Haberler

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü Bildiriyor!

Güncelleme:

Direktörlük, Dünya Epilepsi Günü'nde hastalığa dair bilinmeyenler, nedenleri, alınabilecek önlemler ve tedavi yöntemlerine ilişkin bilgiler verdi.

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, duygu durumunu, uykuyu ve hatta kişisel ilişkileri etkileyebilen nörolojik hastalıklardan biri olan epilepsi hastalığının her yaşta görülebileceğini belirtiyor.

"Epilepsi tıpkı bir savaş gibi.. Tahmin edemediğim ve öngöremediğim sonuçlara neden olabiliyor." Bu sözler bir epilepsi hastasına ait. Kişilerin duygu durumunu, uykusunu ve hatta kişisel ilişkilerini etkileyen hastalıklardan biri olan epilepsi ile yaşamak sanıldığı kadar kolay değil.

Her yıl hastalık hakkında toplumda farkındalık yaratmak üzere etkinliklerin düzenlendiği 13 Şubat Dünya Epilepsi Günü kapsamında hastalıkla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, epilepsinin her hastada farklı tipteki nöbetlerle anlaşılabileceğine dikkat çekiyor. Tüm yaş gruplarını etkileyebilen nörolojik hastalıklardan biri olarak tanımlanan epilepsi hastalığı her yaşta görülebiliyor.

Epilepside Çoğunlukla Tek Ortak Belirti; Beyinde Başlayan Nöbet Oluşma Eğilimi

Epilepsiye neden olan sebeplerin çeşitliliğine dikkat çeken Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, nöbete neyin sebep olabileceğini bilmenin önlem alabilmek adına önemli bir avantaj olduğunun altını çiziyor. Bunun yanında her bir epilepsi hastasının nöbet tipi de farklı olabiliyor. Kimi hastalar tüm hayatları süresince epilepsiyle yaşarken bir kısmı sadece yaşamlarının belli bir kesiminde bu nöbetleri geçirebiliyor. Tüm epilepsi hastalarında çoğunlukla ortak olan tek şey, beyinde başlayan nöbet oluşma eğilimi.

İngiltere Epilepsi Derneği"nin yayınladığı istatistiklerde, nöbetlerin çoğunun ani olarak herhangi bir belirti vermeden saniyeler veya dakikalar içinde yaşandığı ve kendiliğinden sonlandığı belirtiliyor. Her hasta için nöbetlerin farklı olduğu açıklanırken, bazı epilepsi hastalarının nöbetleri uyanıkken geçirdiği bazılarının ise nöbetlere uykuda yakalandığı görülüyor.

Nöbetler sırasında yaralanmaların da yaşandığını belirten raporda, çoğu kişi yaralanmadan hastane veya doktora gitmeye ihtiyaç duymuyor. Nöbetler beynin normal çalışmasında ani kesintilere neden olabiliyor. Nöbet geçtikten sonra ise beyin yine normal fonksiyonuna devam ediyor.

Doğru İlaç Kullanımı Önemli

Bazı epilepsi hastaları nöbetleri sırasında ani bilinç kayıpları yaşayabiliyor. Özellikle bu tip durumlarda çevrede nöbete tanıklık eden bir kişi tarafından nöbetin tanımlanması oldukça önem kazanıyor. Tedavide kullanılan antiepileptik ilaçlar nöbetleri durduruyor fakat epilepsiyi tedavi etmiyor. Doğru bir antiepileptik ilaç kullanımı ile nöbetlerin yaklaşık yüzde 70'i kontrol altına alınabiliyor. Nöbet kontrolü sağlanamayan hastalarda ise cerrahi girişimlere başvurulabiliyor.

Epilepsi ile Savaşta Ailelere Büyük Görev Düşüyor

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, epilepsi ile mücadelede aile bireylerine büyük görev düştüğüne dikkat çekiyor. Hastanın iletişimde bulunduğu kişilere doğru bilgiyi vermek önem taşıyor.

Epilepsi hastaları kadar aile fertlerinin de hastalıkla ilgili olumsuz etkilenmelerini önlemek ve disiplinli bir yaklaşımla tüm aşamalarda epilepsi nöbetlerini önlemek tedaviyi düzenleyen hekimlerin dikkat etmesi gereken önemli konular arasında yer alıyor.

Epilepsi Hastası Çocukları Bilinçlendirmek Şart

Eğer epilepsi hastası bir çocuksa, güvende olmasını sağlamakla kalmayıp, çocukluğunu yaşaması ve bağımsızlığını kazanması konusunda da belli bir denge sağlamak için hastalığı hakkında detaylı bilgiler paylaşılması öneriliyor.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Abdi İbrahim epilepsi Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

25 NİSAN YEMEKTEYİZ YENİ BÖLÜM FRAGMANI #128105 Yemekteyiz 594. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Survivor'da elenen kim oldu? 24 Nisan Survivor'da adaya kim veda etti? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri mi döndü? Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 25 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! 25 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Toz taşınımı nedir, zararları neler? Çöl tozu hangi illeri etkileyecek? Toz taşınımı neden olur? Bugün okullar tatil mi? 25 Nisan Perşembe okul var mı, resmi tatil mi? Bugün ders var mı, işlenecek mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 25 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler? Bugün hava nasıl olacak? #127781 Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı! Toz taşınımı hangi illerde görülecek, ne zaman bitecek? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title