Haberler

Şair Ali Pesendi Vefatının 100. Yılında Anıldı

Kütahya'da, Şair Hacı Ali Pesendi'nin vefatının 100.yılı sebebiyle anma programı düzenlendi.
DPÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele çok sayıda bulum adamı katıldı.
Panelde "Dini-Tasavvufi Açıdan Pesendi"...

Kütahya'da, Şair Hacı Ali Pesendi'nin vefatının 100. yılı sebebiyle anma programı düzenlendi.

DPÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele çok sayıda bulum adamı katıldı.

Panelde "Dini-Tasavvufi Açıdan Pesendi" konusunda görüşlerini aktaran Doç.Dr. Mustafa Güneş şunları söyledi: "Bu tarz programlar tarihimizi ve kültürümüzü anlama noktasında oldukça faydalıdır.Üniversitemiz tarihi ve kültürel miraslara özen göstermektedir. Edebiyatın bir şekil, birde mana boyutu var. Edebiyatın ruhunu ilham kaynakları oluşturmaktadır. Pesendi, 1813-1913 yılları arasında yaşamış ve Osmanlının son zamanında yetişmiş büyük bir değerdir. Hacı Ali Pesendi, dedelik unvanını, Mevleviliğe on yıla yakın emek vererek elde etmiştir. Eskişehir'de bulunan Mevlevi Hasan Dede'ye hizmet etmiştir. Böyle büyük halk şairinin yetişmesinde din ve tasavvuf ön plandadır. Onun dini ve tasavvufi şiirleri halk edebiyatı açısından çok kıymetlidir.

Yrd. Doç. Dr. Gökhan Tarıman Cenikoğlu, "Pesendi'nin Destanları" başlıklı bildirisinde, "Hacı PesendiMevlevidir. Eskişehirli Hacı Hasan Dede'nin mürididir. Kütahyalı Hacı AliPesendi, yazdığı destanlarla bu yörenin halk kültürünü günümüze taşımıştır" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Gökhan Tarıman Cenikoğlu, Hacı Pesendi'nin hattatlık yönünün olduğunu ve şiirlerinde atasözlerine yer verdiğini belirterek, Pesendi'nin dört tane destanı bulunduğunu belirtti.

Hacı Ali Pesendi'nin destanlarında değindiği konuları dile getiren Yrd. Doç. Dr. Tarıman Cenikoğlu, bildirisinin sonunda Pesendi destanlarından bölümler okudu.

"PESENDİ'NİN KABRİ HİSARALTI SARIKAYA KABRİSTANI'NDA"

Araştırmacı Yazar Mustafa Kalyon, Kütahyalı halk şairi Hacı Pesendi'ninüç ayrı dönemde ele alınmasının yararlı olacağını söyledi. Hacı Pesendi'nin Dede unvanını 1001 gün çile çekerek elde ettiğini söyleyerek Hacı Ali Pesendi Dede'nin kabrinin "Hisaraltı Çay Bahçesi"yakınında yer alan Sarıkaya Kabristanı'nda olduğunu belirtti.

Kütahya'nın araştırmacı şairlerinden İsa Kahraman, Pesendi'nin yaşayan torunlarıyla ilgili hatıralarını anlattı. Pesendi'nin kullandığı yaklaşık 150 yıllık asa-bastonunu ve Pesendi'nin tırnak hattıyla yazdığı bir şiirinin tablosunu katılımcılara gösterdi. Şair İsa Kahraman, Kütahya üzerine yazdığı "İsayım, ben yazdım bana yakıştı" şiirini okuduktan sonra sazı eşliğinde söylediği Türkülerle, seyircilere unutulmaz bir müzik ziyafeti çekti.

Konuşmaların ardından Dumlupınar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yunus Erdoğan Araştırmacı Yazar Mustafa Kalyon'a, Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Talip Karakaya Şair İsa Kahraman'a panele katılımlarından dolayı teşekkür ederek üniversitenin giriş kapısını sembolize eden birer anahtar plaket takdim ettiler. - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Güneş İsa Kahraman Sarıkaya Kütahya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs İzban ücretsiz mi? 1 Mayıs İzban bedava mı? #129297 1 Mayıs'ta borsa kapalı mı, açık mı? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title