sularının biriktiği 90 yıllık sarnıçtan sağlıyor. Sadece arazi araçları ve traktörle ulaşımın sağlanabildiği mahallede, eşek ve at temel ulaşım aracı olarak kullanılıyor.

SU KAYNAĞI VAR GETİREN YOK

Deretürbelinas Köyü'nde oturan 53 yaşındaki Ahmet Akay, dedelerinin 1920'li yıllarda yaptırdığı sarnıçta biriken yağmur suyunu içtiklerinden yakındı. Akay, mahalleye 10-15 kilometre uzaklıkta doğal su kaynadığının yetkililer tarafından borularla getirilmesini istedi.

KÖYÜN GEÇİM KAYNAĞI SUSUZ MAHALLESİ

Köy sakinlerinden 53 yaşındaki Hayri Ulusoy ise Alanya'ya 35, köye ise 15 kilometre mesafedeki Susuz Mahallesi'nde su, yol ve elektrik sorunları olduğunu söyledi. Sorunların giderilmesi için yetkililerden yardım isteyen Ulusoy, "Mahalleye 10 kilometre uzaklıkta su kaynağı var. Buradan mahalleye su getirilebilir. Elektrik olmadığı için sosyal yaşam yok. Yetkili mercilere 20- 25 kez dilekçe vermemize rağmen yolumuz da yapılmadı. Tarım alanı olan bu mahalle köyümüzün geçim kaynağı" dedi.

Deretürbelinas Köyü muhtarlık azası 39 yaşındaki Emre Akay da şunları kaydetti:

"Mahallemizde yol, su, elektrik ve sabit telefon olmadığı gibi cep telefonlarımız da çekmiyor. Bir hastamız olduğunda telefon açmak için 1 saat mesafedeki köy merkezine gitmek zorunda kalıyoruz. Cep telefonlarımızı da oralarda şarj ediyoruz. Yol kötü olduğu için hastalarımızı hayvan sırtında götürdüğümüz oldu. Yetkililer seçimden seçime geliyor. 'Yolunuzu yapacağız' diyorlar ama seçimden sonra verilen sözler unutuluyor. Burası bizim tarım arazimiz. Burada ekim yapmaksak aç kalırız."

Seçimden seçime hatırlandıklarından yakınan 65 yaşındaki İbrahim Teke ise yetkililerin yolda inceleme yaptığını, iş makineleri gelmesini söylediklerini ancak bir hala çalışma olmadığını ifade etti.

Susuz Mahallesi'nde yaşayan çoban 23 yaşındaki Hüseyin Dalcı da yol, su, elektrik ve telefonları olmadığı için büyük sıkıntı yaşadıklarını anlatarak, "Hastalandığımızda kışın 1 metre karda kilometrelerce yok yürüyoruz. Ağır hastamız olsa bu yolda ölür. Burayla hiç kimse ilgilenmiyor. Bu muhtarlık Alanya'ya bağlı değil mi?" dedi.

Ortaokul öğrencisi 15 yaşındaki Muhammet Tuncer de kışın okula gidip gelmekte sorun yaşadığını ve lüks lambasıyla ders çalıştığını söyledi.

Deretürbelinas Köyü'nün 20 yıllık muhtarlık azası Gani Erdoğan da şöyle dedi:

"Bu yolu 13 yıl önce kendi imkanlarımızla ve hayırseverlerin yardımıyla açtık. Köyde arazisi kıt olduğundan toprağı verimli bu mahallede ekim yapıyoruz. İnsanlar üretim yapmak istiyor ancak arazi araçlarıyla çıkabiliyoruz. İmkanlarımız çok kısıtlı. İl özel İdaresi yolun etüdünü yaptı. Yolun açılmasını bekliyoruz. Biran önce bu yolun yapılmasını istiyoruz. Bu sıkıntılara rağmen insanlar buradan ekmeğini çıkarmaya çalışıyor. Bu yaşantı belki Güneydoğu'da bile yoktur. Alanya dediğimiz zaman insanlara güllük gülistanlık gibi geliyor ama buradaki durum ortada."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Emre Akay ulusoy Alanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title