Haberler

Köylü Çocuklar, Köylerinde Opera ile Tanıştı

Mersin Devlet Opera ve Balesi (Mdob) Sanatçıları, Köylerde Yaşayan Çocuklara Opera ve Baleyi Sevdirmek Amacıyla Başlatılan Proje Kapsamında, Toros Dağlarının Zirvesinde Bulunan Ayvagediği Beldesinde Konser Verdi.

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) sanatçıları, köylerde yaşayan çocuklara opera ve baleyi sevdirmek amacıyla başlatılan proje kapsamında, Toros dağlarının zirvesinde bulunan Ayvagediği beldesinde konser verdi.

Gözneliler Derneği'nin katkılarıyla organize edilen etkinlikte konser veren MDOB sanatçıları, köydeki çocukları ve köylüleri kendilerine hayran bıraktı. İlk kez opera ve bale ile tanışan çocuklar, konser sonunda sanatçıların kullandığı enstrümanlara dokunabilmek için birbirleriyle yarıştı. Hayatlarında ilk defa modern sahne sanatını köylerinde görmenin mutluluğunu ve şaşkınlığını yaşayan köylüler, sanatçılarla birlikte gönüllerince eğlendi. Vali Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un da katıldığı etkinlikte, operayı sadece televizyonlardan duydukları kadarıyla bilen öğrenciler, bu kez canlı olarak izlemenin keyfini çıkardılar.

Piyanoda Prof. Dr. Ahad Asker, viyolonselde Hakan Gürkan'ın yer aldığı konserde, solist Pınar Olgun Güven ile Fahri Önoğlu birbirinden güzel eserleri öğrenciler için seslendirdi.

Prof. Dr. Ahad Asker, Ayvagedikliler'i MDOB'nin kültür merkezinde gerçekleştirdiği etkinliklere davet ederek, "Amacımız sizlere, sanatı sevdirmek. MDOB bizlerin evi. İsteriz ki burası sizlerin de evi olsun" dedi.

MDOB Müdürü Hakan Gürkan ise, Arslanköy ile başlayan, Değirmendere köyü ve son olarak da Gözne'de süren dağ köyleri eğitim etkinliği serisini Ayvagediği'nde yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Toroslar'daki birçok köye ulaşmayı amaçladıklarını belirten Gürkan, "Hayatınızda belki de ilk defa bir viyolonsel, bir piyano gördünüz. Viyolonselin ilk defa belki de ne kadar küçük veya ne kadar büyük olduğunu gördünüz. Amacımız, sizlere viyolonseli, kemanı, piyanoyu yakından görmenizi sağlamak. Yaptığımız işin doğa ile sonsuz bir parçası var. Bunları yakından görmenizi hep istedik. Ancak bundan sonraki etkinliklerimizi kendi sahnemizde görmek istiyoruz. Müziği bundan sonra daha çok seveceksiniz. Eve gittiğinizde anne babanıza, 'Ben viyolonsel gördüm, piyano gördüm, viyolonsele dokundum' diyeceksiniz. Belki ileride sizler bundan dolayı çok iyi bir viyolonsel sanatçısı olacaksınız" dedi.

Ayvagediği Belediye Başkanı Ergün Özdemir ise, Ayvagediği beldesinin Mersin merkez ilçeye bağlı olup, şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek, beldenin merkezi bir tepe üzerinde kurulduğunu ve tepenin eteklerine kadar yayıldığını söyledi. Beldenin kışın yağan kar ve yaz mevsiminde serin havasıyla Mersin'in en gözde yayla beldelerinden biri olduğunu ifade eden Özdemir, "Sosyo-kültürel hayatı, gelenekleri, adet ve görenekleriyle tamamen Anadolu'yu temsil eden bu şirin belde, her yıl geleneksel yayla kültürü ve spor şenlikleriyle adından bahsettirir. Özellikle her yıl düzenlenen sosyal aktiviteler, belde halkı ve yaylacıların beğenisini kazanmaktadır. Yaklaşık, 3-4 bin yerleşik nüfusa sahip olan beldemizin temel geçim kaynakları; tarım, hayvancılık ve yayla turizmidir. Genel olarak üzüm, şeftali, kiraz, kaysı, armut, erik gibi meyveler ve arpa, buğday, mısır, nohut gibi bakliyat ürünleri yetiştirilmektedir. Her türlü büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Yayla nüfusumuz yaz aylarında 15-20 bini bulmaktadır. Bu da yöre halkımızın ekonomik yapısını güçlendirmektedir" dedi.

Beldede böyle güzel bir etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Özdemir, kentte operayı izleme imkanı bulamayan çocukların kendi ayaklarına kadar gelen ekip ile eşiz bir opera ziyafeti yaşadıklarını kaydetti.

Prof. Dr. Ahad Asker'in, opera hakkında bilgi verdiği ve yaklaşık 1 saat süren konser sonrası öğrenciler ile köylüler, sanatçılarla birlikte kar altında "Dağ Başını Duman Almış" marşını seslendirdi.

Konser sonunda, desteklerinden dolayı Gözneliler Derneği Başkanı Fatma Yılmaz, Vali Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'a bir plaket takdim etti.

(ÖT-MT-Y) 22.03.2008 17:03 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title