Haberler

Adana'da Uluslararası Tiyatro Şöleni Başlıyor

Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 16. kez perdelerini açıyor.

Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 16. kez perdelerini açıyor. Türkiye'nin bir ay süren tek uluslararası tiyatro festivali olma özelliğini taşıyan Adana Tiyatro Festivali, bu yıl 14 Nisan-16 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Adanalı izleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği festivalin biletleri kısa zamanda tükendi.

Son yıllarda görkemli gösterilerle açılışı yapılan festival, bu yıl Fransız şov tiyatrosu Ilotopie'yi ağırlayacak. Türkiye'de ilk kez performans sergileyecek olan grup, "Suya Yansıyan Düşler" adlı gösterisiyle Seyhan Nehri'ni bir şenlik alanına dönüştürecek. Rüya ve lunapark temalı geçit seremonileri; mitolojik figürler, şövalyeler, soytarılar, büyücüler, hayaletler, palyaçolar gibi rengarenk karakterlerle izleyicilere masalsı bir gece yaşatacak.

YERLİ VE YABANCI TOPLULUKLAR KÜLTÜR SANAT RÜZGARI ESTİRECEK

Türkiye'nin bir ay süren, en uzun soluklu tiyatro festivali olma özelliğini taşıyan Adana Tiyatro Festivalinde, bu yıl Türkiye'den 16, yurt dışından 5 tiyatro topluluğu, 21 farklı oyun sergileyecek.

Festivale bu yıl yurt dışından Fransa'nın yanı sıra İspanya, İran, Azerbaycan ve Romanya'dan tiyatro toplulukları katılacak. İspanya'dan Yllana Tiyatrosu "Muu", Romanya'dan Passe-Partout Tiyatrosu "Biz İkimiz", İran'dan Inruzha Tiyatrosu "Kuraklık ve Yalan" ve Azerbaycan Milli Akademik Dram Tiyatrosu "Lenkeran Han'ın Veziri" adlı oyunlarını sergileyecek.

Türkiye'den ise Şehir Tiyatroları, Devlet Tiyatroları ve özel tiyatrolar, çok sayıda oyunla Adana Tiyatro Festivaline katılacak. İstanbul Devlet Tiyatrosu, "Cimri", "Hamlet" ve "Çöl Fırtınaları", Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları "Kafesten Bir Kuş Uçtu-Guguk Kuşu", İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları "İstanbul Efendisi", Ankara Ekin Tiyatrosu "Üçüncü Zil", Bursa Devlet Tiyatrosu "Sarıpınar 1914", Mersin Devlet Opera ve Balesi "Çalıkuşu", İzmir Devlet Tiyatrosu "Son Çığlık", Ankara Devlet Tiyatrosu "Nereye", Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları "Nafile Dünya", Kenter Tiyatrosu "İyi Geceler Desdemona Günaydın Juliet" ve "Toplu Hikayeler", Tiyatro Kedi "Bana Esmeyi Anlat" ve Van Devlet Tiyatrosu "Ay Işığı Sirki" adlı çocuk oyununu sergileyecek. Oyunlar, Adana'da Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezinde ve İstanbul'da Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde sahnelenecek.

Festival, 10-16 Mayıs tarihleri arasında Taşköprü Etkinliklerine ev sahipliği yapacak. Adana'nın simgesi Taşköprü üzerinde gerçekleşen müzik, dans ve performans gösterileriyle Adanalılar festival coşkusunu doyasıya yaşayacak.

Festivalde ayrıca danstan müziğe, resimden sahne fotoğrafçılığına kadar birçok farklı konuda Atölye Çalışmaları düzenlenecek.

USTA OYUNCULARA SAKIP SABANCI YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana her yıl festivalin açılış töreninde "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü" veriliyor. Bugüne kadar Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü almaya hak kazanan ustalar şöyle: Cüneyt Gökçer (2005), Macide Tanır (2006), Bozkurt Kuruç (2007), Yıldız Kenter (2008), Genco Erkal (2009), Müşfik Kenter (2010), Gülriz Sururi (2011), Haldun Dormen (2012) ve Rutkay Aziz (2013). 16. yılda ödül alacak usta sanatçı, festivalin açılışında açıklanacak.

Adana Tiyatro Festivali, 15 yılda, 38 farklı ülkeden 74 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 5.000'den fazla sanatçıyı ağırladı. Türkiye'den özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatroları'nın sahnelediği oyunlar da dahil toplam 271 oyun ve 573 temsil düzenlendi. Sadece Adanalı sanatseverlerin değil Türkiye'nin birçok yerinden seyircinin de akın ettiği festival, her yıl 80 binden fazla seyirci tarafından izleniyor. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Devlet Tiyatroları Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title