Haberler

2014 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

CHP'li Çetin, kendisine laf atan AK Parti'li milletvekillerine, "Ergenekon'da, Balyoz'da Genelkurmay Başkanı'nı, kuvvet komutanlarını, general ve amiralleri içeri atarken, onları boş yere içerid...

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, kendisine laf atan AK Parti'li milletvekillerine, "Ergenekon'da, Balyoz'da, Genelkurmay Başkanı'nı, kuvvet komutanlarını, general ve amiralleri içeri atarken, onları boş yere içeride süründürürken, çok mu mutlusunuz? Bundan zevk mi alıyorsunuz?" dedi.

Milletvekilleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen, Milli Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın 2014 yılı bütçeleri üzerinde söz aldı.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, geçmişte Türkiye'de askeri harcamaların tabu gibi görüldüğünü ve bu konuda konuşulmadığını belirterek, "2005'ten itibaren bazı düzenlemeler yapıldı ama ona rağmen katedilmesi gereken mesafeler katedilememiş. Tüm kurum ve kuruluşlarda her şeyin şeffaf olması gerekiyor" diye konuştu..

Milli Savunma Bakanlığı'nın çok büyük bir bütçeye sahip olduğunu ifade eden Seçer, AK Parti döneminde güvenlik alanında yeni bir konsept uygulanıp uygulanmayacağını sorup, "Eğer daha barışçıl yeni bir konsept uygulanacaksa güvenlik bütçesinin hızla düşmesi gerekmez mi?" diye konuştu.

PKK'nın çekilmesinin hangi noktada olduğunu da soran Seçer, sınırdaki kaçakçılara yönelik tedbirlerini öğrenmek istedi.

Seçer, "Suriye'deki örgütlerin lojistik ihtiyacının büyük ölçüde Türkiye'den sağlandığı ifade ediliyor. Oradaki radikal İslami örgütlere silah desteği sağlanıyor. Bunu biliyoruz, inkar etmenin de bir anlamı yok. Bu silahlar nereden geliyor? TSK depolarını kontrol etsin, depolarından çalınmış olmasın" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Türkiye'nin savunma sanayi ürünlerinin önemli bir kısmını ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya'dan karşıladığını ve bunun da yaklaşık yüzde 75'lik bir orana tekabül ettiğini söyledi.

Sayıştay'ın Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile ilgili hazırladığı rapordaki ithamların çok ağır olduğunu belirten Sarı, sadece bu denetim raporlarına bakarak 2013 yılı kesin hesap bütçesini onaylamalarının mümkün olmadığını dile getirdi. Sarı, Türkiye'nin füze savunma sistemi ihalesini, "yerli sanayi katkısı, operasyonel başarı ve maliyet" değerlendirmesiyle Çin'e verdiğini ifade etti.

İhalenin Çin'li firmaya verilmesi konusunda başka değerlendirmeler olup olmadığını, başka birtakım stratejik çalışmalar olup olmadığını merak ettiğini anlatan Sarı, "Geri adım atma sözkonusu olursa, ikinci ya da üçüncü sıradaki teklifler mi değerlendirilecek?" diye sordu.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Milli Savunma Bakanlığı bütçe görüşmelerinin buruk geçtiğini belirterek, "Çünkü birtakım psikolojik harekatlar yaşanıyor. Millileştirme projelerinde görevli subayların içeride olması nedeniyle, bu projelerin akamete uğradığını öğrenmekten üzüntü duyuyorum" dedi.

-"İstifa eden asker sayısı kabul edilebilir sınırlar içinde mi?"

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, füze ihalesinin Çin'li firmaya verilmesinin nedenini öğrenmek isteyerek, "Bu füzelere ihtiyaç var mı? Birileri Türkiye'ye füze atacak da biz de onlara mı atacağız? Füzeler savunma amaçlı değil, saldırı amaçlıdır. Hükümet hangi komşu ülkeye saldırı düşünüyor ve neden? Orduyu barış füzeleri ile donatın, savaşacak düşman yaratmazsan, füzelere de ihtiyacın kalmaz" ifadelerini kullandı.

Tutuklu ve hükümlü askerlerin yanısıra ordudan kendi isteğiyle ayrılan askerler de olduğuna işaret eden Çam, "İstifa eden general, subay ve astsubay sayısı 13 bin 151. Bu sayısal durum sizce kabul edilebilir sınırlar içinde midir? Deniz Kuvvetleri'ndeki sıkıntının nedeni nedir?" diye sordu.

Çam, son 1.5 yılda kışlada 166 askerin öldüğüne dikkati çekerek, "Bu ölümlerin çoğunu intiharlar oluşturmaktadır, ancak bu intiharların da kuşkulu olduğu söylenmektedir" dedi. Çam, bu intiharların askeri savcılar tarafından değil, sivil savcılar tarafından araştırılması gerektiğini vurguladı.

-"Silaha yatırım yapan ayakta kalmaz"

BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, OYAK'ın öyle ya da şöyle bir kurum olmadığını ifade ederek, Sayıştay'ın OYAK'ı neden denetlemediğini sordu.

Bunun üzerine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, OYAK'ın kanunla, hususi özel hukuk hükümlerine tabi olduğunu belirttti ve "siz, 'komisyon özel hukuk hükümlerine tabi olan her kuruluşu denetler' derseniz, amenna; o zaman gelir OYAK'ı denetleriz. OYAK hesap vermekten, soruşturulmaktan kaçmaz ama kanun böyle diyor, bu kanun değişene kadar da buna tabiyiz" dedi.

Tekrar söz alan Zozani, "Orduya, silaha yatırım yapan ayakta kalmaz, Hitler de bitmişti" ifadesini kullandı. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Lütfi Elvan ve AK Parti'li komisyon üyeleri Zozani'ye, "Silahınız var mı?" diye sordu ancak Zozani bu soruya yanıt vermedi.

-"Uçakları polisler mi kaldıracaktı?"

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, "Çok üzüntü duyuyorum. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan buraya gelip komutanlığı temsil edebilecek nitelikli düzeyde personel kalmamış olacak ki kara kuvvetleri ağırlıklı bir kadro burada" diye konuştu.

Çetin, konuşurken kendisine laf atan AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş'a, "Söz al konuş arkadaşım, senin yaşın kadar ben burada çalıştım" dedi.

AK Parti'li milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine ise Çetin, "Öç alma duygusuyla hareket ederek silahlı kuvvetleri... Ergenekon'da, Balyoz'da Türkiye Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nin en üst kademesinde görev yapmış, Genelkurmay Başkanı'nı, kuvvet komutanlarını, general ve amirallerini içeri atarken, onları boş yere içeride süründürürken, çok mu mutlusunuz? Bundan zevk mi alıyorsunuz? Gerçekler doğrular acıtır, yaptığınız sağlıksız uygulamaları yüzünüze vurmamdan rahatsız olmayacaksınız" diye konuştu.

Astsubaylar arasında son günlerde huzursuzluk başladığını, kitlesel istifalar yaşandığını iddia eden Çetin, "Özellikle Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 132 subayın, pilotun istifa ettiği basında tartışıldı. Suriye ile savaşa kalkıştık. Bereket ABD çark etti de kurtulduk. Suriye ile savaşa gitseydiniz, polislerle mi savaşacaktık, uçakları polisler mi kaldıracaktı?" diye sordu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Müslim Sarı İzzet Çetin Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title