Haberler

Yunanistan'ın Euro Bölgesinden Çıkarılma İhtimali Güney Kıbrıs'ta da Panik Yaşatıyor

Güney Kıbrıs'ın, Euro bölgesinden çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan borç batağındaki Yunanistan'dan gelecek olumsuz sonuçlarla mücadele etmeye hazırlandığı ve bu doğrultuda bir dizi mekanizmayı kademeli olarak harekete geçirdiği...

Güney Kıbrıs'ın, Euro bölgesinden çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan borç batağındaki Yunanistan'dan gelecek olumsuz sonuçlarla mücadele etmeye hazırlandığı ve bu doğrultuda bir dizi mekanizmayı kademeli olarak harekete geçirdiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi "Yunanistan Yüzünden Kıbrıslı B Planı" başlığıyla ekonomi ekinde aktardığı haberinde, gerek Maliye Bakanlığı'nın, gerekse Merkez Bankası'nın Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkarılması halinde mali destek alabilmek için Avrupalı yetkililerle sürekli temaslarda bulunduğunu yazdı.

Gazete, Maliye Bakanlığı'nda geçtiğimiz hafta bazı teknokratlar ve bakanlık yetkililerinin katıldığı bir toplantı yapıldığını ve toplantıda, bankalardaki son durumun kayıt altına alındığını kaydetti.

Brüksel'de Rum ekonomisiyle ilgili hakim olan olumsuz havanın Rum Yönetimi'ni alarma soktuğunu belirten gazete, tüm AB üyeleri gibi Güney Kıbrıs'ın da Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkarılması halinde bundan ne şekilde etkileneceğiyle ilgili rapor hazırladığını yazdı.

Gazete, bir hükümet yetkilisinin, Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkarılmasının Güney Kıbrıs için "ciddi tehlikeler doğuracağı" değerlendirmesinde bulunduğunu da kaydetti.

AB GÜNEY KIBRIS'IN ÖDENEKLERİNDE 300 MİLYON EURO'LUK KESİNTİ YAPABİLİR

Gazete, bir diğer haberinde de, Güney Kıbrıs'ın AB'nin 2014-2020 yılları bütçesinde 300 milyon Euro'luk kayıp tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu bildirdi.

Avrupa Komisyonu'nun ekonomik tedbir önerilerinin Güney Kıbrıs'ı da büyük ölçüde etkilediğini kaydeden gazete, 2007-2013 bütçesinden Güney Kıbrıs için 640 milyon Euro'luk ödenek ayrıldığını, ancak 2014-2020 yılı bütçesinde, bu rakamın 350 milyon Euro ile sınırlı kalması tehlikesinin bulunduğunu yazdı.

Haberde, Rum makamlarının bu gelişme doğrultusunda harekete geçtiği ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'ya, Rum ekonomisinin durumuyla ilgili mektup gönderdiği belirtildi.

STEFANU YATIŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR

Gazete, bir diğer haberinde de, Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu'nun ekonomi konusunda hakim olan panik havasını yatıştırmaya çalışan bir açıklama yaptığını yazdı.

Habere göre, Stefanu, Rum hükümetinin bütçeyle ilgili politikasını devam ettirdiğini ve mali konuların hükümetin denetimi altında bulunduğunu söyledi.

Stefanu, Rum ekonomisinin yaşadığı en büyük problemin, banka sermayelerinin yeniden yapılandırılması olduğunu ve hükümetin bankaların desteklenmesi için çok yönlü çaba gösterdiğini kaydetti.

Kathimerini gazetesi de, Wall Street'in gözünün AB Destek Mekanizması'na dahil olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Güney Kıbrıs'a çevrildiğini ve bu olasılık nedeniyle son günlerde Euro'nun Dolar karşısında değer kaybı yaşadığını yazdı.

KRİZ YÜZÜNDEN EMLAK PİYASASI DA DÜŞÜŞTE

Bu arada, Simerini gazetesi de "Emlak Piyasası Bataklıkta" başlığıyla manşetten aktardığı haberinde, Güney Kıbrıs'taki emlak piyasasının ekonomik kriz yüzünden düşüşte olduğunu yazdı.

Gazete, bankaların durumu, perakendecilik ve maaşların azalması nedeniyle emlak sektörünün son zamanlarda büyük sıkıntıya girdiğini kaydetti.

Haberde, son günlerde binaların üzerinde "kiralık" veya "satılık" yazılarına daha sık rastlanılır olduğu ve yatırımcıların, işadamlarının ve taşınmaz almakla ilgilenen diğer kişilerin bu piyasadaki faaliyetlerini durdurduğu belirtildi.

HER 10 İŞÇİDEN 3'Ü KAÇAK

Haravgi gazetesi de, Güney Kıbrıs'taki her 10 işçiden üçünün kaçak olduğunu haber verdi.

Gazete, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sotirula Haralambus'un dün yaptığı açıklamalarda, özellikle yapı sektöründeki işverenlerin, çalıştırdıkları işçilerle ilgili Sosyal Sigortalar Dairesi'ne beyanda bulunmadığını ve bu durumun ekonominin düzelmesine yardımcı olmadığını söylediğini yazdı.

Alithia gazetesi de "Beyaz Yaka Suçları" başlıyla aktardığı haberinde, son zamanlarda Güney Kıbrıs'taki şirket müdürleri, CEO'lar ve diğer yöneticilerin işlediği ekonomik suçlarda artış olduğuna dikkati çekti.

Haberde, bu kişilerin rüşvet, kara para aklama ve bunun gibi ekonomik suçlar işledikleri, ancak mevkileri gereği polisin bu kişilere hiçbir şey yapamadığı ifade edildi. - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Stefanos Stefanu Güney Kıbrıs Yunanistan Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title