Haberler

Tırtıl istilasına uğrayan köy halkı isyanda: Temizliyoruz, 3 dakika sonra yine yürüyorlar

Güncelleme:

Rize'de bir köy, "Vampir Kelebek" ve patates böceklerinin ardından şimdi de Amerikan beyaz kelebeğine dönüşen tırtılların istilasına uğradı. İsyan eden köylüler, tırtılların ağaçlardan sonra artık evlerine de dadandığını ve temizlikten 3 dakika sonra yeniden duvarlarda yürüdüklerini söyledi.

Rize 'Vampir Kelebek' olarak bilinen 'Ricania Simulans' ve patates böceklerinin ardından şimdi de Amerikan beyaz kelebeğine dönüşen tırtıllarla mücadele ediyor. Pazar ilçesine bağlı Yeşilköy'de vatandaşların korkulu rüyası haline gelen tırtıllar, evlerin duvarlarından yüksek katlara kadar tırmanarak evlerin içlerine kadar giriyor.

"ALERJİ VE KAŞINTI YAPIYOR"

Tırtılların meyve ağaçlarının yaprakları ile beslendiğini ve bu nedenle ağaçları kuruttuğunu dile getiren Köy Muhtarı Hasan Yangın, tırtılların şimdi de evlere dadandığını söyledi. Yangın "Bu tırtıllar köyümüzü istila etti. Özellikle dut, elma, armut gibi meyvelerin yapraklarını yiyerek başladı. Daha sonra da ıhlamur ve bütün ağaçlara yayılmaya başladı. Onların yapraklarıyla beslenerek şuan da evimizi istila ettiler. Her yer tırtıllarla dolu. Bizi de rahatsız ediyor, hatta evimizin içine giriyor. Bunlar tüylü bir böcek olduğu için de vücudumuza değdiği zaman alerji ve kaşıntı yapıyor" dedi.

"TARIM ARAZİLERİMİZDE TEHDİT OLUŞTURUYOR"

Tırtılların hızla çoğaldığını ve bir önlem alınması gerektiğini belirten Yangın "Bu konuda Pazar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne başvuruda bulundum. Kendisi bize ilaç önerisinde bulundu ama umarım bir sonuç alırız. Yuvalarının yakılması imha edilmesi gerektiği bize söylendi. Yüksek ağaçlarda yuva yaptıkları için oraya çıkıp onları yakmamız imkansız. Ancak ve ancak küçük ağaçlardaki lavraları imha edebiliyoruz. Bunun önüne geçilemez diye düşünüyorum. Çok hızlı çoğalıyorlar, Bir gün içerisinde görülenin 100 katı çoğalıyorlar diyebilirim. Yarın bir gün tarım arazilerimizde bir tehdit oluşturabilir. Bu konuda bir önlem alınmasını istiyorum" diye konuştu.

"VAMPİR KELEBEKLER AZALDI BUNLAR ORTAYA ÇIKTI"

Halk arasında 'Vampir kelebek' olarak bilinen Ricania Simulans zararlısının bu yıl geçen yıla oranla daha az olduğunu, onun yerine ise istilacı tırtılların olduğunu ifade eden Yangın "Bu yıl vampir kelebekler yarıya düştü bu başladı. Hava şartlarından mıdır bilmiyorum. Umarım bunlarda bir sonraki yıl bu kadar olmaz ama ben çoğalacağını düşünüyorum. Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nden bu tırtılların Amerikan Beyaz Kelebeği olduğu dile getirildi ama ben zannetmiyorum. Çünkü bu tırtıllar yaklaşık 3 aydır böyle" şekline konuştu.

"3 DAKİKA SONRA YİNE DUVARLARDA YÜRÜMEYE BAŞLIYORLAR"

Ne kadar temizleseler de kısa bir süre sonra yine evin duvarlarının yüzlerce tırtıl ile dolduğunu dile getiren köy sakinlerinden Zinet Tavlı ise "Burası yengemin evi, dün birlikte yıkadık ama kısa sürede aynı hale geldi. Kürekle topladık attık, güzelce temizliyoruz her seferinde ama 3 dakika sonra yine duvarlardan yukarıya doğru yürümeye başlıyorlar. Neyden kaynaklanıyor bir türlü bulamıyoruz, sebebini bilemiyoruz. Muhtarımız gerekli yerlere şikayette bulundu, Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduk. Sonucu bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (31)

Necati:

Az tuzlu suyu kaynatın tırtılları suya atın 3 dk sonra çıkarıp dıştaki yenmeyecek kısımlarını ayırın. Alt kısımdan bağırsaklarını çıkarın. Tekrar temiz tuzlu su koyun. 5 dk kaynatın. Sudan alarak tereyağı sarımsak isot ile kavurun. Hazır protein hazır nimet hazır et ayağınıza geliyor hala şikayet ediyorsunuz.

13
17
yanıtYanıtla
BEDEVİ:

TARİFİ SONUNA KADAR OKUDUM VALLA MANTIKLI :))))

yanıt1
yanıt3
ŞEYH BİN TİNER:

Çomarlar yemez Necati onları. Ama seninle ortak iş yapalım

yanıt0
yanıt0
Hemşire:

hiçbir canlı Allahın izni olmadan yerinden kıpırdayamaz,,rizeliler öncelikle kendilerini bir hesaba çekmelidirler biz ne yaptıkta Allah bize bu belayı gönderdi,,derhal tövbe etsinler aksitakdirde daha büyük belalar başlarına gelebilir.

5
11
yanıtYanıtla
AKP ‘li:

Çok doğru söylüyorsun hemşire hanım.

yanıt2
yanıt3
1.5 iq:

Senin de yazık kafana. .

yanıt2
yanıt2
tavuçu selim:

çare : tavuk

12
2
yanıtYanıtla
????:

Ormanları yak yok et hayvanların yaşam alanlarını kurut sonra da hayvan istilası olunca şaşır son yıllarda ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların vahşi hayvanlarla evcil hayvanlar arasındaki doğal sınırların zayıflaması sonucu ortaya çıktığı düşünülüyor. Kuş gribi, domuz gribi, sars, mers, koronavirüs v. s. bakalım daha ne gelecek başımıza Allah sonumuzu hayır eylesin.

9
2
yanıtYanıtla
Kağan:

keklikleri, sülünleri avlayan avcılara tepki göstermeyen hayvanseverler pardon köpekseverler birazda doğayı korusunlar.

9
2
yanıtYanıtla
HASAN YILDIZ:

DOĞA ZARAR GÖRÜP HAYVANLAR ÖLÜR ÖLDÜRÜLÜRSE OLACAK BUDUR.

9
1
yanıtYanıtla
Tüm 31 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title