Haberler

70 İlin Yöresel Ürünleri Antalya'da Buluşacak

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle bu yıl 8'incisi düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı 'YÖREX' 13 Eylül Çarşamba günü kapılarını ziyaretçilerine açacak.

70 ilden binlerce yöresel ürünü ziyaretçiyle buluşturacak olan YÖREX'in basın toplantısı yapıldı. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, YÖREX'in 13 Eylül Çarşamba günü saat 10.00'da ANFAŞ Antalya Fuar Merkezi'nde kapılarını açacağını, 70 ilden binlerce yöresel ürüne ev sahipliği yapacağını bildirdi. ATB'nin işlettiği Zeytin Park'ta gerçekleştirilen toplantıya ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Davut Çetin, ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer, ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan katıldı.

"'Sizin oraların nesi meşhur?' sorusuyla yola çıktık"

'Sizin oraların nesi meşhur?' sorusuyla yola çıktıklarını ifade eden ATB Başkanı Ali Çandır, "Anadolu'da müthiş bir merak vardır. Biz de on yıl önce 'sizin oraların nesi meşhur?' sorusuyla yola çıktık. Coğrafi işaretler kazandırmaya, yeni pazarlar açılmasını sağlamaya, kırdan kente göçü engellemeye gayret ettik. Bu kısa sürede ülkemiz genelinde coğrafi işaretli ürünler hakkındaki farkındalık artmış ve tescillenen ürün sayımız 110'dan 206'lara ulaşmıştır. Başvuru aşamasında bulunan ürün sayımız ise 373'e ulaşmıştır" dedi.

"Amacımız insanların yöresel ürünleri sahiplenmesi"

Amaçlarının öncelikle insanların yöresel ürünleri sahiplenmesini sağlamak olduğunu ifade eden Başkan Çandır, "Bu ürünleri uluslararası pazarda kendimize özgü biçimde, gerekiyorsa birazda inovasyon katarak ve katma değer oluşturarak sunmaktır. YÖREX ile tescillenmesine cesaret verdiğimiz Kars Kaşarı'nın daha yeni ulusal çapta koruma altına alabildik. YÖREX ile insanımızın gerçek, yöresinde 32 farklı bileşenden oluşan Kars Kaşarı gibi binlerce ürünümüzü tanımalarını ve tatmalarını, birer tüketici olmanın yanı sıra ticaret erbabı olanların ise vitrindeki bu ürünlerimize talip olmalarını ve yeni pazarlar oluşturmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"Coğrafi işaret alabilecek konumda 2 bin 500 ürün var"

Ülkede binlerce yıldır üretilen ve coğrafi işaret alabilecek konumda 2 bin 500 ürünün olduğunu dile getiren ATB Başkanı Ali Çandır, bu ürünlerin 100 milyar TL ticari hacmi olduğunu söyledi. Çandır, "Bizler ürünlerimizi uluslararası alanda tescil ettirir ve koruma altına alabilirsek piyasa değerinin yüzde 20 fazlasına alıcı bulan yöresel ürünlerimizden daha fazla kazanç elde edebilir ve katma değer sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.

"YÖREX'e 70 ilden ürün gelecek"

YÖREX'e bu yıl 70 ilden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden binlerce ürünün geleceğini söyleyen Başkan Çandır, "13-17 Eylül dönemindeki 5 gün boyunca 124'ü oda ve borsa, 16'sı kalkınma ajansı, 70'i kurum olmak üzere 400'ü aşkın katılımcıyı sizlerle buluşturacak" dedi.

"Antalya Piyazı'nda Coğrafi İşaret aldık"

YÖREX'in bu sene 8'incisini düzenlediklerini belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya Piyazı'nda coğrafi işaret aldıklarını söyledi. Çetin, "Antalya'da yapılan en önemli fuar. ANFAŞ olarak en yüksek katılımcı olan fuar. Biz tüm illerdeki yöresel ürünleri ortaya çıkarıyoruz. Antalya'nın piyazında coğrafi işaretini aldık. Üç tane daha çalışmamız var. İleriki yıllarda serpme börek, turunç reçeli ve kabak tatlısı için çalışmalarımız devam ediyor. Tüm illerde bu çalımalar devam ediyor. YÖREX tanıtım katkısında bulunuyor" ifadelerini kaydetti.

"Yurt dışında da yöresel ürünler ile ilgili bir çalışma yapmak gerekiyor"

Antalya'ya gelen turistlere yöresel ürünleri tanıttırmak gerektiğini dile getiren Başkan Çetin, "Ülkemize gelen turistler ülkelerine gittikleri zaman yöresel ürünleri aramalılar. Gelen turistler güneş, deniz ve kuma gelse de Türkiye'nin kültürünü anlama aşamasında çalışmalar yapıyor. Bunu tanımak için YÖREX önemli. Yurt dışında da yöresel ürünler ile ilgili bir çalışma yapmak gerekiyor. Türkiye'deki birlik ve beraberliği göstermek için bu fuar çok önemli. Oda ve borsaların üçte biri buraya katılıyor. Birlik ve beraberlik mesajı veriliyor" diye konuştu.

ANFAŞ'ın sezonu YÖREX ile açtığını dile getiren ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer, "ANFAŞ'ın en büyük ziyaretçi fuarı YÖREX geçen sene 150 bin kişiyi ağırladı. ANFAŞ olarak hem açık hem kapalı otoparkta gelen misafirlerimizi ağırlayacağız. YÖREX'in özelinde bir sonraki sene bunu uluslararasına çıkarmayı çalışıyoruz" dedi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Antalya Eylül Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Atlanta Hawks Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 29 Mart Basketbol NBA CANLI İZLE! Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title