Haberler

15 Temmuz Darbe Girişimi; Jandarma İddianamesi Tamamlandı

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine katıldıkları tespit edilen aralarında eski İstanbul İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Gürcan Sercan'ın da bulunduğu FETÖ'nün jandarma yapılanmasına yönelik başlatılan soruşturma tamamlandı.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine katıldıkları tespit edilen aralarında eski İstanbul İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Gürcan Sercan'ın da bulunduğu FETÖ'nün jandarma yapılanmasına yönelik başlatılan soruşturma tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede jandarmanın 73 rütbeli askeri ile bu kişilere "abilik" yaptığı belirtilen 19 sivil kişi olmak üzere 92 kişi şüpheli olarak yer aldı. 66 kişinin tutuklu olduğu, 12 kişinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı, 14 kişinin ise firari olduğu ve haklarında yakalama kararı bulunduğu belirtildi.

SUÇLAMALAR VE İSTENEN CEZALAR

İddianamede eski İstanbul İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Gürcan Sercan ile birlikte yer alan albay, yarbay, yüzbaşı, üsteğmen, astsubay ve uzmançavuş rütbesindeki 73 kişi hakkında, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 7.5 yıldan 15 'er yıla kadar hapis cezası talep edildi.

FETÖ'NÜN JANDARMA İMAMLARI

Aralarında FETÖ'nün jandarma yapılanmasının "manevi abisi" Şemsi Zafer Yalçın, "Marmara Bölge Temsilcisi" Nihat Keskin'in de bulunduğu FETÖ imamı 12 kişi için de, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "Silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Yine sivil kişilerden 5 kişiye "Silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan 2 kişiye ise "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan hapis cezaları talep edildi.

DARBE TALİMATININ UYGULANIŞI

İddianamede, "FETÖ'nün Jandarma yapılanması imamlarının örgüt liderinden alınan darbe girişimi talimatını kendi sorumluluk bölgesinde kendisine bağlı bulunan müdürler aracılığıyla alt hiyerarşide bulunan sivil ve Jandarma personeli örgüt mensuplarına iletilmesini sağladıkları, müdür yardımcılarının da öğretmenlere, öğretmenlerin de örgüt mensubu Jandarma personeline talimatı iletmesiyle darbe girişiminin Jandarma ayağının vücut bulduğu" ifade edildi.

ATAMA LİSTESİNDE...

870 sayfadan oluşan iddinamede eski İstanbul İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Gürcan Sercan'ın darbecilerin atama listesinde, bir üst rütbesindeki Tuğgeneral rütbesiyle görev yapılan İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı görevine atandığına yer verildi.

TEZ ÇALIŞMASI

İddianamede Gürcan Sercan'ın, darbe girişimi öncesi 14 Temmuz'da 66. Mekanize Tugay Komutanlığı'nda gerçekleştirilen darbe toplantısına katıldığı, ardından da Atatürk Havalimanı'na giderek buranın krokisini çıkarıp incelediği, buradan çıktıktan sonra da Metris Cezaevine giderek diğer şüpheli komutanlarla toplantı yaptığı tespitine yer verildi. Sercan'ın darbe girişimi öncesi Harp Akademileri Komutanlığı'ndan, İl Jandarma'ya gelen öğrenci subaylarla kapalı toplantılar da yaptığı belirtilirken, subayların ise geliş amaçlarını "tez çalışması" olarak söylediklerinin tespit edildiği belirtildi.

DARBE GİRİŞİMİ GECESİ KÖPRÜYE GİTTİ...

Şüpheli Gürcan Sercan'ın 00.45-01.15 sıralarında birlikten ayrılarak vali ve emniyet müdürününün bulunduğu 15 Temmuz Şehitler Köprüsüne gittiği, burada bir süre oyalandıktan sonra, "biz buraya neden geldik ki" şeklinde söylendiği, saat 03: 00 sıralarında "biz artık buradan gidelim" dediği ancak yollar kapalı olduğundan gidemedikleri belirtildi. Daha sonra şüpheli Gürcan Sercan'ın telefon ile Sahil Güvenlik'ten bot ayarlaması için şüpheli Haydar Yalın ile görüştüğü, köprüden ayrılarak Üsküdar sahiline indikleri, buradan korumalarıyla birlikte askeriyeye ait olan bota binerek İstinye sahiline geçtikleri, buradan da Alay'a gettikleri belirtildi.

KAMERA KAYITLARINI YOK ETTİ

İddianamede Olay gecesi komutanlık yerleşkesinde yaşananlar ile birliğe girip çıkanların tespitinin zorlaştırma amacıyla şüpheliler İl Jandarma

Komutanı Gürcan Sercan ve yardımcısı Albay Haydar Yalın'ın nizamiye girişlerini gösteren kamera kayıtlarının tutulduğu biri 2 TB, diğeri 500 GB kapasiteli iki harddiski söktürüp sakladıkları, sonrasında da yok ettikleri belirtildi. Şüpheliler Sercan ve yardımcısı Haydar Yalın'ın ayrıca odalarında sabaha kadar çok sayıda evrakı kıydırdıkları belirtildi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Zafer Yalçın Türkiye Yalın Politika Güncel Haberler

title