Haberler

Tofaş Üst Yöneticisi Başaran Açıklaması

"Ekonomiye uzun vadeli bakışın, sektöre çok önemli katkılarının olabileceğini görebiliyoruz" dedi.

Tofaş Üst Yöneticisi Kamil Başaran, Ocak ve Şubat aylarında otomotiv satışlarının geçmiş yıllara göre iyi olduğunu belirterek,

"Ekonomiye uzun vadeli bakışın, sektöre çok önemli katkılarının olabileceğini görebiliyoruz" dedi.

Başaran, Konya'daki bayileri Koyuncu Otomotiv'de düzenlenen basın toplantısında, Konya'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konya'ya gelmekteki amaçlarının buradaki iş ortağı firmayla hem Tofaş'ı hem de 2012 ve 2013 yılını birlikte gözden geçirmek olduğunu vurgulayan Başaran, 12 Şubat itibariyle kuruluşlarının 45'inci, üretime başlamalarının ise 42'nci yılını kutladıklarını söyledi.

-ÖTV'nin olumsuz etkisi görülmezse rakam 750 bini geçebilir-

Bu sektör içinde neredeyse yarım asırlık bir firma olduklarını dile getiren Başaran, şunları kaydetti:

"20 bin adetle kurulduk, 40 bin, 75 bin, 100 bin derken büyüyen Türkiye ile birlikte kapasitemizi 400 bine getirdik. Bu Türkiye'de kurulu en büyük üretim kapasitesidir. 6 bin 500 kişiyle üretimimizi sürdürüyoruz. 70 bin aile reisi de bu süreç içerisinde bünyemizde ailesini geçindiriyor. 2013 yılına ilişkin hedefimiz; iç pazarı 750 bin olarak bütçeledik. Ocak ayı geçmiş yıllara göre iyi geçti. Şubat ayında da satışların iyi olduğunu görüyoruz. Geçen yıl yapılan ÖTV artışının etkisinin bu sene önümüzdeki aylar içinde olacağını tahmin ediyoruz. Diğer bir unsur, model yılı geçişiyle birlikte Ocak ve Şubat aylarında 2012 modellerinin satışta halen etken olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu etkenin ortadan kalkmasıyla birlikte eğer satış dinamikleri devam ederse, pazarın 750 bin tahmininin ötesine geçebileceğini, geçen senenin limitlerinin de ötesine geçebileceğini görebiliyoruz."

Ekonomiye uzun vadeli bakışın, sektöre çok önemli katkılarının olabileceğini görebildiklerini vurgulayan Başaran, "Eğer içinde yaşadığımız ekonomik ve siyaset gelişmeleriyle birlikte elde edilen de gerçekleşirse, tahmin ediyoruz pazar daha da üst boyutlara gidebilecektir" dedi.

-Latin Amerika pazarımızı 10 kat büyüttük-

Avrupa'daki ekonomik durgunluğun kendilerini farklı pazar arayışlarına yönlendirdiğini vurgulayan Başaran, "Avrupa'ya yapmış olduğumuz ihracattan 10 puanı farklı coğrafi bölgelere kaydırmamızla, ekonomik sonuçlarımızı da iyileştirdik. Kendini gösteren bölgeler olan özellikle Latin Amerika pazarımız 10 kat daha büyümüştür. Bununla da kalmadık, bu paralelde Linea ve Doblo modellerimizde Rusya pazarlarına doğru yönlendik. Özellikle Rusya'da daha büyük satış rakamlarına doğru gidebileceğiz" diye konuştu.

Başaran, 2013 yılında öngördükleri yatırım tutarlarının 130 milyon dolar olduğunu, bu yatırım miktarının, üzerinde çalıştıkları modelleri kapsamadığını; ayrıca Ar-Ge'ye de önemli miktarda yatırım yapmakta olduklarını vurguladı.

-Yeni modeller üzerinde çalışıyorlar-

Ürün gamında da ciddi değişiklikler yapmayı planladıklarını vurgulayan Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Mini Cargo ve Doblo üzerindeki çalışmalarımız nihai hale geldi. Euro 6 kapsamı altında güncellenecek araçlarımızda rekabetin gerektirdiği adımları atarak bu araçlarımızı yine lider konuma çekeceğiz. Linea, segmentinde en çok satan aracımız. Ama biliyoruz ki mutlaka bu başarımızın kalıcı olabilmesi için yeni modellere ihtiyacımız var. Bu yeni modeller için çalışmalarımız devam ediyor. Gelinen noktada rekabet için ürün de yeterli değil. Fark oluşturmaya çalıştığımız 2013-2015 dönemindeki gelişim, değişim; aslında müşteriye dokunmaktan geçiyor. Müşteriye, dokunduğu her noktada mükemmeliyet hissini vermek zorundayız. Kim ayakta kalacaksa önümüzdeki dönemde bu özellikleriyle ayakta kalacak."

Programın sonunda Kamil Başaran, Konya'daki tüm otomotiv bayileri içinde ikinci kez en yüksek satış rakamına ulaşan Fiat bayisi Koyuncu Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Koyuncu'ya, birincilik plaketi ve rozet takdim etti.

Muhabir: Murat Aslan

Yayıncı: Ahmet Kayır - KONYA

Kaynak: AA / Yerel

İbrahim Koyuncu Kamil Başaran Konya Tofaş Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title