Haberler

Manisa'da, Kuraklıktan Zarar Gören Üreticilere Nakdi Yardım

Manisa'da Kuraklık Desteği Kapsamında Yürütülen Tespit ve Çalışmalar Tamamlandı. Konu Hakkında Bilgi Veren Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, İl Genelinde Toplam 21 Bin 898 Üreticiye Yaklaşık 6 Milyon YTL Kuraklık Desteği Ödeneceğini Açıkladı.

Manisa'da Kuraklık Desteği kapsamında yürütülen tespit ve çalışmalar tamamlandı. Konu hakkında bilgi veren Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, il genelinde toplam 21 bin 898 üreticiye yaklaşık 6 milyon YTL kuraklık desteği ödeneceğini açıkladı.

4 Temmuz 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2007/12339 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda Manisa'da yürütülen kuraklık zararı tespiti tamamlandı. Bu konuda açıklama yapan Manisa Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, il merkezi ve ilçelerine bağlı köy ve beldelerde çiftçilere gerekli duyuruların yapılmış ve çiftçi müracaatlarının kabul edilmiş olduğunu hatırlatarak süreç hakkında şu bilgileri verdi, "İl genelinde 26 bin 933 çiftçimizin müracaatı oldu. Daha sonra il hasar tespit komisyonu kararıyla hasar tespit çalışmalarını yapmak üzere teknik ekipler oluşturuldu. Merkez ve ilçelerimizde oluşturulan teknik ekiplerce zarar oranının tespiti için bölgenin son 5 yıllık yağış durumu ve verim ortalaması dikkate alınarak hesaplamalar yapıldı. İl ve ilçe tarım müdürlükleri elemanlarının yoğun çalışması neticesinde yapılan tespitlere göre ilgili Bakanlar Kurulu Kararı kapsamındaki ürünlerde (Buğday, Arpa, Korunga, Fiğ) il genelinde kuraklıktan zarar gören çiftçi sayısının 21 bin 898 olarak belirlendi"

Toplam 21 bin 898 üreticiye yaklaşık 6 milyon YTL kuraklık desteği ödeneceğini ifade eden İl Müdürü Ömer Çelik, "Genelde en fazla zarar oranı buğday ve arpa alanlarında (yer yer yüzde 50 ) olmuştur. Bilindiği üzere destek yüzde 25 ve üzeri zarar gören alanlarda dekara buğdayda 15 YTL, arpa ve korungada 12 YTL, fiğde 20 YTL / dekar tutarındadır. Üreticilerimizden kuraklık desteği alabileceklerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan (hazine kaynağına dönüşmüş krediler dahil ) ve kararnamenin yayımı tarihi itibarıyla vadesi henüz gelmemiş veya vadesinden itibaren 90 günlük bekleme süresi içerisinde olan tarımsal kredi borçları (düşük faizli krediler dahil ) Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine müracaat edilmiş olması halinde bu kararın yayımı tarihini takip eden ayın birinci işgünü itibarıyla mevzuatına göre yüzde 7 faiz tahakkuk ettirilerek 1 yıl süreyle ertelenecektir" dedi. Çelik ayrıca, ilçe bazında çiftçi sayısı ve nakdi yardım miktarlarıyla ilgili ise, en fazla çiftçi müracaatı ve zarar gören çiftçi sayısının Kula, Selendi ve Demirci ilçelerinde olduğunu sözlerine ekledi.

(ÖA-YK)

24.09.2007 17:15 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title