Haberler

"15 liraya baklava olmaz"

Sivas Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı Mehmet Akgül, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi sağlıksız koşullarda üretilen tatlılar konusunda vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Son yıllarda şerbetli tatlılarda kullanılan malzemelerin maliyetlerindeki artışın tatlı fiyatlarını etkilediğini dile getiren Akgül, bu durumun hijyen ve kaliteden yoksun, insan sağlığına zarar verecek tatlı üretiminin yapıldığı merdiven altı yerlerin sayısında artışa neden olduğunu belirtti. Piyasada kilosu 15 liraya baklava satan işletmelerin bulunduğuna dikkat çeken Akgül, kalitesiz ürünlerin ucuz olduğu için tercih edilmemesi gerektiğini vurguladı.

"Sağlığınızı tehlikeye atmayın"

Vatandaşların tatlı alırken ilk tercihini bildikleri esnaftan yana kullanması gerektiğini söyleyen Akgül, "Ucuz diye düşük fiyatlı tatlılara rağbet edip sağlığınızı tehlikeye atmayın. Kalitesiz ve hijyenden uzak, merdiven altı satışlardan kaçınalım" dedi.

"50 liranın altında olan baklava kalitesizdir"

Merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde üretilen baklavanın insan sağlığına ciddi zararlarının olduğunu söyleyen Akgül, "Bugünkü şartlarda kilosu 40-50 liranın altında olan baklavaları almayalım, insanlara tavsiyemiz bu olsun. Zaten tereyağı fiyatları 45-50 lira. Fıstığın 200 lira, cevizin 50 lira olduğu yerde 15 veya 25 liraya baklava olmaz. Kilosu 50 liranın altında olan baklavalar kalitesizdir. Buna dikkat etmek lazım. Baklavada iyi bir yağ kullanılmıyorsa midenizi, karaciğerinizi bozar. Glikoz kullanılıyorsa eğer glikoz karaciğerde depolanır ve insan vücudundan atılmaz, hastalık yapar. Yani ucuz tatlı alayım derken sağlığınızdan olabilirsiniz, buna dikkat etmek lazım" diye konuştu.

"Yıkanmadan yenebilen ürünlerden uzak durun"

Ramazan Bayramı'na kısa süre kala baklavanın yanı sıra şeker, çikolata gibi ürünlerde de merdiven altı üretimin arttığına dikkat çeken Akgül, vatandaşlara; "Özellikle yol kenarında araç arkalarında satılan tatlı, şeker, çikolata gibi yıkanmadan yenebilen ürünlerden uzak durun. Alacağınız üründen önce alışveriş yapacağınız esnafı iyi tespit edin. Çünkü gerçek esnaf yani mahallenizdeki bakkal, pastacı kim olursa olsun kendi yemediği hiçbir ürünü müşterisine satmaz" tavsiyesinde bulundu.

Sivas Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı Akgül, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

"Esnafın emeğini, vatandaşların ise sağlığını çalan merdiven altı üreticilere karşı her vatandaşın uyanık olması gerekiyor. Az önce de belirttiğim gibi 15 liraya satılan baklava kullanılan fıstığın, cevizin, şekerin, yağın maliyetini bile karşılamaz. Mübarek Ramazan Bayramı'nda insan sağlığına zararlı işlerle uğraşan, 3 kuruşa tenezzül eden bu tür fırsatçıları anlamak mümkün değil. Vatandaşımız merdiven altı üretimden uzak durmak için, olması gereken fiyatın altında satılan ürüne şüpheyle yaklaşmalıdır. Albenisi olan, değerinin altında satılan mallara kanmamak, etiketleri iyi okumak ve şüphelendiği ürünleri yetkililere bildirmek de vatandaşımızın görevidir."

"Denetimler artırılmalı"

Bayram öncesinde denetimlerin artırılmasını gerektiğinin altını çizen Akgül, "Son dönemde döviz kurlarındaki dalgalanmalara bağlı olarak ürün fiyatlarının artması merdiven altı fırsatçılarını işbaşına geçirdi. Cebini ve bütçesini düşünen vatandaşlarımız ucuz diye bu ürünleri aldığında kar ettiğini düşünmesin. Hangi koşullarda üretildiği bilinmeyen merdiven altı ürünler insan sağlığını hiçe sayıyor. Öte yandan kayıt dışılığı artırarak ekonomimize zarar veriyor. Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala esnafa, vatandaşa ve ekonomiye zarar veren merdiven altı üretimle mücadele hızlanmalı. Bu üreticilere karşı yapılan denetimler artırılmalı. Hem esnafın emeğini hem vatandaşın sağlığını çalan bu merdiven altı satıcılara karşı uyanık olunmalı" ifadelerini kullandı. - SİVAS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ramazan Bayramı Mehmet Akgül Sivas Haberler

Bakmadan Geçme

Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title