Haberler

Adli Görüşme Odası ile Uzlaştırma ve Arabulucu Bürosu Açıldı

Adıyaman Adliyesi bünyesinde Adli Görüşme Odası ile Uzlaştırma ve Arabuluculuk Bürolarının açılışı yapıldı.

Adıyaman Adliyesi bünyesinde Adli Görüşme Odası ile Uzlaştırma ve Arabuluculuk Bürolarının açılışı yapıldı.

Adıyaman Adliyesinin giriş katında açılan Adli Görüşme Odası ile Uzlaştırma ve Arabuluculuk Büroları hizmet vermeye başladı.

Açılışta konuşan Adıyaman Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, 2013 yılı Haziran ayında hizmete giren adliye binasında son 1 - 1,5 yıl içerisinde İdare Mahkemesi ve 2. Ağır Ceza Mahkemesinin kurulması, çevre güvenlik donatılarının yapılması başta olmak üzere büyük tadilat ve onarım işleri yapıldığını kaydetti.

Fatih Karabacak, "En hassas kurumumuz olan aile ile şiddet mağduru kadın ve çocuklar başta olmak üzere korunma ihtiyacı içerisinde bulunan kişilere tahsis edilmiştir. Yargı Reformu Stratejisi ve Bakanlığımız Stratejik Planında yer alan hedefler doğrultusunda, özel ortamlarda ifade ve beyanının alınması gerektiği veya fail ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere adli süreçte yer alan mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar ile cinsel suç, aile içi şiddet mağdurları ve diğer hassas kişilerin ifade ve beyan alma işlemlerinde kullanılması amacıyla adliye binaları içerisinde özel bir alan olarak Adli Görüşme Odaları tesis edilmeye başlanmıştır. Bakanlığımız Mağdur Hakları Daire Başkanlığının koordinesinde kurulup 26 ilde faal halde bulunan Adli Görüşme Odalarının adliyemizde de kurulması yönündeki talebimiz kabul görmüş, tadilat ve tefrişat işleri ile SEGBİS kurulumu tamamlanarak bu gün itibariyle hizmete hazır hale gelmiştir" dedi.

Başsavcı Karabacak, uzlaştırma bürosuyla ilgili ise, "Uzlaştırma büromuz ilgilileri bilgilendirip, uzlaştırmacı görevlendirilmesi ve dosya takiplerinin yapıldığı büro kalemi ve görüşme, toplantı odasından oluşmaktadır. Ceza yargılaması kurumu olan uzlaştırma, hakaret, yaralama, mala zarar verme, tehdit gibi hafif sayılabilecek suçlarda mağdur ve failin teklifi kabul etmeleri halinde, uzlaştırmacı aracılığıyla görüşüp müzakere ederek mağdur zararının giderilmesi, mağdurdan özür dilenmesi, bir kişiye ya da kuruma yardım edilmesi gibi edimlerle tarafların barışmasına

imkan sağlayan mağdurun zararını onaran, fail hakkında ise ceza davası açılmasına engel olan bir kurumdur. Uzlaştırmacı hukuk eğitimi almış fakülte mezunları arasından bilirkişi niteliğine sahip, istekli ve tarafsız kişiler arasından Cumhuriyet savcısı tarafından görevlendirilir. Uzlaştırmacıların müzakere teknikleri ve sorun çözme gibi konularda eğitim alarak profesyonelleşmemeleri ve sicile kaydedilerek takipleri yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Türkiye genelinde Uzlaştırma Bürolarına toplam gelen 451 bin 875 dosya içerisinde yüzde 80 oranında dosyada uzlaşılmıştır.

Yine Cumhuriyet Başsavcılığımız bünyesindeki Uzlaştırma Büromuza ise 2 Şubat

2016 tarihinden, bu tarihe kadar bin 74 dosya gelmiş, 718 dosyada uzlaşma teklifi kabul edilmiş, uzlaşma teklifi kabul edilen dosyalardan 578'i uzlaşmayla sonuçlanmış,uzlaşma teklifi kabul edilen dosyalarda yüzde 80 oranında başarı sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Arabuluculuk bürosuyla ilgili bilgi veren Karabacak, "Arabuluculuk, işçi - işveren alacağı, kira uyuşmazlığı, para borcu, maddi ve manevi tazminat gibi tarafların üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabilecekleri, karar verebilecekleri hukuki uyuşmazlıkların dava konusu edilmeden ya da dava sırasında mahkeme dışında

çözümlenmesi yöntemlerindendir. Arabulucu, yargılama yapamaz, kim haklı kim haksız bunun kararını veremez, sadece tarafların ortak menfaatleri doğrultusunda uyuşmazlığın ortadan kalkması için çaba sarf eder.

Arabuluculukla anlaşmazlıkların mahkemeler meşgul edilmeden ve çok kısa sürede

çözümlenmesi amaçlanmaktadır. Arabuluculuktaki amaçlardan biri her iki tarafın kazanacağı çözümler elde edebilmektir. Türkiye genelinde sicile kayıtlı 7 bin 471 arabulucu bulunmaktadır. 21 bin 500 civarında uyuşmazlık arabuluculuk yoluna götürülmüş, bu sayının 19 bin 90 kadarı, yani yüzde 90'ı anlaşma ile sonuçlanmıştır.

Adıyaman Arabuluculuk Büromuzda 14 arabulucu kayıtlı olup, büromuzun faaliyete başladığı 2017 Mayıs ayından bugüne kadar 37 başvuru alınmıştır" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından açılış kurdelesi kesilerek Adli Görüşme Odası ile Uzlaştırma ve Arabuluculuk Büroları davetliler tarafından gezildi.

Açılışa Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Yener, Adıyaman Baro Başkanvekili Abdurrahman Tutdere, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Alkayış, Sağlık Müdürü Erdoğan Öz, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Mücahit Avkıran, İl Emniyet Müdürü Metin Alper, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Fehmi Çelik, Gençlik Hizmetleri Spor Müdürü Fikret Keleş, İl Milli Eğitim Müdürü Mete Kızılkaya, kurum müdürleri, hakim ve savcılar katıldı. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Fatih Karabacak Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title