Haberler

Simav'da Kiraz'ın Fiyatı da, Rekoltesi de Üreticiyi Sevindirmedi

Kütahya'nın Simav İlçesinde Kiraz Üreticileri Sıkıntılı Günler Yaşamaya Başladı. Geçtiğimiz Yıllarda Ürettiği 15 Bin Ton Civarındaki Ürünlerinin Tamamına Yakın Bölümünü Almanya Başta Olmak Üzere İngiltere ve Fransa Gibi Avrupa Birliği (AB) Ülkelerine İhraç Ederek Hem Ülke Hem de İlçe Ekonomisine Büyük Katkılar Sağlama Başarısı Göstererek El Üstünde Tutulan Simavlı Üretici Bu Yıl Umduğunu Bulama...

Kütahya'nın Simav ilçesinde kiraz üreticileri sıkıntılı günler yaşamaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda ürettiği 15 bin ton civarındaki ürünlerinin tamamına yakın bölümünü Almanya başta olmak üzere İngiltere ve Fransa gibi Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç ederek hem ülke hem de ilçe ekonomisine büyük katkılar sağlama başarısı göstererek el üstünde tutulan Simavlı üretici bu yıl umduğunu bulamadı. Simav ilçe merkezi başta olmak üzere 21 belde ve 69 köyü ile birlikte 50 bin dolayında kişinin belli başlı geçim kaynağı kirazın geçtiğimiz yılın yarısında bile olmaması üreticinin çıkmaza girmesine neden oldu. Döllenme dönemine kadar her şeyin yolunda gittiği bir sırada çözemedikleri bir sebepten dolayı dalların kiraz tutmaması yüzünden rekolte şoku ile sarsılan üretici fiyatların yükselmesini beklerken bir darbe de toptancıdan yedi. Bu günlerde olgunlaşmaya başlayan ürününü toptan 6â€"7 YTL' ye satma umuduyla pazara çıkaran üreticiye toptancı en fazla 3 YTL fiyat verince neye uğradığını şaşırdı, kelimenin tam anlamıyla nakavt oldu. Üyelerinin mağduriyetini gerekli yerlere duyurarak çözüm yolu bulunmasını isteyeceklerini dile getiren Simav Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Sezai Başaran," Kiraz üreticimizin banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldığı kredilerin ertelenmesini isteyeceğiz" dedi.

Simavlı üreticinin bu yıl kirazda rekolte ve fiyat beklentisinin boşa çıkması üzerine umudunu vişneye bağladığını belirten Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner," Vişne şimdilik iyi görünüyor. İnşallah bir aksilik yaşanmazsa rekor düzeyde bir rekolte bekliyoruz. Geçtiğimiz yıllar bu günlerde köy ve beldelerimiz topladıkları kirazları günübirlik büyük illere taşıyan kayman veya büyük tonajlı araçlarla dolup taşardı. Bu yıl kiraz olmadığı için bu işler minibüslerle görülmeye çalışıyor. Çiftçimizi zor günler bekliyor. İstenmeyen sonuçlar alındığında gerekli yerlerle temasa geçip çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesi için mücadele edeceğiz" diye konuştu.

Bu yıl görülen rekolte düşüşünün yarım asırdır ilk defa başlarına geldiğini belirten Pulluca köyünden kiraz üreticisi Mehmet Tuncer (46), olayın incelenmesi için Tarım İlçe Müdürlüğü ile Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne çağrıda bulundu. Tuncer, "Bir ay önce çiçekleri gören bol ürün alacağı için seviniyordu. Çiçekler dökülünce meyve çıkmadı. Hepimiz şaşkına döndük. 2008 yılını nasıl geçireceğiz bilemiyoruz. Allah yüzümüze gülsün vişnelerimiz bari iyi verim versin" diyerek şaşkınlığını dile getirdi.

(MY-EFE) 11.06.2008 11:51 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title