Haberler

Yer Altı Sularına Çözüm Torbalı Yüksekokulundan

Güncelleme:

Dokuz Eylül Üniversitesi Torbalı Meslek Yüksekokulu, Türkiye'nin sadece birkaç üniversitesinde bulunan Hidrojeoloji Modelleme Laboratuvarı kurdu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Torbalı Meslek Yüksekokulu, Türkiye'nin sadece birkaç üniversitesinde bulunan Hidrojeoloji Modelleme Laboratuvarı kurdu. Yeraltı suyu ve jeotermal potansiyelleri ortaya koyması açısından Türkiye'de ilk defa bu kadar kapsamlı olan laboratuvarın açılışı dün gerçekleşti. Laboratuvarın açılışını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse, Torbalı Kaymakamı Aydın Memük ve Yüksekokul Müdürü Sacit Özer yaptı. Laboratuvarda Torbalı başta olmak üzere Ege Bölgesi'ndeki yer altı suları incelenecek.

'KURAKLIK CİDDİ BİR TEHDİT'

Türkiye'nin yakın gelecekte su sıkıntısı yaşayacağını kaydeden Prof. Dr. Sacit Özer, "Torbalı Havzasının asıl sorunu yağış azlığı ve yüzey sularının az oluşudur. Su çok önemli bir kaynaktır. Suyumuzu doğru bir şekilde kullanmalıyız" dedi. Türkiye genelinde yer altı sularının azaldığını ve Torbalı'nın da bundan etkilendiğini ifade eden Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Sacit Özer, "Yer altı sularında geçen yıla göre 1-3 metre arasında düşüklük belirlenmiştir. Hidrolojik kuraklık devam etmekte olup, bu riskin hala mevcut olduğu, yüksek yağışların sadece hidrolojik kuraklığın şiddetini azaltabileceği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle bizde ülkemizde örnek olacak bir laboratuvarı kurduk" diye konuştu.

TORBALI HAVZASINDAKİ YER ALTI SUYU VE JEOTERMAL KAYNAKLARI İNCELENECEK

Prof.Dr. Özer, sözlerini şöyle sürdürdü; "Yeni kurduğumuz bu laboratuvarda öncelikle Torbalı havzasındaki yer altı suyu ve jeotermal kaynakların bulunmasında kullanılacak. Ege Bölgesi'ndeki Küçük ve Büyük Menderes ile Gediz bölgelerinde çalışmalar yapılacak. Yüksekokulumuz bünyesinde kurduğumuz bu laboratuvarda yeni teknolojiyle donatılmış programlar içeriyor. Ekipmanlarımız son sistem ve deneyimli bir personel ekibine sahibiz. Burada AR-GE çalışmaları yaparak yer altı sularının incelenmesinde ve bulunmasında önemli rol üstleneceğiz" diye konuştu.

SU KAYNAKLARI ARAŞTIRILACAK

Türkiye'nin birkaç üniversitesinde bulunan bu laboratuvarın açılış kurdelesi dün kesildi. Laboratuvarda, doğal kaynakları kullanma ve korumayı da içeren su kaynakları problemlerini çözmek için bu kavramların daha kapsamlı şekilde uygulanması amaçlanıyor. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Halil Köse Türkiye Torbalı Ege Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title