Haberler

İzmir Ekonomi'den Enerji Çalıştayı

Güncelleme:

İzmir Ekonomi Üniversitesi doğalgaz piyasalarındaki arz güvenliğini masaya yatırdı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) doğalgaz piyasalarındaki arz güvenliğini masaya yatırdı. İEÜ Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı ev sahipliğinde Enerji Yönetimi ve Politikaları Çalıştayı, "Doğal Gaz Piyasalarında Arz Güvenliği" ana teması üzerinden gerçekleştirildi. İEÜ Konferans Salonu'nda başlayan çalıştayda, Gama Holding Yönetim Kurulu Baş Danışmanı ve DEİK Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden ana konuşmacı olarak katıldı. Tüm konuşmalar, Soma'da yaşanan acı kazaya başsağlığı dilekleriyle başladı.

Etkinliğin açılışında konuşan İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, Türkiye'nin enerji tüketiminin ekonomik büyümesine paralel hızlı bir artış gösterdiğine dikkat çekerek, "2000 yılında 73 milyon ton eşdeğer petrol olan enerji tüketimi, 2013 yılı sonu itibariyle yaklaşık 120 milyona ulaşmıştır. Fosil yakıtlardan oluşan enerji tüketimimizin oranı yüzde 89 ile oldukça yüksektir. 2013 yılında enerji ithalatına ödenen yaklaşık 56 milyar dolar ve enerjide dışa bağımlılığımız yüzde 74'lük oranda olduğu göz önüne alındığında, enerji güvenliği ve arz güvenliği konularının ülke gündemimizde neden üst sıralarda yer aldığı anlaşılıyor" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı istatistiklerine göre, doğalgaz kullanımının 2013 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin toplam enerji tüketimi içerisinde yaklaşık 35'lik bir payla ilk sırada yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Esen, Türkiye'nin doğalgazın yüzde 98'ini ithal ettiğini söyledi. Prof. Dr. Esen, üniversitenin enerji alanında akademik çalışmalar yürüttüğüne dikkat çekerek, Sürdürülebilir Enerji Yüksek Lisans Programı'yla sektörde uzmanlaşmanın sağlanması hedeflediklerini bildirdi.

Gama Holding Yönetim Kurulu Baş Danışmanı ve DEİK Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden de, Türkiye'de en büyük enerji tüketiminin sanayi alanında yapıldığını söyledi. Sanayi üretiminde Avrupa'ya göre yaklaşık 2,5 kat fazla enerji tüketerek, aynı malı ürettiğini kaydeden Özden, "Enerjide bugün yüzde 70 dışa bağımlıyız. Ne yazık ki Türkiye, enerjiyi israf ediyor. Enerji yoğun sanayimiz var ama aynı malı üretmek için Avrupa'nın yaklaşık 2,5 katı enerji harcıyoruz. Tek avantajımız ise bulunduğumuz jeostratejik durum nedeniyle enerji kaynaklarına yakın olmamızdır" diye konuştu. Enerjide dışa bağımlılığın Türkiye dış politikası ve sosyal yaşam tarzını da belirsiz hale getirdiğini aktaran Özden, yabancılara bu denli bağımlı olunmasının düşünce ve yaşam biçimlerini farklılaştıracağını vurguladı.

Türkiye'nin enerjide sorunları olduğunu hatırlatan Özden, "Bunlar; arz güvenliği, talep artışı, yüksek yatırım ihtiyacı, dışa bağımlılık, enerji kullanımda veya tüketiminde verimsizliktir. Özel sektör kar etmeyeceği yere yatırım yapmaz ama enerji stratejik bir konudur. O nedenle yatırımlar iyi planlanmalı ve senede yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırım yapması gerekir" dedi.

Soma'da yaşanan felakete de değinen Özden sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizin ve ulusumuzun büyük bir kaza ile karşılaşması hepimizi derinden yaraladı. Ölenlere rahmet yakınlarına sabır diliyorum. Bu sıradan bir kaza değil enerji sektöründe olan bir kazadır. Enerji sektörünün toplumlardaki kritikliği ve önemi bu kazayla gösterilebilir. İşçiler enerji kazandırmak için çalışıyordu ama kaza oldu. Umarım bir daha yaşanmaz. Allah hepsine rahmet eylesin."

Etkinlik kapsamında, EgeGaz A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Akbal'ın moderatörlüğünde BOTAŞ Doğal Gaz Alım ve İhracat Daire Başkanı Selçuk Advan ile Ankara Bölge Müdürü Adem Küsmüş, ETKB Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Barış Sanlı ve AYGAZ Doğal Gaz A.Ş. Genel Müdürü Rıdvan Uçar, Türkiye'nin doğal gaz sektörünü arz güvenliği açısından değerlendirdi. İkinci oturumda GDF SUEZ Türkiye Kıdemli Danışmanı Sezer Türktan başkanlığında EPDK Enerji Uzmanı Bağdagül Kaya Caner, BOTAŞ Uluslararası Projeler Daire Başkanı H. Emre Engür, ELENGY İş Geliştirme Müdürü Juliette Casoetto, İEÜ Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu ile Döğerlioğlu Avukatlık Bürosu Kıdemli Yönetici Ortağı Özlem Döğerlioğlu Işıksungur arz güvenliğini tartıştı. Etkinliğin son oturumunda ise, İEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesindeki Sürdürülebilir Enerji Yüksek Lisans Programı öğrencileri hazırladıkları dönem projelerini, İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar'ın moderatörlüğünde sundu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Soma Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title