Haberler

2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

TBMM Genel Kurulunda, CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın anayasa değişikliğine ilişkin MHP'nin tavrı konusundaki sözleri tartışmaya neden oldu.

TBMM Genel Kurulunda, CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın anayasa değişikliğine ilişkin MHP'nin tavrı konusundaki sözleri tartışmaya neden oldu.

Genel Kurulda 2017 bütçesinin görüşmeleri sırasında söz alan Çıray, anayasa değişikliği teklifine ilişkin eleştirilerde bulundu. Çıray, "Şimdi de Türkiye dört yerde savaşırken, adil propaganda imkanı ve milletin haber alma hakkı yokken referandum yapılmak isteniyor. Başarılırsa 12 Eylül darbe anayasası kadar bile meşruiyeti olmayan bir anayasa ortaya çıkacak." iddiasında bulundu.

Çıray, MHP Grubuna da seslenerek, "Bunun, inandığınız Türk milliyetçiliği değerleri açısından anlamını hiç düşündünüz mü? Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin bir tek adam devleti haline gelmesine hangi gerekçelerle rıza göstereceksiniz? Hem de kime rıza göstereceksiniz? 5 Mayıs 2013'te ağzını doldura doldura 'Türk milliyetçiliğini ayağımızın altına alıyoruz' diyen ve ülkücüleri 'Fatiha bilmezler' diye suçlayan birine mi?" diye konuştu.

MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, sataşma gerekçesiyle söz aldı. MHP'nin krizlerin ve kaosların önünde milletin ve devletin bekası için ön açabilen bir parti olduğunu belirten Ersoy, "MHP, tercihlerini belirlemiştir. Parlamenter sistem muhafaza ediliyor." dedi.

Ersoy, şöyle devam etti:

"Buradaki tartışmaları net olarak bilmeden, insanlar oturup yerli yersiz tartışmalarla haddini aşmasın. Herkes kendi özeline baksın. İçerisine HDP kaçmış, Cumhuriyet'in kuruluş ilkeleriyle mütenasip davranmayan, körün fil tarifi gibi bir CHP karşısında çok saygı duyduğumuz milletvekili olmasına rağmen bu tartışmayı açarak, meseleyi başka noktalara çekerek ölçüyü karıştırmasınlar. Polemiklerle milliyetçi ülkücü hareketin geçireceği vakit yok. Memleket, millet sevdası için doğru olan ne ise onu yapacaktır ve henüz son sözünü söylememiştir."

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise başkanlığı sadece memleketin geleceği adına istediklerini dile getirerek, "Biz konuşacağız, adım atacağız. Neye 'olmaz' dediyseniz hep oldu. Bu da olacak inşallah." değerlendirmesini yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da "Bu parlamentonun da bu asil milletin de demokrasiden vazgeçeceğine inanmıyorum. Bu parlamentonun, kendi eliyle demokrasiden vazgeçeceğine beni kimse inandıramaz. Bunu günü geldiğinde, bu sandık buraya konulduğunda göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Altay, MHP'nin bu süreçteki tutumuyla ilgili takdiri de MHP tabanının yapacağına inandığını anlattı.

Engin Altay, "Demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla yerleşmediği, içselleşmediği, oturmadığı sistemlerde kimi başkan yaparsanız yapın, beni de yaparsanız, benden de diktatör olur, başka bir şey olmaz." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının 8. maddesinin kabulünün ardından birleşime ara verdi.

Aranın ardından komisyonun yerinde olmaması üzerine Bahçekapılı, birleşimi bugün saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: AA / Politika

Aytun Çıray Engin Altay Ruhi Ersoy İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title