Haberler
BBC

Yunanistan'da, Çipras dönemi bitti! Seçimin galibi Miçotakis yemin edecek

Güncelleme:

Yunanistan'da erken genel seçimin galibi Yeni Demokrasi Partisi'nin lideri Kiryakos Miçotakis yerel saat ile 13.00'de başbakanlık görevi için yemin edecek. Miçotakis'in ailesinde birçok kişi, daha önce siyasette önemli görevler üstlenmişti.

Yunanistan'da dün yapılan seçimlerde ana muhalefet partisi 'Yeni Demokrasi' (YD) yüzde 39,85 oyla birinci çıktı ve 158 sandalye ile tek başına hükümet kurma hakkını elde etti. YD lideri Kiryakos Miçotakis yerel saat ile 13.00'de bugün başbakanlık görevi için yemin edecek. Miçotakis'in babası Başbakanlık, ablası da dışişleri bakanlığı yapmıştı.

MİÇOTAKİS AİLESİ UZUN YILLAR YUNAN SİYASETİNDE ETKİLİ OLDU

Tek başına hükümet kuracak çoğunluğu yakalayan YDP lideri Miçotakis, Yunanistan'ın eski başbakanının oğlu. Babası Konstantinos Miçotakis, 1989-1992 arasında bu göreve gelmişti. Kendisinden 14 yaş büyük ablası Dora Bakoyannis de bir süre Atina Belediye Başkanlığı yapmış; ardından Dışişleri Bakanlığı görevini yürütmüştü. Sosyalist Papandreou ve muhafazakar Karamanlis aileleriyle birlikte Miçotakis ailesi de, uzun yıllar Yunan siyasetinde etkili oldu.

GÜCÜNÜ GERİ KAZANMASI 4 BUÇUK YIL SÜRDÜ

Uzun yıllar süren bu etki, 2009'da başlayan ekonomik krizin ardından 2015'te radikal sol SYRIZA'nın iktidara gelmesiyle değişti. Muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'nin 2015'te aldığı bu yenilgi, o dönem "devrim" olarak nitelense de, kaybettiği gücünü geri kazanması 4 buçuk yıl sürdü. 2015'te iktidarda olan koalisyon hükümeti, ekonomi politikalarında başarısız olmak ve Yunan halkını çok sert tasarruf önlemlerine mecbur bırakmakla suçlanmıştı. Kiryakos Miçotakis, o dönemin koalisyon hükümetinde Yönetimsel Reformdan Sorumlu Bakan'dı. Uluslararası mali yardımları alabilmek için atılması gereken adımlardan biri olan binlerce memurun işten çıkarılması görevi, ona verilmişti. McKinsey şirketinin eski danışmanı, ABD'deki Harvard ve Stanford Üniversitelerinde eğitim alan Kiryakos'un sadece kendisi değil, tüm ailesi de halkın 2015'te seçimle görevden aldığı yönetimin önemli bir parçası olarak görülüyordu.

Yunanistan'da, seçimin galibi olan Miçotakis başbakanlık görevi için yemin edecek

Pazar günü yapılan seçimi kazanmasının ardından, Yunanistan politikasını takip eden bazı gazeteciler ve uzmanlar, 'Miçotakis hanedanı'nın geri döndüğü yorumunu yaptı:

"Yaygın şekilde yolsuzluk, insan kayırmacılığı ve iltimastan çok çeken Yunanistan, 4 yıllık sol popülizminden sonra ülkeyi 2008 öncesi felakete sürükleyen, politikayı bugünkü haline getiren üç kilit hanedandan birinden olan bir liderin öncülüğündeki muhafazakar partiyi yeniden seçiyor."

"Yunanistan'da Miçotaki hanedanı için yeni bir devir başlıyor. Kabinedeki yeni Crystal ve Alexis kim olacak, sadece bunu merak ediyorum."

SEÇİMİ KAYBEDEN ALEKSİS ÇİPRAS'TAN İLK AÇIKLAMA

Yunanistan'da erken genel seçimde iktidarı kaybeden SYRIZA Genel Başkanı Aleksis Çipras, "Halkın iradesine saygı göstereceğiz" diye konuştu.

