Haberler

6. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali"

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesince, bu yıl 6.'sı düzenlenen "Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali"nin galası yapıldı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesince, bu yıl 6.'sı düzenlenen "Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali"nin galası yapıldı.

Festivalin, Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda düzenlenen gala gecesi, Emre Akı'nın gitar dinletisiyle başladı.

Festival başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, festivalin bu yıl "Herkes İçin Adalet" üst başlığı ve "Yoksulluk" temasıyla gerçekleşeceğini söyledi.

Festivali ilk kez düzenlediklerinde darbeler konusunu ele aldıklarını hatırlatan Sözüer, "Geçmiş yılların konularından çok şey öğrendik mi bilmiyorum çünkü darbelerle hesaplaşmayla başlamıştık. Demek iyi bir şekilde hesaplaşamadık ki 15 Temmuz'da tekrar bu durumla karşılaştık. Umarız bu seferki hesaplaşma kalıcı olur. Türkiye, demokratik hukuk devletinin bütün kurallarına uygun şekilde yaşamaya devam eder." şeklinde konuştu.

Sözüer, yoksulluk üzerine yerli ve yabancı birçok film olduğuna değinerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Saatte 300 çocuğun yoksulluk nedeniyle öldüğünü medyadan takip ediyoruz. 'Dünyanın tüm zenginliklerinin yüzde 90'ı, dünya nüfusunun yüzde 1'inin elinde' haberlerini duyuyoruz ve izliyoruz. İş dünyasının büyük patronları bile yoksulluğa dikkat çekip, kapitalizmden şikayet etti. Herkes, yoksulluğa kendi perspektifinden bakıyor. Biz her perspektifi dikkate alarak konuşmak istiyoruz. Yoksulluk hemen her yerde siyasetin, akademinin ve sanatın konusu ancak buna rağmen, yoksulluğun tam olarak ne olduğu hala tartışma konusu."

Sinemanın, yoksulluğu tanımlamada çok iyi bir araç olduğunu vurgulayan Sözüer, dünyanın birçok ülkesinden, yoksulluğun film karelerine nasıl yansıdığını, festival filmleriyle anlatacaklarını dile getirdi.

Festivalin Akademik Onur Ödülü, yoksulluk üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle, Prof. Dr. Fikret Şenses'e verildi. Ödülünü İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak'ın elinden alan Şenses, ödülünü yoksulluk konusunda çalışan arkadaşlarıyla paylaşmak istediğini kaydetti.

Açılış filmi "Ma'Roza"

Şenses, tek başına ele alındığında, yoksulluğun yeterli bir çerçeve oluşturmadığını aktararak, "Yoksulluğun yanında, yoksulluklar yanlısı hızlı büyüme, gelir dağılımı ve son zamanlarda servet dağılımı da çok önemli. Siyasal yönler de bir o kadar önemli. Ülkesi seven bir insan olarak, hem ülkemde hem az gelişmiş ülkelerde, sevgi, barış, demokrasi ve insan haklarına tam uyum istiyorum." diye konuştu.

"6. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali"nin Sinema Onur Ödülü'ne, yoksulluk üzerine çektiği, uluslararası arenada takdir gören filmleri nedeniyle layık görülen İranlı yönetmen Rakhshan Banietemad ise ödülünü yönetmen Kıvanç Sezer'in elinden aldı.

Gala programı, festival koordinatörü Prof. Dr. Bengi Semerci'nin, jüri üyelerine yaptığı plaket takdiminin ardından, açılış filminin gösterimiyle sona erdi.

Açılış filmi olarak, Brillante Mendoza yönetmenliğinde çekilen ve 2016 Cannes film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülü kazanan, Filipinler yapımı "Ma'Rosa (Rosa Anne)", katılımcılarla buluştu.

Festival programı

Festivalde bu yıl, 30 uzun metraj, 9 kısa metraj ve 1 belgesel olmak üzere 40 filmin gösterimleri, Beyoğlu Atlas ve Ortaköy Feriye sinemalarında gerçekleştirilecek.

Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışmasında, Türkiye, Güney Kore, İspanya, İrlanda, İngiltere, Hollanda, Japonya, Gürcistan, Avusturya ve Peru'dan 10 film ödül için yarışırken, kısa film kategorisinde ise Türkiye, Amerika, İspanya ve Hollanda'dan 9 film bulunuyor.

Başkanlığını bu yıl Arnavut yönetmen Isa Qosja'nın üstlendiği uzun metraj yarışmasının jürisi, oyuncular Füsun Demirel ve Mert Fırat, yönetmen İsmail Güneş ve İÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selman Dursun'dan oluşuyor.

Kısa film yarışmasının jürisinde ise oyuncular Işıl Yücesoy ve Ahu Öztürk, yönetmen Farhad Eivazi, gazeteciler Okan Özyurt ve Uğur Vardan yer alıyor.

Festivalin akademik oturumları, 5 gün boyunca İÜ rektörlük binası doktora salonunda ücretsiz katılımla takip edilebilecek. "Beyaz Perdeden Yansıyan Yoksulluk" ve "Sanat Adalet Getirir mi?" konulu, ünlü isimlerin konuşmacı olarak katılacağı 2 panel de Beyoğlu Atlas ve Ortaköy Feriye sinemalarında sinemaseverlerle buluşacak.

"6. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali"nin, dönemlerine damga vurmuş film gösterimlerinden oluşan yeni bölümü "İz Bırakanlar"da, "Gazap Üzümleri" ve Charlie Chaplin'in son sessiz filmi olan "Modern Zamanlar" izlenebilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Üniversitesi Adem Sözüer Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title