Haberler

ABD'li ilaç devi Moderna, geliştirdiği koronavirüs aşısını piyasaya sürmeye hazırlanıyor

Güncelleme:

Koronavirüs salgınına karşı yürütülen aşı çalışmalarında öne çıkan ABD'li ilaç şirketi Moderna, geliştirdiği aşıyı piyasaya sürmek için hazırlandığını duyurdu. Moderna, aşının tedariğini sağlamak için anlaşmalı olduğu ülkelerden 1,1 milyar dolar ödeme aldı.

İlk olarak Aralık 2019'da Çin'in Hubei eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünya genelinde bir milyonun üzerinde insan hayatını kaybederken, ölümcül salgına karşı aşı geliştirme çalışmaları devam ediyor. Salgına karşı yürütülen aşı çalışmalarında öne çıkan ABD'li ilaç şirketi Moderna, geliştirdiği aşıyı piyasaya sürmek için hazırlandığını duyurdu.

1,1 MİLYAR DOLAR ÖDEME ALDI

ABD'li ilaç şirketi Moderna, 30 bin kişi üzerinde son aşamada test edilen koronavirüs aşısına ilişkin sonuçların çok yakında açıklanacağını duyurdu. Bununla birlikte şirket, şu anda "mRNA-1273" adını verdikleri aşıyı piyasaya sürmek için hazırlandıklarını belirtti. Moderna, aşının tedariğini sağlamak için anlaşmalı olduğu ABD ve diğer ülkelerden 1,1 milyar dolar ödeme aldığını açıkladı.

NET BİR ZAMAN ÇİZELGESİ VERİLMEDİ

Bununla birlikte şirket, son aşama denemelerden elde edilen verilerin açıklanması konusunda net bir zaman çizelgesi vermedi, fakat gönüllülerde görülen enfeksiyon sayısına bağlı olarak önümüzdeki haftalarda erken verilerin ellerine ulaşacağını açıkladı.

Moderna, Johnson & Johnson, Pfizer/Biontech, AstraZenaca, SinoVac gibi büyük ilaç üreticileriyle birlikte aşı için son aşama klinik denemelerine devam eden sayılı şirketler arasında yer alıyor.

30 BİN KİŞİ ÜZERİNDE DENENİYOR

Moderna tarafından geliştirilen "mRNA-1273" adlı aşı şu anda 30 bin kişi üzerinde deneniyor. Aşının bu yılın sonunda Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanması bekleniyor.

RNA bazlı potansiyel aşı, Kovid-19'un insan hücresine tutunmasını sağlayan "çivi proteini" adı verilen enzimi baskılayarak vücutta bağışıklık sağlamayı hedefliyor. FDA'nın verdiği onayın ardından birinci aşama klinik denemeler 17 Mart'ta Washington eyaletinde başlamış, mRNA-1273, insanlar üzerinde denenmeye başlanan ilk Kovid-19 aşı adayı olmuştu.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Çin Halk Cumhuriyeti Aralık Sağlık Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (23)

Erkan:

Ne aşıymış her gün ilk defa bulunuyor.

10
1
yanıtYanıtla
Cenfiz:

Asi bulunsa bile her gün 100 bin kisi asi olsa 10 milyon kisiyi asi yapmak icin 100 gün lazim 20 milyon kisi icin 200 gün lazim bunlar calisma günleri hafta sonlarini dahil ve tatileri dahil ederse 20 milyon insani asi yapmak icin bir sene lazim Eger ülkede 80 milyon insan varsa bunlarin hepsine asi yapmak icin 4 sene lazim hesabinizi buna göre yapin.

3
1
yanıtYanıtla
Cemal:

Asıl hesap etmediğiniz şey 84 milyon aşının üretim süresi. Üretim kısmı aşılamadan daha da uzun. Aşı bulunacak da üretilecek de millet aşılanıp bağışaklama kazanılacak. Bunların hepsinin olması için basit hesapla 5 seneden fazla var. O zamana korona kendiliğinden bitebilir

yanıt3
yanıt1
kamil:

hadi be ordan :D tüm gelişmiş ülkeler milyonlarca aşı siparişlerini geçtiler bile. sen ortaçağ mı sanıyorsun orayı. çat diye milyonlarca üretecekler. sen bir grip aşsını bile herkese veremiyorsun daha

yanıt0
yanıt0
melek:

ben inanmıyorum aşı falnada olmayı düşünmüyorum aşı ayağına insanlığı kısırlaştırcak bunlar çipleyecek dünya nusufusunu kontrol altına almak asıl amaç

2
1
yanıtYanıtla
aynae:

aynen öyle bedenimi ehli küfre teslim etmem yıllarca insanları sömüren sürüngenlere güvenmem

yanıt0
yanıt0
Vatan Evladı:

Sen çok film izleme nerenin manyağısın çözemedim hem ayrıca öyle bişeyse bile ben razıyım dünya nüfusu kontrolsüz şekilde büyüyor dünyaya bi katkın olmuş olur

yanıt0
yanıt0
Kısır Ali:

Kisirlasin bir zahmet yeterince uremediniz mı? Dünyanın iliğini kemiğini kuruttuk

yanıt1
yanıt1
Mustafa:

Madem aşı var doktorlar niye ölüyor

2
1
yanıtYanıtla
nio:

Mustafa, asi piyasada yok, doktorlarda kullanamaz, denekler uzerinde deneniyor hala, cin ve rusya asisi olsaydi o dedigin olabilirdir ama avrupa ve amerika menseli asilar 4. asamaya gecmeden ve onay almadan kimselere verilmiyor.

yanıt1
yanıt0
Tüm 23 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title