Haberler

Yıl Sonuna Kadar Elektriğe Zam Yok

Güncelleme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Olgu Rüzgar Enerji Santrali'nin 134 bin konutun 1 yıllık elektrik enerjisini üreteceğini söyledi.

Afyonkarahisar'ın Dinar İlçesi'nde yapımı tamamlanan rüzgar enerji santralinin açılışını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu santralin 134 bin konutun 1 yıllık elektrik enerjisini üreteceğini söyledi. Bakan Yıldız, doğalgaz, petrol ve dolardaki artışa rağmen 2014'e kadar elektriğe zam yapılmayacağını açıkladı.

Güriş Holding tarafından Dinar'a yapılan, 115 megawatt kurulu enerji gücüne sahip Olgu Rüzgar Enerji Santrali'nin açılışını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız yaptı. Güriş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, santralde 50 adet rüzgar türbini bulunduğunu söyledi. Santralin Türkiye'nin kurulu 4'üncü büyük tesisi olduğunu vurgulayan Yamantürk, tesisle 180 bin tonluk sera gazı tasarrufu sağlanacağını belirtti.

RÜZGAR ENERJİSİNİN ÖNEMİ

Dünyanın rüzgar enerjisine verdiği önemin arttığına değinen Bakan Yıldız da dünyada 250 bin megawatt enerjinin rüzgardan üretildiğine işaret etti. Hükümet olarak yenilenebilir kaynaklara yöneldiklerini aktaran Yıldız, "Türkiye'de son 11 yıldan bu yana, AK Parti hükümetlerimizle beraber enerji strateji ve politikalarımızı, yerli kaynaklarımız ve yenilenebilir kaynaklarımız üzerine oturtuyoruz. Bunun özellikle petrol ve doğalgaz ithal eden ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu sizler biliyorsunuz." dedi.

Rüzgarın milattan önce yel değirmenleriyle birlikte başlayan bir enerji kaynağı olduğunu dile getiren Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

"Dünyanın şu anda yaptığı bütün planlamalar, programlarla birlikte, 2050 yılında neredeyse elektrik enerjisinin yüzde 12'si rüzgar enerjisinden sağlanacak. Burada 200 milyon euro'dan daha fazla bir yatırımla gerçekleştirilen bu rüzgar santrallerinden, dünyada 250 bin megawatt civarında dünyanın rüzgarı enerjiye çevriliyor."

AVRUPA'NIN 2'NCİ BÜYÜK ŞEBEKESİ

Rüzgar enerji santralleri ile yenilenebilir kaynakların kullanılmasının Türkiye'nin her yıl 500 milyon dolar daha az doğalgaz satın almasını sağladığını belirten Yıldız, şöyle konuştu:

"Şu anda Türkiye'nin kurulu gücü, Avrupa Birliği üyesi ülkelerden 14'ünün toplamından daha fazla. Türkiye, Avrupa'nın en büyük ikinci şebekesine sahip. 1 milyon kilometreden daha fazla iletim hattı var. Damarlarla birlikte bütün vücudun beslendiğini düşünün. Türkiye'de yalnızca geçen yıl içinde yaklaşık 5.8 milyar kilowatt saat elde edilen enerji, bizim her yıl 500 milyon dolar doğalgaz ithal etmemize sebep oldu. Hani biz ithalatımızı azaltmak istiyorduk. O yüzden ormanlarımızı ve yeşilimizi bir kenara bırakmadan, çevreye rağmen değil, çevreyle birlikte bu yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz."

YIL SONUNA KADAR ZAM YOK

Yıl sonuna kadar elektriğe zam olmayacağının müjdesini veren Yıldız, "Biz her 3 ayda bir elektrik fiyatlarını gözden geçiririz. Her ay da doğalgaz fiyatlarını gözden geçiririz. Ham petrol fiyatına ve dolar kuruna bakarız. Önümüzdeki üç ay, ekim-kasım-aralık ayı itibariyle herhangi bir zam yapmaksızın, elektrik fiyatlarını 2014 yılına taşımış olacağız" dedi.

Ham petrol fiyatı ve döviz kuru yükselirken elektrik fiyatlarına zam yapılmadığını anımsatan Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

"İşte gördüğünüz bu rüzgar santralleri, -yine pazar günü bir jeotermal santrali açacağız-, rüzgar ve jeotermal santralleri, HES'ler, yerli kömürlerimiz hep birlikte düşündüğünüzde, biz işte yıl sonuna kadar yine eski fiyattan elektriklerimizi kullanmış olacağız. Biz yurtdışından ithal ettiğimiz ham petrol ve doğalgazı burada üretilen rüzgar santralleriyle birlikte balans ederek istediğimiz noktaya taşıma gayreti içindeyiz."

BAKANA PLAKET

Konuşmaların ardından Bakan Yıldız, törene katılanlarla birlikte tesisi hizmete sokan butona bastı. Müşfik Yamantürk'ün Yıldız'a teşekkür plaketi verdiği törene, Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Adem Uslu, Dinar Kaymakamı Avni Kula, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün de katıldı. Törende Dinar Belediye Bandosu, marşlarıyla eşlik etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Taner Yıldız Türkiye Dinar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title