Yunanistan'da erken seçim: 'Miçotakis hanedanı' geri döndüSYRIZA Genel Başkanı Aleksis Çipras

MİÇOTAKİS ERKEN SEÇİMİ NASIL KAZANDI?

Liberal bir politikacı olarak görülen 51 yaşındaki Miçotakis, Ocak 2016'da partisi YDP'nin liderliğine seçildi.

O tarihten itibaren de sol koalisyon hükümeti ve Başbakan Aleksis Çipras'a yönelik sert bir tutum takındı.

Ekonominin çok yavaş ilerlediğini ve hükümetin sadece Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'ndan gelecek mali yardımlara odaklandığı konusunda eleştirilerini sürdürdü:

"Çipras her şeyini bu kurumlara verdi ancak karşılığında hiçbir şey almadı."

Son dönemde Çipras'ın Yunanistan'ın kuzey komşusu Makedonya'daki isim değişikliğine onay vermesi de, protestolara ve tepkilere neden olmuştu. Miçotakis, bu tepkiden de faydalanarak Çipras'a yönelik eleştirilerini artırdı.

Yunanistan Parlamentosu, resmi adı "Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya" olan komşu ülkenin adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören anlaşmayı, ocak ayında onaylamıştı.

Ana muhalefetteki muhafazakar YDP ile KİNAL, ANEL ve aşırı milliyetçi Altın Şafak Partisi anlaşmaya ret oyu vermişti.

Anlaşmanın Yunan Parlamentosu tarafından da onaylanmasından sonra, yaklaşık 3 milyon nüfuslu Makedonya Cumhuriyeti'nin yeni adıyla NATO ve AB üyeliğinin de yolu açılmış oldu.

Miçotakis, Makedonya Cumhuriyetine "Makedon kimliği" ve "Makedon dili" hakkını tanıyan bu anlaşmanın Yunan ulusal çıkarlarına aykırı olduğu gerekçesiyle iktidara geldiklerinde anlaşmanın olumsuzlarını gidermek amacıyla eliden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Mayıs sonunda yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de partisi yüzde 33 oy alınca, yüzde 24'ün altına düşen iktidar partisi SYRIZA, erken seçime gitme kararı aldı.

Yunanistan'da, seçimin galibi olan Miçotakis başbakanlık görevi için yemin edecek

BAŞBAKANLIK GÖREVİ İÇİN YEMİN EDECEK

Dünkü genel erken seçimlerde Yeni Demokrasi partisi yüzde 39,85 oyla galip gelerek, 158 sandalye elde ederek tek başına hükümet kurmayı başardı. Hükümet partisi SYRİZA ise yüzde 31,53 oy aldı ve 86 sandalye elde etti. KİNAL partisi yüzde 8,09 oyla üçüncü gelip 22 sandalye, Komünist Partisi KKE yüzde 5,31 oyla dördüncü gelip 15 sandalye, aşırı sağcı Kiriakos Velopulos'un 'Yunan Çözümü' (Elliniki Lisi) partisi yüzde 3,69 oyla beşinci olup 10 sandalye, SYRİZA hükümetinin ilk Ekonomi Bakanı Yanis Varufakis'in Gün 25 (MERA 25) partisi de yüzde 3,44 oyla altıncı olup 9 sandalye almayı başardı. Aşırı sağcı-milliyetçi Altın Şafak yüzde 2,93 oyla yüzde 3 barajını aşamayıp parlamento dışında kaldı.

Seçimleri kazanan muhafazakar Yeni Demokrasi partisinin lideri Kiryakos Miçotakis yerel saat 13.00'de Cumhurbaşkanı huzurunda başbakanlık görevi için yemin edecek. Daha sonra ise yeni başbakan, 'Maksimu Konağında' eski başbakan Aleksis Çipras'dan başbakanlık koltuğunu devralacak. Günün ilerleyen saatlerinde yeni hükümet açıklanacak ve Salı sabahı yeni hükümet yemin edecek.

BBC

Avrupa Birliği Yunanistan Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title