Haberler

1000 Güzel Kitap" Müzayedesi

Denizler Kitabevi tarafından bu sene dördüncüsü düzenlenen "1000 Güzel Kitap" müzayedesinde yüzlerce kitap, efemera, harita, gravür ve nadir objeler koleksiyonerlerle buluşacak.

SALİHA ÖZDEMİR - Denizler Kitabevi tarafından bu sene dördüncüsü düzenlenen "1000 Güzel Kitap" müzayedesinde yüzlerce kitap, efemera, harita, gravür ve nadir objeler koleksiyonerlerle buluşacak.

Denizler Kitabevi'nin kurucusu ve sahibi Turgay Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzayedede, Osmanlı dönemi fermanları, beratlar, Mekke ve Medine ile ilgili yeşil tuğralı fermanlar, İbrahim Müteferrika baskısı nadir kitaplar, Reşat Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi, Marting Luther King'in çevirmiş olduğu İncil, Cervantes'in Don Kişot eserinin yurt dışında basılan ve kapağında Arapça "Ya ResulAllah" yazan bir baskısı, Mehmed Emin Ağa Vakfiyesi gibi birçok nadir eserin koleksiyonerlere sunulacağını anlattı.

Erol, İngiliz yazar Shakespeare'nin bu yıl 400. ölüm yıl dönümü olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Müzayedede Shakespeare'nin edite edilmiş ve 7 oyununun folyo olarak basılmış olduğu, ilk baskısı 1685 olan kitabı da satışa sunacağız. Shakespeare'nin bugün okuduğumuz bütün eserleri, bu eserden alınmıştır. Eserin Türkiye'de bulunmuş olması da ilginç. Biz bir fiyat koymadan satışa sunacağız. Bu kitabı 1890'larda Shakespeare'nin bazı oyunlarını Osmanlıca'ya çeviren kişinin getirttiğini, onun terekesinden çıktığını düşünüyorum."

Müzayedede satışa sunulan eserlere fiyat belirlemekte zorlandığını dile getiren Kaptan, "Bir esere bakıyorum ve 'Ben buna bu kadar para verir miyim?' diye düşünerek belirliyorum. Çünkü özellikle kitaplarda fiyat belirlemek çok zor, ilgiye göre kıymetleniyor eser." diye konuştu.

Erol, müzayedeye bir eser koyarken kıymetinden daha uygun fiyatlı olmasına dikkat ettiğini de vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Mesela, İngiliz gravür sanatçısı Thomas Allom'un gravürlerini yaptığı "İstanbul ve Kostantinopolis" eserinin fiyatı normalde bin, iki bin dolardır. Bu eserden müzayedeye iki tane koyduk, birini bin liradan, birini 2 bin liradan satışa çıkaracağız. Birinin daha fazla olma nedeni şu, normal şartlarda farkedilmeyecek, fore-edge painting denilen, gizli sayfa kenarı boyaması var. Kitabın birinin sayfa kenarına 150 sene önce yapılmış özel bir suluboya resim var."

Müzadeyedede, Osmanlı Türkçesi ile yazılmış bir kürenin de satışa sunulacağı bilgisini veren Erol, kürenin bir eşinin daha olmadığının altını çizdi.

"Türkiye'de şu anda bizim düzenlediğimiz çapta bir müzayede daha yok"

Müzayede kataloğunu hazırlayan Ahmet Işık Doğan da müzayedenin türünde Türkiye'nin en geniş kapsamlı müzayedesi olduğuna işaret ederek, "Türkiye'de şu anda bizim düzenlediğimiz çapta bir müzayede daha yok. İnsanlar müzayedenin kataloğuna bakınca Türkiye'nin en geniş kapsamlı müzayedesi olduğunu göreceklerdir. Geçmişte iyi müzayedeler vardı ama maalesef artık geniş çapta müzayedeler düzenlenmiyor." dedi.

Doğan, kataloğun 4 bin adet basıldığını ifade ederek, müzayedede satılan kitaplar, efemeralar, gravürler hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı kataloğun aynı zamanda ansiklopedik bilgi içeren önemli bir arşiv niteliğinde olduğunu, müzayede sonrasında nadir kitap kategorisinde satıldığını kaydetti.

Matbu kitaplara ilginin azaldığı yönündeki düşünceler hakkında görüşlerini paylaşan Doğan, şunları anlattı:

"Ben insanların kitap okumadığına inanmıyorum. İnternet çıktı, e-kitap çıktı ama insanlar üç boyutlu, ekrandan okumak istemiyorlar. Bunun dışında illa okumak amacıyla kitap almaları şart da değil, insanlar hala kitaplara sahip olmak, onlara dokunmak istiyor. Yeni kitaplara da yüzlerce yıllık bir kitaba da sahip olmak istiyorlar. Mesela, ilk matbaacılardan İbrahim Müteferrika'nın elinin değdiği bir kitaba neden sahip olmak istemesinler? Müzayedelerde kitaba olan ilgiyi görmeyenler, kitaplara ilginin azaldığını düşünüyor olabilir."

"100 Güzel Kitap" müzayedesi, 9 Nisan Cumartesi günü, saat 14.00'da Point Hotel Barbaros'ta gerçekleşecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İbrahim Müteferrika İstanbul Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title