Haberler

100 Yıl Önce 'Paris 2' Savaş Gemisini Batıran Yüzbaşı Aker Anıldı

ANTALYA'nın Kemer ilçesinde düzenlenen törende 100 yıl önce Birinci Dünya Savaşı sırasında askerleriyle Fransız savaş gemisi ' Paris 2'yi batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker anıldı.

Kemer'de 13 Aralık 1917 tarihinde Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve askerleri tarafından Fransız savaş gemisi Paris 2'nin batırılışının 100'üncü yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi. Kemer Belediyesi kültür salonundaki programda konuşan yerel tarihçi Ramazan Kar, Yüzbaşı Aker'in hayatını ve savaş yıllarında verdiği mücadeleleri anlattı.

"DONANMANIN PEŞİNE DÜŞTÜM"

Paris 2 batığının ilk araştırmasını yapan ve bununla ilgili 'Ben Bir Türk Zabitiyim' adlı kitabı yazan araştırmacı yazar Mustafa Aydemir, "Bizim tarihimizin birçoğu ya toprak altında kalmıştır ya sular altında kalmıştır ya da arşivlerin tozlu rafları arasında kalmıştır. Bu nedenle tarihin su altından da araştırılması gerekir. Hele yakın tarihimiz yeteri kadar araştırılmamıştır. Bizler son zamanlarda Çanakkale'ye o kadar çok odaklandık ki elbette Çanakkale'miz önemli. Oraya da odaklanalı 20 yıl olmuştur, fazla değildir farkına varalı. Japonlar bize hatırlatmıştır bilenler bilir. Fakat Çanakkale'ye odaklandıktan sonra biz şunu merak etmedik. ya bu Çanakkale 18 Mart 1915'te adamlar geçemedi, geçirtmedik. Büyük bir zafer kazandık. Peki bu donanma nereye gitti? Daha 1915. Savaş 1914'te başladı, 1918'de bitti. Bu donanma buhar olup uçmadı ya. Bu donanmayı merak ettim. Bu donanma nereye gitti? Bu donanmanın peşine düştüm. Donanmayı ararken, Kemer'de Paris 2 ile karşılaştım" diye konuştu.

"BİR VEFA ÖRNEĞİDİR"

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu ise Mustafa Ertuğrul Aker'in batırdığı Paris 2 savaş gemisini ilk defa çocukluk yıllarında annesinden duyduğu hikayelerden ve basında yer alan haberlerden öğrendiğini anlattı. Antalya açıklarında falezlere yakın bir bölgede 100 metre uzunluğunda batık bir geminin olduğunu ve kimsenin bilmediğine de değinen Doç. Dr. Gökoğlu, "Aker'i anma etkinlikleri kapsamında Paris 2 savaş gemisine de dalış yapıyoruz. Tarihini bilmeyen ve kahramanlarına sahip çıkamayan geleceğini çizemez. Bu anma etkinliği bir vefa örneğidir" dedi.

Programda yerel tarihçi Ramazan Kar tarafından, Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker'e ait fotoğraflar ve kişisel eşyalarının olduğu bir sergi açıldı. Programa katılanlar daha sonra Kemer Belediyesi'nin yanındaki Mustafa Ertuğrul Aker anıtı önünde fotoğraf çektirdi.

- Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Ertuğrul Antalya Paris Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title