Haberler

ABD Başkanı Obama." Bu Aşamada, Gördüğüm Kadarıyla Gizli Bilgilerin Ulusal Güvenliğimize Herhangi...

ABD Başkanı Barack Obama, eski CIA Direktörü David Petraeus ile Afganistan'daki koalisyon güçlerinin komutanı John Allen'ın karıştığı aşk skandalı yüzünden ulusal güvenliğin tehdit altında olduğuna dair bir kanıt görmediğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, eski CIA Direktörü David Petraeus ile Afganistan'daki koalisyon güçlerinin komutanı John Allen'ın karıştığı aşk skandalı yüzünden ulusal güvenliğin tehdit altında olduğuna dair bir kanıt görmediğini söyledi.

Obama, başkanlığa ikinci kez seçilmesinin ardından ilk kez basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin "mali uçurum"dan, Petraeus'un istifasına, Suriye'deki gelişmelerden Bingazi'deki Amerikan konsolosluğa saldırıya kadar uzanan çok sayıda sorusunu yanıtladı.

"Petraeus ve Allen'ın karıştığı skandal nedeniyle ABD ulusal güvenliğinin ya da gizli bilgilerinin tehlikede olmadığına dair Amerikalılara güvence verebilir misiniz- CIA Direktörünün seçimlerden önce soruşturma altında olduğunun Amerikan halkına söylenmesi gerekmiyor muydu-" sorusu üzerine Obama, "Bu aşamada, gördüğüm kadarıyla, gizli bilgilerin ulusal güvenliğimize herhangi bir şekilde olumsuz etkide bulunacak biçimde ifşa edildiğine dair bir kanıt yok" dedi.

Yürütülen soruşturmanın detaylarıyla ilgili yorum yapmak istemediğini, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) bu sürecin nasıl işleyeceğine dair kendi protokollerinin bulunduğunu ifade eden Obama, "Bu protokollerin irdelenmesi ve kamuoyuna açıklama yapma işini FBI Direktörü Robert Mueller ve diğerlerine bırakacağım" ifadesini kullandı.

-"FBI'a genel anlamda güvenim tam, zor bir iş üstlenmiş durumdalar"-

Petraeus'un, Irak ve Afganistan'da ve son olarak CIA Direktörlüğü görevinde üstün bir vazife ortaya koyduğunu belirten Obama, "Kendi değerlendirmesine göre, bu kişisel mesele yüzünden CIA Direktörlüğü görevi için gerekli olduğunu hissettiği standartları yerine getirmediği kanısına vardı ve bu temele dayanarak istifasını sundu, ben de kabul ettim. Ancak şunu vurgulamak isterim ki: En azından benim bakış açıma göre, Petraeus, bu ülkeye olağanüstü hizmetlerde bulundu. Petraeus'un yaptığı işler yüzünden bugün daha güvendeyiz. Şu anda en çok umut ettiğim şey, Petraeus ve ailesinin bunları geride bırakıp hayatlarına devam etmeleri ve bu olayın, olağanüstü bir kariyerde sadece bir yan not olarak kalması" diye konuştu.

Obama, soruşturmanın başlatılmasının nedeni konusunda, genel protokollerle ilgili detayların FBI ile konuşulması gerektiğini dile getirerek, bu sürece kendilerinin karışmaması gerektiğini söyledi. Obama, "Bu tür soruşturmalarda FBI ve Adalet Bakanlığının takip ettiği belli prosedürler bulunmakta. Bu konulara geleneksel anlamda böyle bakarız, bunun bir nedeni de, insanlar suçlulukları kanıtlanana kadar masumlardır. Bu tür durumlarda peşin hükümlerde bulunmayız" değerlendirmesinde bulundu.

Bir gazetecinin, "ulusal güvenliğin ihlal edilmiş olabileceği ihtimaline dair önceden bilgilendirilmeniz gerekmiyor muydu- Yoksa, bu konuda bir yargıda bulunmak için, soruşturmanın tamamlanmasını mı bekliyorsunuz-" sorusu üzerine Obama, "Petraeus'la ilgili tüm sürecin işleyişi konusunda yargıda bulunmayacağım. Henüz tüm bilgilere sahip değiliz. Ama şunu söylemek isterim ki FBI'a genel anlamda güvenim tam. Zor bir iş üstlenmiş durumdalar. Bize önceden söylenmiş olsaydı da, bu sefer burada bana, bir soruşturmaya neden müdahale ettiğimi sorabilirdiniz. Şu anda yapmamız gereken en doğru iş, bu sürecin nasıl ilerleyeceğini bekleyip görmek" diye konuştu.

(Sürecek)

Muhabir: Mehmet Toroğlu

Yayıncı: İbrahim Uyar - WASHINGTON

Kaynak: AA / Güncel

David Petraeus Barack Obama Afganistan Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title