Haberler

Kış Aylarında Bacaların Temizliği Önemli

Güncelleme:

Kalorifer ve soba bacalarının temizliği yapılmazsa karbonmonoksit zehirlenmeleri ve ev yangınlarına neden olabilir. Erzincan Belediyesi İtfaiye Eğitim Amiri vatandaşları uyardı.

Kalorifer ve soba bacalarınızın temizliğini yapmayı unutmayın. İçerisinde bulunduğumuz kış aylarında soba ve kalorifer bacalarından kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmeleri ile ev yangınlarına karşı vatandaşlarımızın dikkatli olmaları gerekmektedir.

Erzincan Belediyesi İtfaiye Eğitim Amiri Yakup Cenk Şay yaptığı açıklamasında vatandaşlara uyarılarda bulundu. Şay yaptığı açıklamasında şunları ifade etti; "Havaların soğuması ve kış aylarının gelmesi ile birlikte, kalorifer ve soba kullanımlarının artmasıyla baca temizliklerinin önemi de artmaktadır.

Baca temizlikleri İtfaiye Müdürlüğümüz bünyesinde Belediye Meclisinin aldığı karar doğrultusunda belirlenmiş ücret tarifesine göre temizlenmektedir. Doğalgaz bacaları ile ilgili olarak yetkili firmalara baca temizleme işlemlerinin yaptırılması gerekmektedir. Özellikler karbonmonoksit zehirlenmelerinin olmaması için yetkili firmalara bu montajların yapılması büyük önem arz etmektedir.

Halkımızın can güvenli için mutlaka soba ve kalorifer bacalarını temizlenmesi gerekmektedir.

Hem katı yakıtlı hem de sıvı yakıtlı kalorifer bacalarının, soba bacalarının mutlaka temizletilmesi gerekmektedir. Temizleme işlemlerinin yapılmaması durumunda karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açmakta ve maalesef olumsuz sonuçlar doğurmaktadır, yaralanmalar hatta ölümlere neden olmaktadır karbonmonokdit zehirlenmeleri.

Karbon monoksit kokusuz, renksiz, tatsız bir gazdır ve özellikle uykudayken fark edilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle zehirlenme tehlikesine karşı vatandaşlarımızın belli bir bilinçle hareket etmesi ve gerekli tedbirleri alması çok büyük önem taşımaktadır.

Bakımsız bacalar tehlike oluşturur

Sobaların yanlış kurulumu ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılması, bacalar ile soba ve şofben cihazları standartlara uygun olmaz veya yanlış montaj yapılırsa zehirlenme vakalarına neden olur.

Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelerin ve yangınların baslıca nedenidir. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı; baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır.

Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda, sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Soba yakmaya başlamadan önce sonbahar aylarında baca bakımları mutlaka yaptırılmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalıdır.

Bacaların yanı sıra, sobanın doğru kurulmaması ve yakılmaması da zehirlenmelerde önemli bir rol oynar.

Sobalar aşırı doldurulmamalıdır. Gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekisi zayıflar. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Ayrıca yatmadan önce de sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır.

Şofbenlerinizi mutlaka bacaya bağlayın

Şofben zehirlenmeleri özellikle kışın yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesi sonucu gerçekleşmektedir. Bu nedenle şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan, bina aydınlığına vb. bağlı cihazlar asla çalıştırılmamalıdır.

Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, mümkünse banyo yerine balkona veya baksa bir mekana takılmalıdır.

Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde; öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılıp kapatılmamalı, kibrit çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, karşılıklı pencereler açılarak ortam havalandırılmalı, gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi hızla aranmalıdır.

Vatandaşlarımızın kullandıkları her türlü ısıtma cihazının kalite belgesinin olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Vatandaşlarımızı bu konularda dikkatli olmaya çağırıyoruz" - ERZİNCAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Erzincan Belediyesi İtfaiye İtfaiye Güvenlik Yerel Sağlık Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title