Haberler

27 Mayıs Askeri Darbesinin 56. Yılı

Ak Parti İstanbul Milletvekili Hurşit Yıldırım, "Millet hancı, darbeciler yolcudur. Bu gerçeği kimse unutmamalıdır. Menderes, Türkiye Cumhuriyeti'nin kalkınma dönemlerinin ilk başbakanıdır. Aziz milletimizin sinesinden gelmiştir" dedi.

Yıldırım, beraberindeki Bursa Milletvekilleri Zekeriya Birkan ve İsmail Aydın ile 27 Mayıs askeri darbesinin 56. yılı nedeniyle Mecliste basın toplantısı düzenledi.

"Darbeyle iktidardan indirilen ve Yassıada mahkemeleriyle şehit edilen Başbakan Adnan Menderes'i, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'yu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ı rahmet ve minnetle andıklarını" belirten Yıldırım, "Tek parti zulmünden, çok partili döneme geçişte milli iradenin seçtiği ilk başbakan rahmetli Menderes, milletin gönlünde taht kurmuştu" dedi.

Bugün, 1960 darbesini yapanların bir tekinin ismi bile hatırlanmazken, Menderes, Polatkan ve Zorlu'nun milletin halen zihninde ve gönlünde olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Millet hancı, darbeciler yolcudur. Bu gerçeği kimse unutmamalıdır. Menderes, Türkiye Cumhuriyeti'nin kalkınma dönemlerinin ilk başbakanıdır. Aziz milletimizin sinesinden gelmiştir. Özellikle faşist, tek parti döneminde ikinci sınıf insan muamelesi gören milletin bizzat kendisini birinci sınıf ve eşit Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu hissettiren başbakandır. Menderes, Türkiye Cumhuriyeti'nin kapılarını, barajlar, karayolları, fabrikalar, demiryolları ve modern tarım makinalarıyla gelişmiş ülkelerin ufkuna açmıştır. Menderes'in yaptığı ilk icraat, tek parti zihniyetinin zorla ve güç yoluyla Türkçe olarak okuttuğu ezanı, orijinal haline döndürmek olmuştur. 1950, 1954 ve 1957 seçimlerini kazanarak, kalkınmış bir Türkiye'nin temelini atan; Adnan Menderes ve arkadaşlarıdır."

O günkü CHP Genel Başkanı İsmet İnönü'nün, Demokrat Partililere "Sizi ben bile kurtaramam" dediğini aktaran Yıldırım, bugünkü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da başkanlık sistemi için "Kan dökülmeden olmaz" dediğini anımsattı.

Yıldırım, "Darbenin hazırlayıcıları başta CHP ve onun güdümündeki bürokratik vesayet ile basın, dünya basın tarihine 'gazeteciliğin yüz karası' olarak geçen o günkü darbe teşvikçisi ve tetikçisi sol basındır" değerlendirmesini yaptı.

27 Mayıs Darbesi'nin oluşumundan çok sonuçlarına bakmak gerektiğinin altını çizen Yıldırım, Menderes'e yönelik suçlamaların çoğunun arkasında ise İnönü'nün bulunduğunu savundu.

"Menderes ve iki arkadaşını darağacına gönderen zihniyet bunun sonraki siyasetçilere ibret-i alem olmasını istiyordu" ifadesini kullanan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Milli irade, bu vesayet altında tam 42 yıl can çekişmiştir. Türkiye'de darbelere CHP her zaman destek vermiştir. Bu ülkenin darbeler haritasında, Demokrat Parti iktidardayken CHP muhalefetteydi, Adalet Partisi iktidardayken CHP muhalefetteydi, Anavatan Partisi iktidardayken CHP muhalefetteydi, AK Parti iktidardayken CHP muhalefetteydi. Darbelere destek veren, darbelerden medet uman CHP ve millet iradesini içine sindiremeyen zihniyet, Menderes ve arkadaşlarının ahını aldığından bu millet asla onları affetmeyeceği gibi onlara iktidar yüzü de asla göstermeyecektir."

Zekeriya Birkan ise darbe şehitlerini anarken, "her darbenin arkasında cuntacılarla işbirliği yapan CHP olduğunu" ileri sürdü.

"CHP halktan umudunu keserek, umudunu darbecilere bağlamış bir parti olarak siyasi hayatımızda yer almıştır" diyen Birkan, Kılıçdaroğlu'nun başkanlık sistemiyle ilgili sözlerini kınadıklarını aktardı.

Birkan, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ve başkanlık sistemine ihtiyacı olduğunu da kaydetti.

İsmail Aydın ise Menderes, Polatkan, Zorlu'yu rahmetle andığını dile getirirken, "Bu darbe sadece bir askeri darbe mantığı ile izah edilemez, bu darbenin arkasında o dönemin siyasetçileri, o dönemin elitistleri vardır. Bu darbenin alt yapısını, hazırlıklarını bu elitist ve siyasi yapı yapmıştır. Bu elitist yapının başında da CHP gelmektedir" açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA / Politika

Hurşit Yıldırım Zekeriya Birkan Adnan Menderes AK Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
title